Bacalaureat 2014 toamnă. Subiecte și barem Română, pe Edu.ro. Peste 39.000 de elevi susțin luni prima probă scrisă

Publicat: 25/08/2014, 19:37
Actualizat: 11/02/2016, 18:47

Bacalaureat 2014 toamna. Subiecte și barem română, pe Edu.ro. Absolvenții au început examenul la ora 9:00 și au avut la dispoziție e3 ore pentru a rezolva cele trei subiecte, dar nu au avut voie să părăsească sala de examen mai devreme de o oră și jumătate. La fel ca și până acum, examenul de Bacalaureat 2014 s-a desfășurat în săli dotate cu camere de supraveghere.

UPDATE:Edu.ro a publicat baremul de corectare

Descarcă de aici barem de corectare la română, profil uman și profil real.

La proba scrisă de limba și literatura română, candidații au primit subiecte diferențiat în funcție de profil: profil real, tehnologic și vocațional și profil uman și pedagogic. Elevii vor avea de rezolvat trei subiecte, notate fiecare cu 30 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu.

1. Ce înseamnă expresia „a-și juca ultima carte”?

2. Ce este motivul literar?

3. Cum îl chema de fapt pe George Bacovia?

4. Cum se numește volumul de debut al lui George Bacovia?

5. Cărui curent literar îi aparține George Bacovia?

Astfel, elevii de la profilul real și tehnologic au primit un text la prima vedere din romanul Rusoaica de Gib MIhăescu pe baza căruia trebuiau să rezolve 9 cerințe care vizau cunoștințele de vocabular, de teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și interpreta un text literar. La subiectul al doiliea, ei trebuiau să redacteze un eseu de tip argumentativ despre importanța regulilor într-un domeniu de activitate. La ultimul subiect, elevii de clasa a XII-a trebuiau să scrie un eseu de 2-3 pagini despre viziunea despre lume a lui Bacovia așa cum se reflectă într-un text poetic studiat.

SUBIECTE PROFIL REAL

Click pentru a mări

Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din romanul Lydda de Duliu Zamfirescu pe baza căruia trebuiau să rezolve nouă cerințe, iar la subiectul al treilea poezia postbelică la subiectul al treilea. La subiectul al doilea, elevii au avut de elaborat un eseu argumentativ în care să explice rolul presei literare într-o epocă sau perioadă istorică și culturală.

Gândul publică subiecte și barem Bacalaureat 2014 Română sesiunea toamnă, atât pentru profilul real, cât și pentru uman, în timp real, imediat ce acestea vor fi disponibile. Acestea vor fi disponibile pe edu.ro. după ora 15:00.

SUBIECTE PROFIL UMAN

Click pentru a mări

La Bacalaureat 2014 Română s-au înscris 39.091 de candidați, dintre care 29.616 au absolvit clasa a XII-a în acest an, iar 9.475 sunt din promoțiile anterioare, potrivit Ministerului Educației.Proba se va desfășura în 208 centre de examen, iar lucrările vor fi evaluate în 76 de centre.

Probele scrise vor continua marți cu examenul la limba și literatura maternă, miercuri cu proba obligatorie a profilului și vineri cu proba la alegere a profilului și specializării.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a solicitat duminică, într-o videoconferință la care au participat inspectorii școlari generali, președinții comisiilor județene de examen și membrii Comisiei Naționale de Bacalaureat 2014, ca toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului să respecte strict regulamentele și să aibă toleranță zero față de orice tentativă de fraudare.

Ce s-a întâmplat în sesiunea de vară

În sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, rata de promovare la nivel național a fost de 60,65%, după soluționarea contestațiilor, mai mare cu 4,25 puncte procentuale decât în 2013, aceasta fiind și cel mai bun rezultat din ultimii patru ani.

Județele cu cea mai mare rata de promovare au fost Brăila, Cluj și Iași, iar cele cu cele mai slabe rezultate, Ilfov, Giurgiu și Teleorman.

În sesiunea de vară, 108 absolvenți de clasa a XII-a au avut medii de 10, cele mai multe fiind obținute în Iași, unde 10 elevi au luat notă maximă la toate cele trei probe scrise. De asemenea, potrivit statisticilor de la Ministerul Educației, cele mai multe medii de promovare au fost înregistrate pe segmentul 6 – 6,99, 25.385 de elevi încadrându-se în acest interval.

Ce subiecte au primit elevii în sesiunea din iulie

În sesiunea de vară, elevii de la profilul uman au primit la primul subiect un text la prima vedere din „Donna Alba” de Gib Mihăescu, pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular, teorie literară, precum și capacitatea de a înțelegere și interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii. La cel de-al treilea subiect, candidații aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.

Subiete Bacalaureat 2014 română – profil umanist/pedagogic

Tot în sesiunea iunie-iulie 2014, elevii de la profilul real au primit subiecte similare ca formulare celor de la profilul uman. La primul subiect ei au primit un text la prima vedere din opera literară „Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare și perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect și de demostrat prin două argumente că textul aparține genului epic, precum și de comentat o secvență. La subiectul al doilea, candidații au avut de redactat un eseu în care să-și exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos. La subiectul al treilea, elevii au primit de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

Subiete Bacalaureat 2014 română – profil real

Bacalaureat 2014 toamnă. Subiecte și barem română, pe Edu.ro.Cine promovează examenul

Examenul de bacalaureat poate fi susținut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învățământ. Candidații pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât și din seriile anterioare.

Potrivit metodologiei de examen, candidații care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoașterea probelor promovate anterior. Examenul de bacalaureat poate fi susținut fără taxă de cel mult două ori. Candidații din promoțiile anterioare, care au susținut de cel puțin două ori bacalaureatul, și care se prezintă la toate probele examenului au plătit de 230 de lei. În schimb, în cazul candidații care nu au luat examenul în ultimele două sesiuni și care au de susținut o singură probă vor plăti numai pentru aceasta.

De asemenea, metodologia de examen prevede că absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea; au obținut cel puțin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Reguli pentru bacalaureat

Regulile de organizare a examenului de bacalaureat sunt foarte stricte în privința tentativelor de fraudare a examenului. Candidații care copiază sunt eliminați din examen și nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Candidaților le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.

De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.

Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014

18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor

4 septembrie Afișarea rezultatelor finale

Gândul va publica în timp realsubiecte și barem românăBacalaureat 2014 toamna,precum și toate informațiile despre cea de-a doua sesiune de bacalaureat din acest an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
"Atunci o bag pe nevastă-mea la înaintare". Ce nu le poate refuza niciodată Alex Velea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine