„Tinerii regizori români au un incredibil simț al spațiului. E cel mai important lucru, când faci filme. Americanilor le lipsește”

Redactor:
Diana Popescu
„Tinerii regizori români au un incredibil simț al spațiului. E cel mai important lucru, când faci filme. Americanilor le lipsește”
Vineri, 4 iunie, a fost ziua în care, pe lângă proiecțiile din festival, publicul TIFF a avut parte de o întâlnire memorabilă.

Vineri, 4 iunie, a fost ziua în care, pe lângă proiecțiile dinfestival, publicul TIFF a avut parte de o întâlnire memorabilă.Masterclass-ul susținut de cineastul german Wim Wenders a însemnato lecție de două ore, din care zecile de „cursanți” au înțeles maimulte despre invitatul de onoare al actualei ediții, despre cinema,viața de fiecare zi și chiar ei înșiși. În sală s-au aflat, pelângă viitori oameni de film și admiratori anonimi ai lui Wenders,regizorii Cătălin Mitulescu, Florin Șerban și Lucian Georgescu.

Reprezentanții noului val cinematografic de la noi au avut toatemotivele să creadă, o dată în plus, în ceea ce fac: Wenders,președinte al Academiei Europene de Film, le-a lăudat munca. „Celmai important lucru, atunci când faci filme, este simțul spațiului.Locurile au povești ale lor, dacă reușești să «citești» un locanume, poți găsi acolo o poveste care nu se poate întâmpla înniciun alt loc. Cinematografia românească de astăzi are unincredibil simț al spațiului, s-a putut vedea în «Cum mi-ampetrecut sfârșitul lumii», minunatul film pe care l-a făcut CătălinMitulescu, în «4,3,2». Și îl poți regăsi și în celelalte filmeeuropene. Americanii nu-l au, majoritatea filmelor lor se petrecîntr-un «no man’s land», un spațiu despre care nici nu vor să știiunde e. Nu sunt buni la capitolul simț al spațiului, sunt preapreocupați de poveste”.

Care ar fi sfatul lui Wim Wenders pentru cineaștii noului val?”E întotdeauna bine ca tinerii regizori să se rupă de trecut, sărenunțe la tradiție. Tinerii regizori români de azi așa fac,pornesc de la zero. Oricum, în cele din urmă, ajungi să fii și tubătrân, să aparții «vechiului val». Ca să întârzii asta, e indicatsă nu te bazezi pe ceea ce știi deja să faci. Dacă faci lucruripentru că ești bun la ele, te apropii de sfârșit. E cea mai maregreșeală”.

Filmele din weekend

Mare greșeală ar fi, dacă vă aflați la Cluj, să ratațiproiecțiile zilei de sâmbătă. Printre ele, „Pădurea spânzuraților”,a lui Liviu Ciulei (Cinema Arta, ora 19.30), „Nick’s Movie” de WimWenders (cunoscut unora ca „Lightning Over Water”) la Cinema City,ora 14; „Baaria”, cu care Giuseppe Tornatore a fost nominalizat,anul acesta, la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin (PiațaUnirii, ora 21.45) și „Caravana cinematografică” regizată de TitusMuntean (Cinema Victoria, ora 17). Oferta zilei de duminică includedocumentarul lui Andrei Ujica „Autobiografia lui NicolaeCeaușescu”, a cărui proiecție – la Cinema Republica, ora 18 -reprezintă închiderea oficială a festivalului; excelentul „GoodbyeSolo” al lui Ramin Bahrani (Cinema Echinox, ora 21.30); „Ponyo onthe Cliff”, cel mai recent titlu semnat de maestrul animațieinipone, Hayao Miyazaki (Cinema Victoria, ora 15) și „Tetro”,ultimul Coppola, proiectat la Cinema Republica, de la ora15.30.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Amenda pe care o primesc șoferii pentru această greșeală. Planul secret al Poliției
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide