ZILE LIBERE 2015. Românii au 13 ZILE LIBERE anul viitor. 2015 începe bine, cu un weekend prelungit

ZILE LIBERE 2015. Românii au 13 ZILE LIBERE anul viitor. 2015 începe bine, cu un weekend prelungit
Publicat: 27/12/2014, 16:24

ZILE LIBERE 2015. Românii vor avea anul viitor 13 ZILE LIBERE, însă vor profita numai de opt dintre acestea, deoarece restul de cinci pică în weekend.Cele 13ZILE LIBEREsunt următoarele: 1 ianuarie, 2 ianuarie (Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), 12 aprilie, 13 aprilie (Paștele), 1 mai (Ziua Muncii), 31 mai, 1 iunie (Rusalii), 15 august (Adormirea Măicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională a României), 25 decembrie, 26 decembrie (Crăciunul).

Dintre cele 13ZILE LIBERE, cinci pică în weekend: Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie, este sâmbătă, Paștele și Rusaliile sunt duminică, Adormirea Maicii Domnului este sâmbătă, iar a doua zi de Crăciun este tot sâmbătă.

Față de 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 ZILE LIBERE legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația a fost puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 ZILE LIBERE, scrie alba24.ro.

În 2015, numărul de ZILE LIBERE urcă la 13. În plus, se va acorda o ZI LIBERĂ pentru îngrijirea sănătății copilului, iar familiile cu trei sau mai mulți copii vor avea două ZILE LIBERE, consecutive sau separate, în funcție de decizia angajatorului.

Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Angajații care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariați din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanența – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE 2015.Anul 2015 începe bine și anume cu 4 zile declarate libere. Din moment ce 1 și 2 ianuarie pică joi și vineri, românii vor beneficia de un weekend prelungit și se vor întoarce la muncă abia pe dată de 5 ianuarie.

Pe dată de 3 decembrie 2014 deputații au stabilit printr-un proiect de lege că dată de 24 ianuarie să fie declarată sărbătoare națională – Ziua Unirii Principatelor Române. În 2015, această zi liberă legală va pică, însă, sâmbătă.

Sărbătorile Pascale îmbogățesc lista zilelor libere naționale cu încă o zi în 2015 – luni, 13 aprilie. Weekend-ul prelungit va oferi românilor prilej de odihnă, de sărbătoare și, de ce nu, de o scurtă escapadă din oraș. În cazul Paștelui catolic, zilele libere declarate sunt 5 și 6 aprilie.

Sfârșit de săptămâna prelungit se anunță și de Ziua Internațională a Muncii – sărbătorită, de obicei, printr-un mini-concediu la mare sau la munte. 1 Mai – zi liberă plătită – pică vinerea spre bucuria salariaților români.

Potrivit Codului Muncii, prima și a două zi de Rusalii sunt considerate zile de sărbătoare legale libere. Așadar, ziua de 31 mai – care pică duminică – se continuă cu încă o zi națională liberă – luni, 1 iunie. La sfârșitul verii, însă, nu suntem la fel de norocoși. Ortodocșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului pe dată de 15 august, care în 2015 pică într-o zi de sâmbătă.

Calendarul zilelor libere din 2015 cuprinde și sărbătoarea Sfântului Andrei, dar și Ziua Națională a României – prilej de bucurie pentru toți salariații. Dată de 30 noiembrie pică într-o zi de luni, urmată și ea de o zi de marți liberă, 1 decembrie. Sezonul rece aduce, deci, 4 zile legale libere.

Prima zi de Crăciun, 25 decembrie, pică vinerea. Față de calendarul zilelor libere 2014 înseamnă o zi liberă în minus, căci 26 decembrie pică într-o zi de weekend. Cumulând, însă, zilele libere legale cu concediul de care beneficiază prin lege orice angajat, puteți avea o vacanță de o săptămâna de petreceri și odihnă de sărbători.

Nu în ultimul rând, toți cei care aparțin unor culte legale altele decât cele creștine au dreptul, conform Codului Muncii, la 2 zile libere pentru fiecare dintre celelalte sărbători religioase anuale. Dacă nu acordă zilele libere legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5000 și 10000 de RON. Salariaților care nu au liber pe timpul sărbătorilor legale, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, conform art. 142. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere oficiale, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În ceea ce privește numărul zilelor libere din Europa, țară noastră nu este tocmai fruntașă. România are printre cele mai puține zile libere decretate prin lege, în timp ce Finlanda, Turcia, Rusia, Slovacia sau Cehia au cele mai multe, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits. Datele sărbătorilor se modifică de la un an la altul și, de multe ori, angajatorii nu respectă zilele libere legale și își constrâng angajații, refuzandu-le concediul care li se cuvine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?