DIAN FOSSEY – 82 de ani de la nașterea lui DIAN FOSSEY, supranumită ”Doamna gorilelor”

DIAN FOSSEY - 82 de ani de la nașterea lui DIAN FOSSEY, supranumită ''Doamna gorilelor''
Publicat: 15/01/2014, 17:00
Actualizat: 31/07/2014, 10:29

DIAN FOSSEY la 82 de ani de la naștere. DIAN FOSSEY, zoologul american intrat în istorie după ce a petrecut mai bine de 18 ani observând gorilele din Rwanda, ar fi împlinit 82 de ani pe 16 ianuarie.În cartea sa din 1983, ”Gorillas in the Mist” (Gorile în ceață), care a făcut-o celebră,DIAN FOSSEY combină datele științifice despre gorile cu propriile sale aventuri trăite în Rwanda. DIAN FOSSEY a fost ucisă în 1985, într-un caz încă neelucidat.

Destepti .ro scrie că DIAN FOSSEY a devenit o buna cunoscatoare a gorilelor, dar si cea mai inversunata protectoare a acestor creaturi. In toti anii dedicati acestor animale a descoperit lucruri total necunoscute pana atunci, iar studiile si cartile cercetatoarei au ajutat la schimbarea imaginii pe care oamenii o aveau despre gorile. Astfel, daca pana atunci erau considerate niste creaturi de temut, au realizat ca sunt printre cele mai inofensive creaturi, care reprezinta o amenintare doar pentru plante. De asemenea, ea este primul cercetator din intreaga lume care a fost acceptat de un grup de gorile, demonstrand ca sunt niste animale minunate.

DIANFOSSEY, protectoarea gorilelor, s-a nascut in San Francisco, California, la 16 ianuarie 1932 si isi pierde tatal la o varsta foarte frageda, acesta murind dupa ce a intrat in coma alcoolica. Hotarata sa isi refaca viata, mama ei se casatoreste cu omul de afaceri Richard Price, insa care nu reuseste sa stabileasca o legatura stransa cu fiica sa vitrega. Cu toate ca parintii ei aveau o buna situatie materiala, nu i-au platit studiile, iar pentru a termina scoala economica pe care a urmat-o a fost nevoita sa munceasca intr-o fabrica si sa accepte ajutorul unchilor din partea mamei. La varsta de 19 ani lucreaza intr-o crescatorie de animale din Montana, experienta care ii reaprinde dragostea fata de animale pe care a avut-o de mica.

DIAN FOSSEY, omagiată la 82 de ani de la naștere

DIANFOSSEYurmeaza cursuri de medicina veterinara la Universitatea din California, iar pentru a se intretine lucreaza ca functionara la un magazin. Din cauza unor probleme intampinate la materiile reale este nevoita sa abandoneze facultatea si se transfera la San Jose Sate College, unde studiaza terapia ocupationala. In 1954 isi obtine licenta si lucreaza la numeroase spitale, unde se ocupa de bolnavii de tuberculoza, iar la scurt timp se muta in Louiville. Aici devine sefa departamentului de terapie ocupationala al spitalului Kosair si se imprieteneste cu secretara spitalului, Mary White „Gaynee” Henry. O insoteste pe aceasta si pe sotul sau intr-un safari de 7 saptamani, aceasta fiind introducerea ei in fascinanta lume a animalelor din Africa.

Dupa cateva calatorii in Africa, Dian Fossy descopera lucrarea „The year of Goriila”, scrisa de catre zoologul George Schaller si are ocazia sa il cunoasca pe paleontologul Louis Leakey, dar si pe cercetatoarea britanica Jane Van Lavick Goodal, o importanta cunoscatoare a cimpanzeilor, si pe Birute Galdikas, o cercetatoare a urangutanilor. Totodata, in calatoriile realizate se familiarizeaza cu metodele de studiere ale animalelor. Un rol important in alegerea pe care cercetatoare o face, de a se dedica cunoasterii gorilelor, il detine fotograful si zoologul Alan Root, care ii prezinta minunata lume a gorilelor, in fata careia nu a putut sa reziste. Astfel, asculta cu atentie toate informatiile pe care zoologul i le ofera si incearca sa se apropie de ele.

Primii pasi facuti deDIANFOSSEYin cunoasterea gorilelor nu au fost usori, insa, dupa ce a incercat sa imite atat gesturile, cat si sunetele lor, acestea nu mai fugeau de ea, fiind un pas inainte. Odata ce a mancat iarba impreuna cu ele, gorilele au considerat- o ca fiind un membru al familiei lor. Cu siguranta, ceea ce a reusit cercetatoarea sa faca a fost remarcabil, devenind prima cercetatoare care a reusit sa se integreze intr-un grup de gorile. Pe 24 septembrie 1967 infiinteaza Centrul de Cercetari Karisoke, la o inaltime de peste 3000 de metri, la granita cu Rwanda.

Cu toate ca animalele se bucurau de multa libertate in Africa, saracia localnicilor era ingrozitoare, incat erau capabili sa comita multe nelegiuri pentru o suma infima de bani. Din pacate, singurele victime erau gorilele, pentru ca ele erau cele vanate si vandute, braconajul fiind si acolo in plina dezvoltare.DIANFOSSEYavea sa descopere cu tristete aceste nenorociri cand l-a descoperit pe Digit, un pui de gorila, ai caror parinti au fost vanati pentru a le taia palmele, din care confectionau scrumiere, ce reprezentau un lux printre occidentali. Singurul motiv pentru care aceasta mica creatura a scapat nevatamanta se datoreaza palmelor sale, care nu aveau degetele dezvoltate. Bucuroasa ca a descoperit aceasta mica creatura, se ataseaza foarte mult de ea si ii permite sa descopere cat mai multe amanunte referitoare la comportamentul gorilelor.

Desi devine adult si isi apara grupul din care face parte, nu va avea un destin diferit de cel al parintilor sai, deoarece cade si el victima braconierilor in anul 1977 si este ucis de 6 rwandezi. Indurerata de o asemenea monstruozitate,DIANFOSSEYincepe o ancheta si reuseste sa ii trimita in inchisoare pe trei dintre braconieri. Fara niciun ajutor din partea autoritatilor pentru a proteja animalele, incearca sa le faca singura dreptate. Astfel, ea angajeaza mercenari, pe care ii plateste, pentru a-i intimida pe braconieri. Acestia distrug capcanele pentru animale, urmaresc braconierii si ii rapesc pentru a-i bate, iar, daca un braconier omora un animal, nu doar el avea de suferit, deoarece toti cei suspectati de braconaj ramaneau fara vite, recolte sau case, care erau incendiate.

In ciuda faptului caDIANFOSSEYsi-a asumat una dintre cele mai nobile misiuni, de a proteja animale nevinovate, care cadeau victime cruzimii din Africa, destinul are acelasi final ca al gorilei Digit. Este ucisa pe 26 decembrie 1985, in urma unei lupte violente, dupa cum se putea observa din urmele ramase in incapere. Fara sa lipseasca nimic din cortul cercetatoarei, desi avea bani si un aparat foto performant, a fost ucisa cu o mare cruzime, iar ucigasul a scapat nevinovat. Destinul ei se incheie tragic, desi este una dintre cele mai curajoase femei si o inversunata aparatoare a animalelor, care a dus o lupta grea, pe care nu a putut sa o castige. A fost inmormantata in cimitirul gorilelor din rezervatie, langa momantul lui Digit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii