Sfântul Nicolae. Tradiții și superstiții de Sf Nicolae. Ce nu e bine să faci pe 6 decembrie

Sfântul Nicolae. Tradiții și superstiții de Sf Nicolae. Ce nu e bine să faci pe 6 decembrie
Publicat: 04/12/2014, 16:19
Actualizat: 11/01/2020, 05:25

Sfântul Nicolae. Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată la față. Este o ușurare, dar și o mare teamă pentru cei mici. Dacă Moș Crăciun le cere să le spună o poezie sau un cântecel și îi întreabă direct dacă au fost sau nu cuminți, pe Moș Nicolae nu trebuie să-l încânte în niciun fel, scrie Antena 1.

Moșul știe ce au făcut ei tot anul și-i va recompensa așa cum crede de cuviință. Așa că încearcă să alunge cât de mult pot somnul pentru a pândi momentul în care Moșul vine să le pună ceva în ghetuțe, deși niciodată nu reușesc.

Sf Nicolae este însă un iubitor și un protector al copiilor în întreagă tradiție creștină. Așa se face că în loc să se teamă de Moș Nicolae că le-ar putea aduce o nuielușă, copiii ar fi bine să fie învățați despre cine este și ce minuni a făcut de-a lungul vieții și după moartea lui.

Despre cum a ajutat un tata sărac să-și mărite cele trei fete și să nu le îndrume pe drumul desfrâului, dăruindu-i câte un săculeț de aur pentru fiecare, sau despre cum i-a înapoiat copilul răpit unei mame care se rugase la Sfânt neîncetat timp de un an. Alte mărturii vorbesc de ajutorul pe care copii care s-au rugat Sfântului Nicolae l-au primit atunci când au avut de trecut examene dificile.

Sfântul Nicolae. Protectorul copiilor

Astfel, Sf Nicolae nu este un personaj de care cei mici să se teamă, ci este un protector al copiilor și îi ajută pe cei care se roagă lui. Este, din păcate, o greșeală frecvență a părinților care le insuflă celor mici, fără să-și dea seamă, spaimă de Moș Nicolae, fără să înțeleagă că este în natură copiilor să facă tot felul de năzdrăvănii. Mai bine ar fi că ei să fie învățați să-și aducă aminte de Sfântul Nicolae pe parcursul întregului an și nu doar în ziua de 6 decembrie.

Peste 800.000 de români își sărbătoresc onomastică de Sf Nicolae. Din totalul persoanelor care poartă aceste nume, aproape 538.500 sunt bărbați (Nicolae, Niculai, Nicușor, Niculae, Nicu, Nicula, Nicoara), iar aproximativ 280.000 sunt femei (Nicoleta, Niculina, Neculiță, Nicolina, Nicola)”.

Dintre aceste prenume, cel mai răspândit este Nicolae/ Nicolaie, aparținând unui număr de 353.415 bărbați, urmat de Nicoleta, prenumele a 191.030 de femei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase