SITUAȚIE INCREDIBILĂ într-o comună din România. Ce se întâmplă aici este cu adevărat de Cartea Recordurilor

SITUAȚIE INCREDIBILĂ într-o comună din România. Ce se întâmplă aici este cu adevărat de Cartea Recordurilor
Publicat: 16/05/2016, 08:14
Actualizat: 05/07/2016, 19:45

Bătrâna, comuna unde „stâlpii au luat calea prăpădului”

În comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, în prezent sunt 108 alegători, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. La ultimele alegeri, respectiv cele prezidențiale, desfășurate în noiembrie 2014, 90% au venit la vot. Media de vârstă este de 62 de ani.

Comuna, care are în componență patru sate, a fost condusă, din 2000 până în prezent, de primarul Radu Herciu, membru PNL. La alegerile locale din 5 iunie, Herciu nu are niciun contracandidat, situație reîntâlnită, de altfel, și în cadrul Consiliului Local, unde toți membrii sunt liberali.

„Mi-am depus candidatura deja. O rețetă a succesului este dacă ești aproape de cetățean și de nevoile lui și îi împlinești cât mai multe din problemele cu care se confruntă. Eu bănuiesc că cetățeanul te mai alege, iar dacă îl minți, te trimite undeva”, a declarat, pentru Gândul, Radu Herciu.

Întrebat cu ce promisiuni merge în campania electorală, Herciu a răspuns că nu face promisuni, de obicei, iar sătenii știu acest lucru. Cu toate că susține că deține un program, Herciu a punctat că acesta „nu trebuie spus”.

„Încerc să las în urma mea fapte. E mai bine ca oamenii să vadă fapte decât promisiuni neîmplinite. Nici nu aș avea ce să le promit. Eu am un program, sunt născut în această localitate, am crescut și am îmbătrânit aici. Eu am un program pentru Bătrâna, care nu trebuie spus. Ceea ce simt eu că e nevoie pentru Bătrâna, simt și cetățenii. Este o comuniune între primar și cetățeni în a pune în aplicare proiectele pe care le putem, pentru că totul depinde și de partea financiară. Nu putem promite dacă nu avem fonduri”, a detaliat primarul comunei Bătrâna.

La Bătrâna, curentul electric nu a ajus decât până în satul din centru, iar de internet nici nu poate fi vorba în comuna, ci doar la primărie, potrivit actualului primar.

„Oamenii au fie un generator, fie și-au montat panouri solare și se descurcă, dar nu sunt pe deplin mulțumit pentru că nu le asigură necesarul de energie. De internet nici vorbă. A fost un proiect implementat, dar cred că a fost mai mult o bătaie de joc. Nici nu l-a pus nimeni în funcțiune. Oamenii s-au bucurat și ei, au crezut că pe acei stâlpi o să se întindă fire, să le aducă curentul și firele sunt pe jos și stâlpii au luat calea prăpădului”, a detaliat Radu Herciu.

Întrebat care sunt realizările cu care se poate mândri, Herciu a menționat asfaltarea străzilor principale din satul Bătrâna și finalizarea alimentării cu apă a acestui sector, precum și mai multe „pietruiri de drumuri” în satele Fața Roșie și Piatra.

Pe de altă parte, Herciu a declarat că „cea mai dureroasă neîmplinire” a sa este faptul că satul de centru nu are un drum de legătură cu restul județului, deși Guvernul a dat o hotărâre, în acest sens.

„Situația este neclară. Drumul este clasificat ca drum județean printr-o Hotărâre de Guvern 540 din 2000, dar nici până în prezent această Hotărâre de Guvern nu s-a aplicat și pentru comuna Bătrâna. Guvernul a dat o hotărâre foarte bună, numai că cei care trebuiau să o pună în aplicare tergiversează lucrurile. Ar fi trebuit să se respecte (n.r – hotărârea de Guvern), dar Direcția Silvică nu dorește să predea acest drum către Consiliul Județean și mă întreb mereu de ce nu se poate pune în aplicare o Hotărâre de Guvern? E cineva mai presus de Guvern?”, a afirmat Herciu.

Ceru-Băcăinți, comuna unde nu se poate face alimentarea cu apă

În comuna Ceru-Băcăinți, din județul Alba, în prezent sunt 218 alegători, potrivit Autorității Electorale Permanente. La alegerile prezidențiale din 2014, la turul al doilea, prezența la vot a fost de 61%. Comuna are în componență zece sate și, din 2012, l-a avut primar pe Girgiu Remus Florin, ales pe listele USL, care speră la un nou mandat începând cu 5 iunie 2016.

Un element inedit al site-ului primăriei, unde nu se regăsesc informații nici despre primar, nici despre declarația sa de avere, îl reprezintă secțiunea dedicată „Cărții de oaspeți”, unde vizitatorii sunt invitați să se semneze în limba engleză.

Promisiunile de campanie nu prea se regăsesc nici în repertoriul primarului Giurgiu Remus Florin, care susține că nu prea are ce să le promită sătenilor, în condițiile în care nu are fonduri, iar baza și-o pune în proiecte.

„În ultimele cinci luni din 2014 am fost fără salarii la primărie. În situația asta suntem și anul acesta. Poate prin noi proiecte….dar și acolo suntem îngrădiți, să ne ferească Dumnezeu, pentru că nu beneficiem de un număr de locuitori, nu beneficiem de…câte condiții pun ăștia!”, a afirmat, pentru Gândul, Florin Giurgiu.

Potrivit acestuia, cei mai mulți dintre săteni sunt de vârsta a doua și a treia.

„Avem și la 18 ani, cred că vreo doi, și restul până la 90 de ani”, a spus primarul comunei Ceru-Băcăinți.

„Suntem o comună de dealuri răspândite, vai de capul nostru, într-o înfundătură”

În ceea ce privește condițiile de trai din această comună, alimentarea cu apă nu se poate realiza, în condițiile în care „casele sunt foarte răspândite și sunt toate pe dealuri”, iar curentul electric nu își face simțită prezența peste tot. Cu toate acestea, primarul se încumetă să garanteze că îl va introduce în toate locuințele.

„Să introducem curentul la toți, să terminăm drumurile, că mai avem ceva de lucrat la ele”, a adăugat Florin Giurgiu ca obiective pe care vrea să le îndeplinească, dacă va obține un nou mandat de primar.

În schimb, de conectarea la internet beneficiază, momentan, doar primăria și școala.

„Nu am avut semnal la telefonie. Un an și jumătate nu am avut pe nicio rețea posibilă. De la 1 ianuarie 2015 și până prin februarie anul ăsta nu am avut niciun fel de telefonie. Suntem o comună de dealuri răspândite, vai de capul nostru, într-o înfundătură”, a adăugat primarul comunei Ceru-Băcăinți.

Florin Giurgiu își dorește să dezvolte turismul din zonă. „Zona e frumoasă, dar nu suntem cunoscuți. Vrem să ne promovăm și noi. Sperăm ca drumurile să se schimbe și la noi. Am vrea să facem un tranzit de la noi spre Munții Apuseni, să ne legăm de munții Apuseni și avem intrare pe autostradă între Orăștie și Aurel Vlaicu, din județul Hunedoara și atunci poate s-ar schimba și la noi ceva”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, întrebat de ce declarația sa de avere nu se regăsește pe site, acesta a răspuns: „Poate că deocamdată nu au pus-o pentru că, înafară de casa și câteva 5 – 6 ha de teren de munte, nu avem altceva nimic. O mașină pe care o putem folosi și atât. Nu avem cum au alții, săracii, de nu le încape într-o declarație”.

Brebu Nou, comuna unde fosta clădire a primăriei se trasformă în centru de arte

În comuna Brebu Nou, din județul Caraș Severin, sunt, la ora actuală, 281 alegători, potrivit Autorității Electorale Permanente. La ultimele alegeri, prezența la cel de-al doilea tur a fost de 50%.

Comuna Brebu Nou e alcătuită din două sate și e condusă, din 2012, de Iosif Gabriel Bordea, membru PSD. „Primul și ultimul” mandat, după cum însuși Bordea declară, care și-a depus candidatura pentru funcția de consilier local.

„Din motive personale cu familia. Nu îmi mai permite timpul”, și-a motivat Bordea decizia.

Potrivit acestuia, în Consiliul Local se regăsesc membri atât de la UDMR, cât și de la PSD, PNȚCD și PNL.

„Din 500 de case, 50 sunt locuite permanent”

În ceea ce privește media de vârstă a locuitorilor din comună, Bordea susține aceasta se plasează între 30 și 50 de ani, în contextul în care tineri nu prea sunt. Potrivit acestuia, doar 50 de familii locuiesc permanent în cele două sate.

„Din 500 de case, 50 ar fi locuite permanent, iar celelalte sunt case de vacanță”, a declarat Bordea pentru Gândul.

Potrivit acestuia, toate casele au electricitate, internet și sunt conectate la rețeaua de apă.

Întrebat dacă consideră că primăria a primit suficiente fonduri, acesta a precizat că bugetul revenit instituției pe care a condus-o a fost mult mai mare în perioada în care Victor Ponta era premier, față de cel revenit de când este Dacian Cioloș în fruntea Executivului. În schimb, acesta afirmă că primăria nu are datorii.

Referindu-se la obiectivele pe care le are în vedere, acesta a menționat rețeaua de apă, la care încă se lucrează, dar și dispensarul comunei, fondurile existente fiind aproape suficiente pentru finalizarea ambelor proiecte.

„Mai avem fosta clădire a primăriei, unde și acolo am început să modernizăm și am vrea să facem un centru de arte. Acolo nu ne ajung banii. Un centru pentru cei care sunt interesați să dezvolte proiecte pe pictură, pe sculptură, pe muzică, pe tot ce ține de artă”, a mai spus Gabriel Bordea.

Pe de altă parte, întrebat ce a realizat în mandatul său, Bordea a enumerat renovarea căminului cultural din Gărâna și „drumul de la pârtia de schi”, care este în execuție și care beneficiază de finanțare în proporție de 50%.

„Tot în mandatul meu a început și acum se lucrează. S-ar fi finalizat anul acesta dacă am fi primit același buget. Așa, am semnat contractul numai pe sumele pe care le-am avut disponibile”, a mai afirmat Bordea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii