Ce se întâmplă la o oră după ce ai băut un pahar de Cola

Ce se întâmplă la o oră după ce ai băut un pahar de Cola
Publicat: 05/11/2013, 10:57
Actualizat: 12/08/2014, 22:19

Cola este o băutură dăunătoare organismului, mai ales în cantități mari, susțin specialiștii care explică și ce se întâmplă concret în organism în prima oră după ce a fost consumat un pahar de Cola.

Astfel, s-a arătat că, în primele zece minute, organismul trece printr-o „criză” din cauza cantității foarte mari de zahăr ingerate (10 lingurițe la un pahar), singurul motiv pentru care o persoană care a băut un pahar de cola nu vomită fiind acidul fosforic care inhibă acțiunea zahărului, scrie minds.com.

După 20 de minute, nivelul insulinei din organism crește, iar ficatul transformă tot zahărul în grăsime.

După 40 de minute, procesul de absorbție a cofeinei se încheie, pupilele se dilată, tensiunea crește, receptorii adenozinici sunt blocații și astfel, starea de somnolență este inhibată.

După 45 de minute, organismul începe să producă o cantitate mai mare a hormonului numit dopamină, care stimulează centrul plăcerii din creier. Pe același principiu acționează și heroina.

După o oră, acidul fosforic se leagă chimic de calciu, magneziu și zinc în tractul gastrointestinal, ceea ce suprasolicită metabolismul. De asemenea, cantitatea de calciu eliminată prin urină crește.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase