Bacalaureat 2015. Totul despre Bac 2015: subiecte, barem, rezultate. Subiectele primite de elevii la biologie și geografie

Publicat: 03/07/2015, 18:30
Actualizat: 12/01/2020, 08:45

Bacalaureat 2015. Anul acesta, spre deosebire de sesiunile de examen din anii trecuți, lucrările de la Bacalaureat 2015 vor fi corectate în alte județe decât cele în care au fost susținute. Din acest motiv primele rezultate de la Bacalaureat 2015 vor fi anunțate pe 7 iulie 2015, și nu pe 6 iulie 2015, așa cum era prevăzut în calendarul inițial. Elevii care vor susține examenul de bacalaureat vor fi distribuiți în 520 de centre de examinare, iar lucrările lor vor fi corectat în 146 de centre de evaluare.

Bac 2015 UPDATE 10 În 2015, la proba la alegere cei mai mulți candidați s-au înscris la Biologie – 68.005 și la Geografie – 59.047. La restul disciplinelor situația înscrierilor e următoarea: Logică – 10.026, Chimie – 8.640, Fizică – 8.320, Informatică – 7.383, Sociologie – 3.453, Psihologie – 1.770, Economie – 1.508, Filosofie – 792.

La ultima probă de la Bacalaureat 2014 s-au înscris 146.208 de absolvenți de clasa a XII-a. Dintre aceștia, 60.595 au susținut examenul la Biologie, 50.924 la Geografie, 8.499 la Fizică, 7.913 la Chimie, 6.020 la Informatică, 5.809 la Logică, 1.580 la Economie, 1.419 la Psihologie, 2.709 la Sociologie și 740 la Filosofie.

Bacalaureat 2015 UPDATE 9 Gândul va publica informații detaliate despre subiecte și barem la biologie și geografie.

Subiecte și barem la geografie >>>

Subiecte și barem la biologie >>>

Subiecte și barem la celelalte probe >>>

Bac 2015 UPDATE 8 Au fost publicate baremele la matematică și istorie. Le puteți descărca de la link-urile de mai jos:

DESCARCĂ de AICI Barem PENTRU MATE-INFO

DESCARCĂ de AICI Barem PENTRU ȘTIINȚELE NATURII

DESCARCĂ de AICI Barem PENTRU PEDAGOGIC

DESCARCĂ de AICI Barem PENTRU TEHNOLOGIC

DESCARCĂ de AICI Barem PENTRU ISTORIE

Bacalaureat 2015 UPDATE 7 Șefii de inspectorate școlare din Regiunea de Nord-Vest propun Ministerului Educației mai multe măsuri care să fie cuprinse într-o nouă lege a Educației, printre care se numără reintroducerea salariului de merit și scurtarea perioadei de desfășurare a bacalaureatului.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj transmis, miercuri, după Conferința Regională a Inspectorilor Școlari Generali din Regiunea de Nord-Vest, o nouă lege a Educației trebuie să țină cont de finanțarea adecvată a învățământului și de recompensarea reală a performanței profesorilor și elevilor, transmite corespondentul Mediafax.

„S-a apreciat că o nouă lege a Educației trebuie reconstruită pe trei piloni: finanțarea adecvată a sistemului de învățământ prin utilizarea unui cost standard/elev care să acopere în mod real cheltuielile în cazul fiecărui tip de învățământ, adaptarea pregătirii școlare la necesitățile pieței muncii și conturarea unor variante de recompensare reală a performanței cadrelor didactice și elevilor. Pornind de la aceste principii, au fost enunțate mai multe propuneri, cum ar fi reintroducerea salariului de merit și a fondului de premiere la nivelul unității de învățământ, la dispoziția Consiliului de Administrație al școlii, și scurtarea perioadei de desfășurare a examenului de bacalaureat prin organizarea probelor de competențe în timpul anului școlar”, se arată în documentul citat.

Bacalaureat 2015 UPDATE 6 Gândul a publicat rezolvarea subiectelor de la matematică, profilurile mate-info și tehnologic, aici.

Bac 2015. Informații detaliate despre subiecte și barem:

Subiectele date la matematică, publicate aici >>>

Baremele la matematică, publicate aici >>>

Subiectele date la istorie, publicate aici >>>

Baremele la istorie, publicate aici >>>

Bacalaureat 2015 UPDATE 5 Ministerul Educației a publicat pe Edu.ro modele de subiecte pentru toate tipurile de subiecte pe care elevii le vor primi la matematică la Bac 2015:

DESCARCĂ de AICI MODEL DE SUBIECTE PENTRU MATE INFO

DESCARCĂ de AICI MODEL DE SUBIECTE PENTRU ȘTIINȚELE NATURII

DESCARCĂ de AICI MODEL DE SUBIECTE PENTRU PEDAGOGIC

DESCARCĂ de AICI MODEL DE SUBIECTE PENTRU TEHNOLOGIC

Bacalaureat 2015 UPDATE 4 O elevă din municipiul Galați a susținut, luni, proba scrisă de limba română, din cadrul examenului de bacalaureat, la Spitalul Județean de Urgență din Galați, unde este internată de câteva zile din cauza unei afecțiuni, transmite corespondentul Mediafax.

Eleva provine de la Liceul „Costache Negri” din municipiul Galați și a susținut, luni, proba scrisă de limba română din cadrul examenului de bacalaureat în cabinetul unui medic de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Galați, unde, potrivit procedurilor, s-au deplasat o comisie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean și un jandarm.

„Este vorba despre situația specială a unei eleve de la Liceul Costache Negri care a susținut proba în cabinetul unui medic de la spital, ea fiind supravegheată de o comisie care s-a deplasat acolo, iar paza a asigurat-o un jandarm, conform procedurilor”, a afirmat inspectorul școlar general al ISJ Galați, Mioara Enache.

Ea a precizat că eleva, cu rezultate bune la școală, s-a îmbolnăvit în urmă cu câteva zile și a fost internată la Spitalul Județean de Urgență din Galați, motiv pentru care și proba de competențe din cadrul examenului de bacalaureat a dat-o în aceleași condiții.

Bacalaureat 2015 UPDATE 3 Ministerul Educației a publicat subiectele și baremul pe Edu.ro, atât pentru profilul Real, cât și pentru profilul Uman.

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ- profil REAL

DESCARCĂ DE AICI BAREMUL PENTRU ROMÂNĂ- profil UMAN

168.945 de candidați s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015, cu peste 7.000 mai mulți decât în aceeași sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Potrivit datelor de la Ministerul Educației, 143.949 de candidați (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 de candidați (23,11%) provin din seriile anterioare. În funcție de forma de învățământ absolvită, candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiți astfel: 163.462 – zi, 2.943 – seral și 2.540 – frecvență redusă.

Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat 2015, sesiunea iunie-iulie 2015, încep luni, 29 iunie, cu testarea cunoștințelor de limbă și literatura română (proba E a)

Probele scrise de la bacalaureatul vor începe în 29 iunie, cu testul la limba și literatura română, iar în 30 iunie va fi proba la limba și literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenții profilului real, și istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului și specializării.

Bacalaureat 2015 UPDATE 2 Profesorul Gheorghe Lăzărescu de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a arătat pentru gândul cum trebuiau rezolvate subiectele primite la proba scrisă de limba română. El a precizat care sunt diferențele dintre subiectele primite de elevii de la Real și Uman.

„La primul punct, de la subiectul 1, diferența este că pentru Uman s-au cerut sinonime neologice, în timp ce la Real s-au cerut sinomine în general. La subiectul al doilea de la Real a fost o temă mai larg accesibilă, și anume importanța practicării unui sport, iar la Uman a fost o temă de cultură specifică domeniului umanist, și anume rolul scriitorilor în societate” a spus profesorul. La cel de-al treilea subiect diferența era că la Real se cerea să se prezinte un personaj, iar la Uman să se prezinte relația dintre două personaje din același roman”, a declarat Lăzărescu.

Rezultatele vor fi afișate în 7 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00, urmând ca în perioada 8-9 iulie să fie soluționate. Rezultatele finale vor fi afișate în 10 iulie.

Bacalaureat 2015 UPDATE 1 Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul uman și pedagogic au avut la subiectul al doilea de scris un text argumentativ despre rolul scriitorului în societate, iar la subiectul al treilea trebuiau să scrie un eseu în care să prezinte relația dintre două personaje dintr-un roman interbelic.

Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul real au avut de scris un text argumentativ despre importanța sportului și de carcaterizat un personaj din Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu.

Găsiți aici subiectele date la română >>>

Găsiți aici baremul la română >>>

Bacalaureat 2015. Cum se corectează lucrările la Bac 2015

În sesiunile din acest an ale examenului de bacalaureat, lucrările scrise ale elevilor vor fi corectate în alte județe decât cele din care provin, potrivit unor modificări făcute de Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS). Totodată, prin actul normativ publicat recent au fost schimbate datele la care vor fi afișate rezultatele. Ordinul MECS nr. 4265/2015 pentru modificarea și completarea Ordinului MEN nr. 4430/2014 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2015 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456 din 24 iunie și se aplică de la data publicării.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a luat această decizie care nu este una strict organizatorică: „Am luat aceasta decizie care este strict organizatorica si nu afecteaza nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele”

„Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimba. Exista o metodologie de organizare a examenului inca din anul 2011 si la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corecturii lucrarilor intr-un alt judet. Elevul nu este interesat de locul in care se corecteaza lucrarile. Metodologia prevedea de cinci ani aceasta posibilitate. Am luat aceasta decizie care este strict organizatorica si nu afecteaza nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele”, a mai spus ministrul Educației.

Până acum elevii au susținut probele de competențe la limba română, la informatică și la o limbă străină învățată în liceu.

La proba proba de evaluare a competențelor orale la limba română, din totalul elevilor evaluați (142.266), 98.631 de candidați (69,33%) au obținut certificatul de utilizator experimentat (cu 2,21% peste nivelul înregistrat în 2014), 31.172 de elevi (21,91%) au obținut certificatul de utilizator avansat (în creștere cu 0,38% față de aceeași sesiune a anului 2014), iar 12.463 de elevi (8,76%) au primit certificatul de utilizator mediu, procent inferior celui de anul trecut (9,16%), arată centralizarea trimisă de Ministerul Educației.Pentru susținerea acestei probe s-au înscris 145.073 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care s-au prezentat 142.276 de candidați. 2.798 de elevi au absentat, iar 9 au fost eliminați întrucât au recurs la tentative de fraudă.

Pentru susținerea probei B (evaluarea competențelor lingvistice de comunicare în limba maternă) s-au înscris 7.443 de candidați. Dintre aceștia, au fost evaluați 7.335 de candidați, care au obținut următoarele rezultate: utilizator mediu – 155 de elevi (2,11%), utilizator avansat – 1.014 elevi (13,82 %), utilizator experimentat – 6.166 de elevi (84,07%). 108 candidați nu s-au prezentat. În ansamblu, procentele înregistrate în acest an sunt ușor superioare celor din 2014.

Bacalaureat 2015. Rezultatele de la probele de competențe

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, proba de competențe digitale a fost susținută de 128.875 de candidați dintr-un total de 132.166 candidați înscriși. Doi elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă.

Din totalul absolvenților evaluați (128.873), 32.663 (25,36%) de candidați au obținut certificatul de utilizator experimentat, 38.585 (29,94 %) – certificatul de utilizator avansat, 41.175 (31,95%) – certificatul de utilizator mediu și 15.721 (12,19%) – certitficatul de utilizator începător. Nu au primit calificativ 729 (0,56%) de candidați, iar 3.291 nu s-au prezentat.

Bacalaureat 2015. Ce prevedere metodologia de examen

La fiecare dintre cele trei probe scrise pe care le au de susținut la Bacalaureat 2015, elevii vor intra în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenți când sunt date desigilate subiectele. Procedura prevede că la accesul candidaților în centrul de examen un cadru didactic și un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate și să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.

În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puși să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen.

După ce au trecut de punctul de legitimare și de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidații se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizați conform tabelelor.

Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot folosi numai creion negru.

În timpul examenelor, candidații nu pot intra în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări și alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinși copiind vor fi eliminați din examen.

Probele scrise se vor desfășura la fel ca în anii trecuți în săli cu camere video. Aproximativ cinci la sută dintre unitățile de învățământ au în sălile pentru examenul de bacalaureat camere video care înregistrează și audio.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că din datele primite până în prezent, aproximativ cinci la sută din unitățile de învățământ au posibilitatea de a înregistra video și audio în sălile de curs. Cîmpeanu a precizat că sistemele video funcționează în toate sălile de examen din școli. Comisiile de bacalaureat județene și cea a municipiului București sunt obligate să se asigure că sunt camere de supraveghere video funcționale în toate sălile de examen, în sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, precum și în sălile în care se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise.

Bacalaureat 2015. Câți elevi din anii trecuți participă la Bac 2015

Datele statistice de la Ministerul Educației arată că doar 25.000 din cei 340.000 de absolvenți de liceu din promoțiile anterioare care nu au luat bacalaureatul s-au înscris la examen în sesiunea iunie-iulie 2015. „Posibilitățile de intervenție a ministerului în această situație sunt extrem de limitate, dar asta nu înseamnă că nu consider situația foarte îngrijorătoare. Într-adevă doar 25.000 de înscriși din promoțiile anterioare față de numărul celor 340.000 de absolvenți de liceu fără bacalaureat din promoțiile anterioare îl apreciez ca fiind extrem de mic”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Dintre cei 168.945 de absolvenți înscriși în această sesiune a bacalaureatului, 143.949 (76,89%) provin din promoția curentă, iar 24.996 (23,11%) provin din seriile anterioare. Candidații înscriși pentru a participa la această sesiune a bacaluareatului au absolvit liceul la forma de învățământ zi – 163.462, seral – 2.943 și frecvență redusă – 2.540.

Elevii care susțin examenul de maturitate în sesiunea iuni-iulie 2015 sunt deja familiarizați cu rigorile examenului de bacalaureat. Ei au susținut în luna martie simularea la Bacalaureat 2015. Rezultatele de la simulare că 6 din 10 elevi de clasa a XII-a au obținut note de 5 și peste 5 la proba de limba română de la simulare bacalaureat, în timp ce numai 5 din 10 elevi au trecut de matematică. Datele statistice de la Ministerul Educației arată că 61,36% dintre elevii de clasa a XII-a au obținut note de trecere la la Limba română, procentaj superior celui de anul trecut: 52,80%. 75,49% dintre elevi au trecut de Limba maternă, cu aproape 8 procente în plus față de 2014 -67,78%. De asemenea, 52,49% dintre elevii de clasa a XII-a au luat peste 5 la proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie, față de 42,51% în 2014. La proba la alegere a profilului 60,30% dintre elevii de clasa a XII-a au trecut la proba la alegere, cu peste 7 procente în raport 2014 -53,92%.

Bacalaureat 2015. Abonamente gratuite la Untold Festival pentru absolvenții din țară care iau 10 la bacalaureat

Absolvenții de liceu din țară care obțin media 10 la examenul de bacalaureat vor primi abonamente gratuite la Untold Festival, care se va desfășura în perioada 30 iulie – 2 august, la Cluj-Napoca, și la care vor susține concerte Avicii, Armin van Buuren, David Guetta, Wu-Tang Clan sau ATB.

Promovabilitatea la examenul de bac din 2014

Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 a fost de 59,25% înainte de soluționarea contestațiilor.

Din totalul celor 161.682 de absolvenți înscriși pentru examene, s-au prezentat atunci 151.301, 28.704 fiind din promoțiile anterioare. Din candidații prezenți la teste, 275 au fost eliminați din examene, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

După soluționarea contestațiilor, promovabilitatea la nivel național a crescut cu 1,4%, la 60,65%. Pe filiere, ponderea absolvenților care au promovat este următoarea: filiera teoretică – 77,2%, filiera vocațională – 67,8% și filiera tehnologică – 38,7%.

Promovabilitatea la bacalureat a fost: în 2004 – 84,59%, în 2005 – 84,68%, în 2006 – 80,48%, în 2007 – 82,08%, în 2008- 78,30%, în 2009 – 81,47%, în 2010 – 69,30%, în 2011 – 45,73%, în 2012 – 44,41%, în 2013 – 56,44%.

CALENDAR BACALAUREAT 2015

Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

29 mai 2015 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

29 iunie 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă

30 iunie 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

7 iulie 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)

7 iulie 2015 Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestațiilor

10 iulie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2015

13 – 17 iulie 2015 Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

17-18 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18 -19 august 2015 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

20 – 21 august 2015 Evaluarea competențelor digitale – proba D

24 august 2015 Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă

25 august 2015 Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

28 august 2015 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă

31 august 2015 Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2015 Afișarea rezultatelor finale

Gândul va publica toate informațiile despre Bacalaureat 2015.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia