Conversație între diplomați ruși: „Hai să luăm România!” Reacția Externelor de la Moscova

Conversație între diplomați ruși: „Hai să luăm România! Reacția Externelor de la Moscova
Publicat: 06/04/2014, 15:31
Actualizat: 09/08/2014, 02:57

O discuție atribuită unor diplomați ruși care a ajuns în presa internațională printr-o înregistrare postată pe internet, ia în râs reacțiile critice ale țărilor occidentale față de referendumul pentru anexarea Crimeei la Federația Rusă și menționează, în termeni ironici, și România.

Protagoniștii presupusei conversații ar fi Igor Ciubarov, ambasadorul rus în Eritrea, și Serghei Baharev, ambasador în Zimbabwe și în Malawi. Schimbul de replici are loc după votul din Adunarea Generală a ONU din 27 martie care a declarat ilegal referendumul pentru anexarea Crimeei la Federația Rusă.

„Le tot spun colegilor mei europeni «Băieți, luăm Crimeea, dar nu se termină așa»”, spune, râzand, ambasadorul în Eritrea.

Ironia lui Ciubarov vizează Spania, Italia, Marea Britanie și Statele Unite:”În viitor, o să vă luăm Catalunia, Veneția, Scoția și Alaska. Și nu ne vom mulțumi doar cu atât”.

Baharev întră la rândul său în joc ducând ironia și mai departe. „Asta în primă fază”, răspunde trimisul lui Vladimir Putin în Zimbabwe și în Malawi.

„Exact, în primă fază. Iar apoi ne mai gândim. Toți nenorociții de limitrofi, Letonia, Estonia și ceilalți europeni, plus românii și bulgarii, le vom da câte un șut ca să se orienteze cum trebuie„, râde Ciubarov.

Baharev îl oprește însă. „Mai bine nu. Oricum nu-și bagă mințile în cap. Mai bine facem niște probleme în Californialand, Miamiland, regiuni sărace, de genul ăsta”, ia el peste picior SUA.

Ciubarov îi dă dreptate, răzgândindu-se și în privința României în cele din urmă. „Mai bine să-i lăsăm în pace pe români și pe bulgari, să mai stea o vreme în UE”, râde dimplomatul rus, cu un aer de superioritate la adrea UE. În plus, menționează el, o discuție în aceiași termeni ar fi avut și cu ambasadorul rus care îl reprezintă pe Putin pe lângă UE. „Hai să luăm România și Bulgaria”, i-ar fi spus acesta la fel de ironic. „I-am raspuns că nu merită”, conchide Ciubarov.

Preluată inițial de The Guardian, autenticitatea conversației a fost pusă la îndoială în presa britanică, jurnaliștii interpretând-o ca o replică ticluită după scurgerea înregistrării în care adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, înjura Uniunea Europeană pentru lipsa de reacție față de situația din Ucraina.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus nu a ieșit, până la această oră, cu nicio dezmințire legată de înregistrarea publicată pe internet din 30 martie. Doar Maria Zaharova, un adjunct al purtatorului de cuvânt al MAE de la Moscova, a făcut un comentariu pe Facebook, arătând că nu știe ale cui sunt vocile, însă cu certitudine, fotografia reprezentându-l pe Baharev nu este a acestuia, ci a unui alt diplomat rus care a decedat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom