Cât de nocive pentru organism sunt legumele din supermarket

Redactor:
Mădălina Chițu
Cât de nocive pentru organism sunt legumele din supermarket
Mai ai curaj să mănânci după ce vei vedea asta?

Fără gust, lipsite de nutrienți, ațoase și chiar lemnoase, dar cu aspect frumos, așa arată legumele pe care le cumpărăm din comerț. „Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au avantaje agronomice: sunt aspectoase, rezistă în timp și cresc destul de repede”, a declarat, pentru gândul, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare. Specialistul atenționează însă că, deși punctează la capitolul imagine, legumele nu stau la fel de bine și la capitolul beneficii aduse organismului nostru. Practic, legumele nu mai au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. „Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecție artificială, pentru a avea o producție mare de legume. Soiurile pure nu dau producții mari. Un bun exemplu este soiul roșiilor „inimă de bou”, care sunt gustoase, neaspectuoase și cărnoase. Din păcate, acestea se deteriorează rapid și nu au o producție mare”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Legumele sunt tratate chimic ca să reziste mai mult

Indiferent dacă sunt de producție internă sau de export, legumele sunt fără gust și nutrienți. Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, iar substanțele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor și a sistemului nervos central, avertizează nutriționiștii.

Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide și pulverizate cu tot felul de substanțe toxice menite să le mărească rezistența în timp. „Cea mai bună soluție este să mâncăm fructe și legume atunci când este sezonul lor”, recomandă Mencinicopschi.

Tabără: Serele din Olanda și Spania produc sute de tone de legume pe hectar

Piața autohtononă este invadată pe timpul iernii de legume aduse din import. Spania, Olanda, Italia, Turcia, Israelul și Egiptul sunt țările de proveniență a acestor alimente. „Legumele care se găsesc în această perioadă a anului sunt în mare parte aduse din țări aflate în zona mediteraneană, acolo unde iernile sunt mai blânde. Roșiile și castraveții care se găsesc în piețe, supermarket-uri și hipermarket-uri sunt cu precădere din Turcia, Spania și Olanda”, a declarat, pentru gândul, Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.

Deputatul susține că, deși provin din țări unde temperaturile sunt ridicate, roșiile și castraveții de import sunt crescute în sere. „În Olanda și Spania sunt sere înalte, nu ca în România scunde, unde dintr-un singur hectar se pot obține câteva sute de tone de legume”, a mai precizat Tabără.

El spune că roșiile și castraveții pe care îi mâncăm în sezonul rece sunt soiuri speciale pentru sere. „În Germania, de exemplu, se folosește un soi de castraveți care este altoit cu unul de dovleci. Aceștia sunt mai sănătoși, au mai multe substanțe nutritive și sunt mai rezistenți la bolilele specifice acestei legume. Soiul de castraveți rezultat nu este tratat cu atât de multe substanțe chimice ca în cazul celor care nu sunt altoiți cu dovleci”, explică Valeriu Tabără.

Mai mult, contează și modul în care legumele sunt crescute. De exemplu, în cazul roșiilor există sere speciale, iar legumele nu mai cresc în pământ, ci în substanțe nutritive. „În Olanda, de exemplu, sunt întâlnite serele cu substrat umed. Roșiile obținute din substrat umed sunt cele care arată frumos și sunt mari. Acestea sunt crescute în substanțe hidroponice, adică substanțe nutritive”, povestește fostul ministru al Agriculturii.

Dacă în mod normal, anual se obține o singură producție, cu ajutorul serelor și a soiurilor speciale se obțin roșii și castraveți și de trei ori pe an: o dată în sezon și de două ori în extrasezon.

Ce dezvăluie aspectul unei legume

Nutriționiștii susțin că legumele cumpărate iarna au un conținut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald. Mencinicopschi recomandă achiziționarea legumelor importate din țări apropiate României. Motivul? Acestea sunt tratate mai puțin cu substanțe care să le ajute să reziste trasportului. „Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conține sau a fost tratat cu foarte multe substanțe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt”, spune profesorul.

Cum să păstrezi legumele iarna

Cartofii, morcovii, ceapa și usturoiul sunt legume care pot supraviețui chiar și în timpul sezonului rece, important este modul de depozitare. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă ca acestea să fie ținute în locuri răcoroase. „Morcovii pot fi depozitați într-o lădiță cu nisip, iar cartofii – îngropați în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivați”.

Dacă nu sunt depozitați corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolțească.

Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturate toate porțiunile înverzite și încolțite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide