Vortextul polar lovește România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată

Redactor:
Gandul
Vortextul polar lovește România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată
Prognoza meteo pare mai blândă ca în aceeași perioadă a anului trecut, dar meteorologii ne avertizează că vortexul va veni asupra României și vom avea o iarnă aprigă.

Romica Jurca a explicat pentru România TV de ce avem o iarnă fără troiene. Temperaturile ar trebui să scadă treptat cu 0,5 – 1 grad Celsius la fiecare 100 m altitudine, dar se pare că cele mai scăzute temperaturi se înregistrează la nivelul solului.

S-a ajuns la situația bizară în care la altitudine – Bâlea Lac, Vârful Toaca – să fie temperaturi de 4-5 grade, în timp ce în zonele de câmpie este mai frig decât de obicei.

Fenomenul de inversiune termică nu va mai ține mult și ne vom confrunta cu o iarnă adevărată, a precizat Jurca.

ESTIMAREA EVOLUȚIEI VALORILOR TERMICE ȘI A PRECIPITAȚIILOR ÎN INTERVALUL 17 – 26 IANUARIE 2020

MUNTENIA

Între 17 si 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește spre finalul intervalului

OLTENIA

În intervalul 17-26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi crește spre sfârșitul intervalului, fiind posibile precipitații în general slabe.

BANAT

Media regională a maximelor termice va marca o scădere pe 17-18 ianuarie, iar ulterior, până pe 26 ianuarie, se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (2…4 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

CRIȘANA

Media temperaturilor maxime va marca o scădere treptată astfel încât în perioada 18-26 ianuarie va deveni apropiată de valorile obișnuite (1…3 grade) pentru a doua parte a lunii ianuarie în această regiune. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată după data de 21 ianuarie.

TRANSILVANIA

În intervalul 17-19 ianuarie, media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0…2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -7 și -4 grade, ușor mai scăzute, spre -9 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

MARAMUREȘ

În intervalul 17-19 ianuarie media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0…3 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -6 și -3
grade, ușor mai scăzute, spre -8 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Îndeosebi în intervalul 21-24 ianuarie probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va fi apropiată de normalul aceastei perioade din an. Dupa 18 ianuarie, până pe 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 4 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ceva mai ridicată în unele zile, vor fi posibile precipitații în general slabe.

DOBROGEA

Media regională a temperaturilor maxime se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, posibil mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Trecător vor fi condiții pentru precipitații slabe.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va marca o scădere, spre -2 grade, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (-4…-2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -12 și -8 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă până pe 18 ianuarie, dar începînd cu data de 19 ianuarie, temporar vor fi precipitații în general slabe.

Inchide