VISUL. Din căminul Leu la NASA

Publicat: 25/12/2015, 14:52
Actualizat: 06/07/2016, 05:47

Povestea proiectelor bazate pe ideea de dezvoltare persoanală, derulate de Dragoș Brătășanu, începe încă din perioada studenției când și-a dorit să ajungă în Antarctica și la Polul Nord. În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania și a studiat ingineria aerospațială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA și la companii care organizau astfel de expediții și, într-un final, a reușit să ajungă pe tărâmul înghețat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospațiale, a câștigat numeroase premii de cercetare în State și a lucrat chiar și în Noua Zeelandă.

Ce legătură au spațiul cosmic și cercetarea inginerească cu dezvoltarea persoanlă și cunoașterea sinelui? Niciuna. Însă, în cazul lui Dragoș, primele l-au făcut să își dea seama de importanța celor din urmă. „Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de știință și ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme și cum gândeam situațiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu și am reușit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero și îl transformam în ceva real”, povestește Dragoș.

Tânărul și-a părăsit locul de muncă, și-a ascuns doctoratul într-o valiză din dulap și a hotărât că el trebuie să se ocupe, de-aici înainte, cu ceva prin care să-i ajute pe ceilalți oameni să ajungă să facă ceea ce-și doresc cu adevărat, construind, treptat, așa cum a făcut și el, o cale către îndeplinirea celui mai mare vis al lor.

„Practic, misiunea mea e simplă. Încerc să ajut oamenii prin tot ceea ce creez – cărți, filme, seminarii, conferințe – să îi ajut să înțeleagă că de oriunde ar porni pot face un vis să devină realitate, cu anumite condiții”, spune Dragoș.

A conceput proiectul „The Amazing You” („Tu, cel uluitor”), începând cu un film care poartă acest nume și continuând cu conferințe în toată lumea. Prima conferință din cadrul „The Amazing You” a susținut-o anul trecut în România. A avut 50 – 70 de participanți. „A fost, ca orice început, foarte greu”, spune Dragoș. A fost uimit să vadă că lumea îl apreciază, mai ales pentru că a plecat ca un student simplu din România și a reușit să facă atâtea lucruri. Din 2014 și până azi a avut un turneu în State – în California, Arizona, New Mexico și Colorado, în mai multe țări din Europa, reușind să ajungă și în Japonia. „Am făcut asta, din nou, plecând de la o simplă idee și stând zi de zi și construind pas cu pas ceea ce mi-am propus”, explică Dragoș.

Dragoș Brătășanu nu crede în rețete secrete. Spune că nu există „10 pași prin care poți să ajungi o persoană de succes” și că fiecare om are propriul drum pe care trebuie să-l urmeze. Ceea ce-ar trebui să aibă toți oamenii în vedere este să se accepte așa cum sunt și să fie 100% dedicați scopului pe care și-l propun.

„În primul rând, oamenii să accepte 100% adevărul despre ei. Cea mai simplă cale să distrugi un castel, în istorie, era dinăuntru, și-atunci când te ataci pe tine însuți dinăuntru nu mai ai nicio șansă, că n-are cine să te mai apere. Stai jos, definești foarte clar cine ești și ce-ți dorești cu adevărat. În al doilea rând, ești 100% dedicat să faci chestia aia sau doar o ții trei – patru zile și…”, spune tânărul.

A vrut să-i ajute pe ceilalți, dar, înainte de toate, s-a ajutat pe el – Descoperă-te pe tine, cel uluitor!

Poate cea mai importantă parte a proiectului „The Amazing You” este filmul cu același nume, pe care Dragoș l-a făcut singur, ajutat de aceeași determinare și de faptul că a știut că trebuie să construiască, pas cu pas, drumul către dorința lui.
Unul dintre profesorii lui i-a spus că vrea să scrie o carte prin care să inspire studenții să studieze spațiul, știința, matematica și fizica. Dragoș i-a spus că un film ar atrage mai mult tinerii decât o lucrare academică. Ideea i-a surâs profesorului. Cu timpul, proiectul a devenit unul personal, pentru că Dragoș s-a ocupat singur de el.

„M-am apucat, am scris scenariul singur, am scris întrebările, am contactat speakerii – nu-i cunoșteam, știam doar unul, doi dintre ei – și am construit, pas cu pas, ceea ce se cheamă super-credibilitate. La început eram Dragoș, eu, cu o idee. Am vorbit cu domnul Prunariu pe care îl cunoșteam și a fost foarte încântat. Pe vremea aceea el era chairman la ONU și am zis, OK, sunt Dragoș și cineva de la ONU. Apoi am fost Dragoș, cineva de la ONU și m-am dus la NASA – chiar dacă nu îi cunoșteam, le-am scris online simplu un e-mail. Mi-au spus da și apare tipul care a construit telescopul Hubble. Avându-l pe el m-am dus la Stanford și l-am întrebat pe cel care a construit roboțeii care acum sunt pe Marte – Spirit, Opportunity și Curiosity. Deci, practic, am construit fiecare pas următor cu succesul dinainte. Cu pași mărunți am construit un context sigur în care fiecare om care are o imagine publică importantă ar putea să se simtă sigur să vină. Și după ce am avut NASA, Stanford, Angry Birds, a fost simplu să merg și la Steve Vai și la celebrități”, povestește Dragoș.

Visa să facă un asemenea film de foarte mulți ani, dar nu avea curajul să înceapă, crezând că faptul că este din România, că nu are bani și marketing care să-l ajute să se bată cu speakeri din America, Anglia sau Australia. Vorbele unui prieten l-au ajutat atunci.

„E o poveste foarte curioasă când vorbeam cu un prieten (…) și mi-a zis: > „

Alegerea de speakeri precum oficiali ai NASA și creatorul Angry Birds a fost, pentru Dragoș, și o strategie de branding, după cum spune chiar el: „Am vrut să construiesc un brand care să aibă la bază ceva științific și nu doar ceva new age sau spiritual sec”.

„Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toți banii pe care-i aveam economisiți până în momentul acela”

Începuturile nu sunt ușoare. A spus-o și Dragoș pentru că a simțit-o pe propria-i piele. Avea ideea filmului. A plecat în America cu un prieten, având bani pentru două zboruri cu avionul până în Florida și înapoi. „Ne-am întors cu filmările, cu materialul brut și atunci a început totul să scârțâie. Prietenii mei nu mai voiau să lucreze la film, nu prea erau de acord ca eu să fiu în el – asta a fost foarte trist pentru mine., a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut și nu puteam să continui în nicio formă”, povestește Dragoș. .

Nesiguranța pe care a simțit-o l-a ajutat pe tânăr să înțeleagă că atunci când vrei cu adevărat să ieși dintr-o problemă, să-ți construiești drumul către un vis, trebuie să accepți realitatea așa cum e ea: „Mi-am pierdut prietena, mi-am pierdut toți banii pe care-i aveam economisiți până în momentul acela, a trebuit să mă mut la un amic pentru că nu aveam bani să plătesc chiria singur. M-am trezit eu împotriva lumii cu un material brut și nu puteam să continui în nicio formă. Și-atunci am înțeles că primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei să ieși dintr-o problemă, să construiești ceva, orice, este să accepți realitatea exact așa cum e, fără să o judeci. Eram eu cu un laptop și atât. Și-atunci m-am gândit că pot face crowd-funding, să aduc bani de la oameni să cumpăr materialele sau să filmez altceva sau pot scurta procesul ducându-mă direct la oameni care deja au făcut filmulețe și filmări și să le cer materialele. M-am dus pe net și am vorbit cu 30 de film-makeri din întreaga lume, din Alaska, SUA, Europa, până în Australia și Noua Zeelandă. Le-am cerut tot ce aveau ei mai bun de oferit. Le-am spus: > 30 de oameni din lumea asta au zis da și așa am făcut filmul. Apoi l-am montat singur, cap-coadă și asta a fost”.

„Fiecare propoziție din filmul pe care l-am făcut am trăit-o pe propria piele. Absolut nimic din ceea ce scriu în cărți, pe blog sau în filmele pe care le fac nu este din cărți, este doar experiență de viață”

Ceea ce a trăit și faptul că a reușit să realizeze tot ceea ce și-a dorit până în acest moment l-a inspirat pe Dragoș Brătășanu să construiască o companie, o campanie și un brand în domeniul dezvoltării personale. Tânărul vrea să le transmită și celor care și-au pierdut încrederea în forțele proprii și au încetat să lupte pentru ceea ce-și doresc că nimic nu este pierdut și că o dorință adevărată nu poate fi niciodată imposibil de realizat.

Doctor Dragoș este un doctor care lucrează cu determinarea oamenilor, are conferințe în România și peste tot în lume.Are și exemple de reușită, oameni cu care a discutat și ale căror vieți s-au schimbat.

„Un amic din Mexic a venit la mine și nu știa ce vrea să facă. Spunea că vrea să facă team-building, că a încercat mai multe business-uri care nu au funcționat. Am făcut exact ceea ce fac, de obicei, și la mine în viață. I-am spus să lăsăm asta deoparte și să vedem ce vrea să facă cu adevărat. Și, când i-am spus asta și a văzut că el, de fapt, vrea să facă cu totul altceva, deja a intrat pe alt drum. Am lucrat vreo 6 ore cu el și a plecat de la un tânăr speriat, un tânăr care acum are propriile evenimente în Mexic, care și-a început un alt business. Acum îi ajută și pe alții să treacă prin situații dificile, pentru că practic ăsta a fost visul lui, să-i învețe pe alții cum să treacă prin situații dificile, cum să nu-și piardă speranța chiar și atunci când ajung în cel mai de jos punct. A plecat de la un tânăr care voia să fie coach pe team-building la un tânăr care acum își face un brand în toată America de Sud cu numele lui, cu compania lui și tot ce-a avut nevoie au fost un caiet și-un pix”, povestește Dragoș.

Dorința lui Dragoș Brătășanu este aceea să poată ajuta tot mai mulți oameni, să îi convingă să nu renunțe niciodată la dorințele pe care le au și la ideea de a evolua. Povestea lui ne învață că toate lucrurile pot fi interpretate în funcție de unghiul din care sunt privite și niciodată naționalitatea, banii din buzunar sau frica nu ar trebui considerate piedici de nedepășit: „Aș vrea ca oamenii să înțeleagă că orice ar face, oriunde s-ar afla, sunt OK și perfecți și compleți exact așa cum sunt”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste