GLOBURILE DE AUR 2015. BOYHOOD și THE GRAND BUDAPEST HOTEL, marii câștigători

GLOBURILE DE AUR 2015. BOYHOOD și THE GRAND BUDAPEST HOTEL, marii câștigători

GLOBURILE DE AUR 2015.Lungmetrajul „Boyhood”, care a avut nevoie de 12 ani pentru a fi realizat, este marele învingător al celei de-a 72-a gale a Globurilor de Aur, unde producția regizată de cineastul Richard Linklater s-a impus, dumincă, la trei categorii principale, informează bbc.com. „The Grand Budapest Hotel” a fost desemnat cel mai bun film – comedie sau musical la gala Globurilor de Aur de la Los Angeles. Regizorul Wes Anderson a mulțumit membrilor Asociației Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association/ HFPA), care decernează Globurile de Aur, citind de pe o coală de hârtie câteva dintre prenumele acestora, despre care a spus că sunt „exotice”. Eddie Redmayne a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun dintr-o dramă actor grație evoluției sale din filmul „The Theory of Everything”, iar Julianne Moore a fost desemnată cea mai bună actriță dintr-o dramă pentru prestația ei din filmul „Still Alice”. Michael Keaton s-a impus la categoria „cel mai bun actor dintr-un film – comedie/dramă” pentru rolul din filmul „Birdman”, iar Amy Adams s-a impus la categoria feminină echivalentă pentru rolul din filmul „Big Eyes”.

Gala Globurilor de Aur este renumită pentru atmosfera de obicei foarte relaxată în care se desfășoară, însă cea de-a 72-a gală a evenimentului s-a derulat într-un ton mult mai sobru, întrucât mulți dintre prezentatori și câștigători au vorbit despre câteva evenimente grave petrecute recent în lume, precum tragedia din orașul Ferguson, atacul terorist comis în redacția săptămânalului de satiră francez Charlie Hebdo și drepturile comunității LGBT.

„Pentru frații, surorile, prietenii și familiile noastre din Franța, vreau să vă spun că inimile noastre sunt alături de voi în seara aceasta”, a declarat actorul Jared Ledo, care a rostit apoi o frază similară în limba franceză.

Jeffrey Tambor a devenit primul artist transgender din istorie care a fost recompensat cu un Glob de Aur după ce s-a impus la categoria „cel mai bun actor într-un serial – comedie” pentru evoluția sa din show-ul „Transparent”, produs de grupul Amazon, în care joacă rolul unei femei transgender.
De asemenea, „Transparent” a devenit prima producție a grupului Amazon care câștigă un Glob de Aur, după ce s-a impus la categoria „cel mai bun serial – comedie”.

Matt Bomer s-a impus la categoria „cel bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj TV” pentru evoluția sa din filmul „The Normal Heart”, produs de HBO, dedicat victimelor făcute de SIDA.

John Legend a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original pentru single-ul „Glory”, inclus pe coloana sonoră a filmului „Selma”. Cântecul face referire la lupta pentru drepturi civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.

Într-o gală marcată de faptul că puține vedete au câștigat mult râvnitele trofee, George Clooney a adăugat evenimentului de duminică întreaga aură oferită de statutul său de super-star hollywoodian, atunci când a urcat pe scenă pentru a primi Cecil B. DeMille Award.

„Am avut eu însumi un an foarte bun și aici nu mă refer la recenziile fabuloase ale filmului meu «The Monuments Men»”, a declarat actorul, în glumă, referindu-se la cronicile deloc blânde scrise de criticii de film la adresa acestui lungmetraj. „E un lucru care te face să te simți umil atunci când găsești pe cineva pe care să îl iubești”, a adăugat George Clooney, adresându-se soției sale, Amal Alamuddin. „Amal, sunt extrem de mândru că sunt soțul tău”, a continuat starul american.

Apoi, George Clooney s-a referit și la atacul cibernetic comis asupra grupului Sony la sfârșitul lunii noiembrie. „E mereu amuzant să vii aici și să te întâlnești cu vechi prieteni”, a spus actorul. „Acum, când am aflat că toată lumea a fost piratată, ar fi o bună șansă pentru noi să ne întâlnim față în față și să ne cerem iertare pentru lucrurile răutăcioase pe care le-am spus unii despre alții”. Actorul american și-a încheiat discursul vorbind despre marșurile de solidaritate organizate în lumea întreagă împotriva terorismului, după atentatul comis asupra revistei franceze Charlie Hebdo, care a făcut 12 victime. „Ei nu au participat la un marș de protest. Au mers la un marș pentru a sprijini ideea că noi nu ne vom cufunda în frică”, a spus vedeta americană. Actorul american a purtat la reverul hainei sale o insignă pe care apărea scris mesajul „Je Suis Charlie”.

Globurile de Aur, care recompensează atât producții cinematografice, cât și producții de televiziune, joacă un rol important în cursa pentru Oscaruri, întrucât aceste trofee sunt decernate în săptămâna care precede nominalizările de la premiile decernate de Academia de film americană, iar gala Golden Globes este urmărită cu mare interes de mulți dintre membrii acestei academii.

Patricia Arquette a fost desemnată cea mai bună actriță într-un rol secundar dintr-un film pentru evoluția ei din „Boyhood”, cimentându-și astfel statutul de favorită la câștigarea Oscarului.

J.K. Simmons a fost desemnat cel mai bun actor într-un rol secundar pentru rolul din „Whiplash”, în care interpretează rolul unui instructor de muzică extrem de exigent.

Richard Linklater s-a impus la categoria „cel mai bun regizor” pentru filmul „Boyhood”, cineastul dedicând trofeul părinților săi.

O victorie surprinzătoare a fost repurtată de Amy Adams, care a învins-o pe favorita Emily Blunt („Into the Woods) la categoria „cea mai bună actriță – comedie/musical” cu rolul din filmul „Big Eyes”, regizat de Tim Burton, în care joacă rolul artistei Margaret Keane. Amy Adams a câștigat un Glob de Aur la aceeași categorie anul trecut pentru evoluția ei din „American Hustle”.

În ceea ce privește producțiile de televiziune, gala de decernare a Globurilor de Aur are reputația unui eveniment plin de originalitate, care recompensează adeseori producții aflate la debut în defavoarea „veteranilor”.

Astfel, „The Affair”, produs de Showtime, a fost desemnat „cel mai bun serial TV – dramă”, iar artista debutantă Gina Rodriguez a fost desemnată cea mai bună actriță dintr-un serial-comedie pentru evoluția ei din „Jane the Virgin”.

Kevin Spacey a câștigat primul său Glob de Aur pentru rolul interpretat în cel de-al treilea sezon al serialului „House of Cards”, produs de platforma online Netflix. „A fost a opta oară când am fost nominalizat. Nu-mi vine să cred că am câștigat”, a declarat starul american.

Maggie Gyllenhall a fost desemnată cea mai bună actriță dintr-o miniserie TV pentru rolul din „The Honorable Woman”, iar Joanne Froggatt a fost desemnată cea mai bună actriță într-un rol secundar dintr-o miniserie TV” pentru evoluția ei din „Downton Abbey”.

Serialul „Fargo”, produs de FX, s-a impus la categoria „cea mai bună miniserie TV sau lungmetraj TV”, în defavoarea mareului favorit, serialul „True Detective”, produs de HBO.

Starul din „Fargo”, Billy Bob Thornton, s-a impus la categoria „cel mai bun actor dintr-o miniserie TV”.

„Cel mai bun film străin” a fost desemnat lungmetrajul „Leviathan” (Rusia), iar la categoria „cel mai bun film de animație” s-a impus „How To Train Your Dragon 2”.

Prezentăm mai jos lista completă a câștigătorilor premiilor Globul de Aur din 2015:

CINEMA:
Cel mai bun film – dramă: „Boyhood”
Cel mai bun film – comedie/ musical: „Grand Budapest Hotel”
Cea mai bună regie: Richard Linklater („Boyhood”)
Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Eddie Redmayne („The Theory of Everything”)
Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Michael Keaton („Birdman”)
Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă: Julianne Moore („Still Alice”)
Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Amy Adams („Big Eyes”)
Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: J.K. Simmons („Whiplash”)
Cea mai bună actriță în rol secundar într-un lungmetraj: Patricia Arquette („Boyhood”)
Cel mai bun scenariu: Alejandro González Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. („Birdman”)
Cel mai bun film de animație: „How to Train Your Dragon 2”
Cel mai bun film străin: „Leviathan” (Rusia)
Cea mai bună coloană sonoră: Jóhann Jóhannsson („Theory of Everything”)
Cel mai bun cântec: „Glory” din „Selma”

TELEVIZIUNE:
Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: „Transparent”
Cel mai bun serial de televiziune – dramă: „The Affair”
Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: „Fargo”
Cea mai bună actriță în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Gina Rodriguez („Jane the Virgin”)
Cea mai bună actriță într-un rol principal într-un serial de televiziune – dramă: Ruth Wilson („The Affair”)
Cea mai bună actriță în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Maggie Gyllenhaal („The Honorable Woman”)
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Jeffrey Tambor („Transparent”)
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă: Kevin Spacey („House of Cards”)
Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Billy Bob Thornton („Fargo”)
Cea mai bună actriță în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Joanne Froggatt (” Downton Abbey”)
Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Matt Bomer („The Normal Heart”)
Cecil B. DeMille Award: George Clooney.

GLOBURILE DE AUR 2015.Detalii și fapte istorice

Prezentăm mai jos câteva detalii și fapte istorice despre premiile Globul de Aur, în contextul în care cea de-a 72-a gală de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc duminică seară, la Beverly Hilton Hotel din Beverly Hills, Los Angeles (California).

Cea de-a 72-a gală de decernare a Globurilor de Aur va fi prezentată pentru al treilea an consecutiv de actrițele de comedie Tina Fey și Amy Poehler. Ceremonia este produsă de Asociația presei străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA), organizatoarea galei premiilor Globul de Aur.

Printre starurile care vor prezenta premianții se numără Benedict Cumberbatch, Oprah Winfrey, Sienna Miller, Jack Black, Katie Holmes, Jared Leto, Don Cheadle, Colin Farrell, David Duchovny, Julianna Margulies, Melissa McCarthy, Clive Owen, Paul Rudd, Naomi Watts, Jennifer Aniston, Colin Firth și Robert Downey Jr.

Lungmetrajul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței/ Birdman”, de Alejandro Gonzales Iñárritu, a primit cele mai multe nominalizări – șapte – la premiile Globul de Aur 2015, în timp ce „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, și „The Imitation Game: Jocul codurilor/ The Imitation Game”, de Morten Tyldum, au fost nominalizate la cinci categorii. Anul acesta, lungmetrajul „Birdman”, de Alejandro Gonzales Iñárritu, conduce în topul nominalizărilor la Globurile de Aur, cu șapte, la categoriile „cel mai bun film comedie sau musical”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai regizor”, „cel mai bun scenariu”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Edward Norton), „cel mai bun actor în rol principal” și „cea mai bună actriță în rol secundar” (Emma Stone). În același timp, „Boyhood”, de Richard Linklater, și „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, au primit câte cinci nominalizări, inclusiv la categoriile dedicate celor mai bune filme.

La ediția din 2015, premiul Globul de Aur pentru întreaga carieră va fi decernat actorului, regizorului și producătorului George Clooney.

Prezentăm mai jos câteva detalii și fapte istorice despre gala premiilor Globul de Aur:

Hollywood Foreign Press Association s-a format în 1943, cu scopul de a grupa jurnaliștii străini care activau în SUA, pentru a-i ajuta să facă schimb de idei și să obțină acces mai ușor la starurile americane, informează Reuters.

În prezent, HFPA are 93 de membri.

Prima gală Globul de Aur a avut loc în 1944, fiind o ceremonie informală, care a avut loc la studiourile 20th Century Fox. Jennifer Jones a primit atunci premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din „The Song of Bernadette”, care a primit și premiul pentru cel mai bun film, în timp ce Paul Lukas a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea din „Watch on the Rhine”. Premiile erau prezentate prin înșirarea lor pe un ecran.

În 1945, alături de ceremonia Globul de Aur, HFPA a organizat și un banchet formal, la Beverly Hills Hotel. „Going My Way” a primit titlul de cel mai bun film, iar Ingrid Bergman și Alexander Knox au primit premiile pentru interpretare.

Trofeul Globul de Aur a apărut în 1946, când președintelui HFPA de atunci, Marina Cisternas, i-a venit ideea unei statuete în forma unui glob auriu încercuit de peliculă cinematografică. Designul statuetei a fost modificat în 2009.

În 1952, HFPA a instituit premiul Cecil B. DeMille, pentru a recompensa „contribuția extraordinară la dezvoltarea industriei de divertisment”. Primul premiat a fost chiar producătorul și regizorul Cecil B. DeMille.

În 1955, au început să fie premiate și producțiile de televiziune. La acea ediție, premiile pentru cele mai bune producții de televiziune au fost decernate show-urilor „Lucy & Desi” și „Davy Crockett”.

Din 1961, gala premiilor Globul de Aur a avut loc anual.

În 1963 a fost introdus conceptul de Miss Globurile de Aur, la ediția inaugurală acest rol revenindu-le Evei Six și Donnei Douglas.

Greer Grammer, fiica actorului Kelsey Grammer, a fost desemnată Miss Golden Globe 2015. Anul trecut, Sosie Bacon, fiica actorilor Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, a fost Miss Golden Globe. Printre celelalte fiice de celebrități care i-au ajutat pe organizatori să înmâneze premiile, pe scenă, în calitate de Miss Golden Globe, se numără Melanie Griffith – și, după mulți ani, fiica ei, Dakota Johnson -, Laura Dern, Joely Fisher, Kathryn Eastwood – una dintre fiicele actorului și regizorului Clint Eastwood – și Rumer Willis – fiica actorilor Bruce Willis și Demi Moore.

În 2007, HFPA a decis să acorde primul premiu pentru cel mai bun lungmetraj animat.

În prezent, HFPA acordă premii în 25 de categorii – 14 pentru producții cinematografice și 11 pentru televiziune.

„Zbor deasupra unui cuib de cuci” este singurul lungmetraj din istorie care a câștigat Globul de Aur la toate cele cinci categorii principale – „cel mai bun film”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriță”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun scenariu”.

Meryl Streep a câștigat cele mai multe premii Globul de Aur – 8 -, fiind urmată în top de Jack Nicholson (6) și Francis Ford Coppola, Shirley MacLaine, Rosalind Russell și Oliver Stone (5).

Rosalind Russell a câștigat toate cele cinci Globuri de Aur pentru care a fost nominalizată, deși nu a fost niciodată recompensată cu un premiu Oscar.

Marlon Brando a refuzat premiul Globul de Aur, acordat pentru rolul din „Nașul”, în 1973, pentru a protesta față de „imperialismul și rasismul” din SUA. În același an a refuzat și premiul Oscar.

O parte din veniturile generate de ceremonie este donată unor fundații caritabile din domeniul divertismentului, unor burse de școlarizare și unor programe din domeniul cinematografiei și televiziunii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția