Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată pe 10 decembrie / Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu: „We stand up for women!”

Ziua Internațională a Drepturilor Omului, marcată pe 10 decembrie / Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu: „We stand up for women!
Publicat: 10/12/2019, 11:49

Declarația stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și inalienabile, indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, opinii politice sau de altă natură, origine națională sau socială, proprietate, naștere, statut social. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.

Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generală a ONU a declarat o rezoluție prin care invita toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră că este potrivit.

În 2019, tema este „Tineretul apără drepturile omului” („Youth Standing Up for Human”), după un an marcat de împlinirea a 30 de ani de la instituirea Convenției pentru Drepturile Copilului (20 noiembrie).

Prin această temă se intenționează celebrarea potențialului tineretului ca agent constructiv al schimbării, amplificarea vocilor și angajarea unei game largi de public în promovarea și protejarea drepturilor, potrivit un.org. Campania este derulată pentru a încuraja și demonstra modul în care tineretul poate apăra drepturile omului și combate rasismul, discursul urii, hărțuirea, discriminarea, efectele schimbărilor climatice etc.

Ziua este marcată în mod normal atât prin conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, cât și prin evenimente culturale care au această temă.

Potrivit coe.int, pentru a marca Ziua Drepturilor Omului, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Liliane Maury Pasquier, au emis o declarație comună în perspectiva celei de a 70-a aniversări a Convenției Europene a Drepturilor Omului, celebrată în 2020:

„Urmând calea deschisă de Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost deschisă spre semnare la 4 noiembrie 1950. În decursul ultimilor 70 de ani, Convenția și-a extins sfera de acțiune pe întreg continentul, protejând astăzi drepturile și libertățile fundamentale a peste 830 milioane de oameni din cele 47 state membre. Grație Convenției, supravegheată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Europa beneficiază de cel mai puternic sistem internațional de protecție a drepturilor omului din lume. Este ceva de care putem fi mândri toți. Cele peste 20 000 de hotărâri ale Curții, puse în aplicare de către statele membre ale Consiliului Europei, au contribuit la îmbunătățirea, în diferite moduri, a vieții oamenilor de pe întreg continentul. Prin implementarea prevederilor ei pe plan intern de către autoritățile naționale, Convenția a generat multiple schimbări pozitive, și a contribuit la creșterea standardelor privind drepturile omului în întreaga lume. Totuși, nu ar trebui niciodată să tratăm aceste realizări ca atare, or ele ar putea să dispară. Lupta pentru drepturile noastre este o luptă continua și avem încă mult de muncit în acest sens. În anul 2019 a fost finalizat un proces de reformă care a durat zece ani. Numărul de cauze aflate pe rol la Curtea Europeană a fost redus cu peste 50% și s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în executarea hotărârilor CEDO. Cu toate acestea, în jur de 60 000 de cereri încă așteaptă a fi examinate și mai mult de 5000 de hotărâri urmează a fi pe deplin puse în aplicare. Aceste cifre rămân destul de înalte și necesită eforturi conjugate din partea Consiliului Europei, Curții și a statelor membre pentru a asigura înfăptuirea justiției și abordarea problemelor sistemice în vederea evitării încălcărilor repetate.De asemenea, este necesar să acționăm pentru a ne asigura că Convenția protejează în mod eficient, în toate circumstanțele, oamenii din fiecare colt al continentului, inclusiv din zonele necontrolate. Aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, relansată în 2019, va reprezenta un pas binevenit în acest sens, deschizând un nou capitol în istoria îndelungată și remarcabilă a Convenției”.

Palatul Cotroceni, iluminat în portocaliu cu prilejul Zilei Drepturilor Omului

Palatul Cotroceni va fi iluminatîn portocaliu, marți, începând cu ora 19:00, de Ziua Drepturilor Omului, pentru a marca inițiativa europeană „We stand up for women!”, care promovează eliminarea și diminuarea violenței împotriva fetelor și femeilor.

„În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie se desfășoară inițiativa europeană «We stand up for women!», demarată de Federația Europeană a Soroptimist International în cadrul campaniei mondiale a Organizației Națiunilor Unite «Orange the world to stop violence against women», care promovează eliminarea și diminuarea violenței împotriva fetelor și femeilor. Administrația Prezidențială marchează această inițiativă la data de 10 decembrie a.c., cu prilejul Zilei Drepturilor Omului. Astfel, în semn de solidaritate cu această campanie de activism civic, implementată în țara noastră de către Uniunea Soroptimist Internațional România (USIR), Palatul Cotroceni va fi iluminat în portocaliu, marți, 10 decembrie, începând cu ora 19:00″, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială se alătură celorlalte instituții emblematice din întreaga lume care au fost iluminate în această perioadă în portocaliu, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a urgenței diminuării acestuia.

.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...