De ce dă BNR un milion de euro pe 12 jeepuri: „Dacă nu cheltuim banii, trebuie să-i distrugem”

Redactor:
Victor Rotariu
După ce anul trecut a înregistrat un profit net de peste 70 de milioane de euro, Banca Națională a României (BNR) "a ieșit la cumpărături".

După ce anul trecut a înregistrat un profit net de peste 70 demilioane de euro, Banca Națională a României (BNR) „a ieșit lacumpărături”. Parcul auto al BNR va fi îmbogățit în scurt timp cu12 mașini de teren pentru care va plăti 996.720 de euro, conformanunțului de pe platforma de licitații publice „e-licitație”,publicat pe 21 ianuarie. Întrebați dacă suma de un milion nu esteîn contradicție cu situația actuală a economiei naționale, sau astatului, care se împrumută pentru a plăti pensiile și salariile,oficialii BNR subliniază că situația este foarte simplă: fiecheltuiesc banii pe care îi au, fie îi distrug, pentru că statuluinu îi pot da bani.

„BNR este o instituție unică. BNR nu poate, prin lege, săajute statul cu bani. Acești bani nu sunt de la bugetul de stat, cisunt ai băncii centrale. Noi nu putem nici să construim poduri saușcoli, nici să dăm bani pentru pensii. Dacă acești bani nu suntcheltuiți, ei trebuie să fie distruși. Banii BNR nu au voie să iasădin interiorul BNR”, a declarat pentru Gândul AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Mașinile nu vor transporta directorii, ci baniiBNR

În ceea ce privește destinația propriu-zisă a banilor, respectivcele 12 mașini de teren, de peste 83.000 de euro fiecare, luate înleasing pe patru ani, Vasilescu a ținut să sublinieze că ele suntdestinate transporturilor de bani pe care le operează instituția.”Mașinile de teren sunt folosite pentru convoaiele cu bani pe careBNR le trimite, zi de zi, peste tot în țară. Aceste convoaie nu aufost niciodată atacate și nici nu vor fi atacate. Acest lucru esteimposibil, tocmai pentru că ele sunt însoțite de un convoi formatși din mașini blindate, convoi care este dotat, printre altele, șicu armament greu”, a spus oficialul băncii centrale.

Cât privește parcul auto pus la dispoziția oficialilor BNR,consilierul guvernatorului spune că acesta este alcătuit din”producții autohtone”, în majoritatea lor fiind vorba despre DaciaLogan, la care se adaugă unele autovehicule mai vechi, marca DaewooNubira, produse la fosta fabrică a coreenilor de la Craiova. Pelângă faptul că parcul auto nu cuprinde câte o mașină pentrufiecare oficial BNR, ci mult mai puține, Vasilescu susține căfolosirea acestora presupune completarea câtorva cereri sauformulare. „Pentru a le folosi, trebuie să facă o cerere. Trebuiesă spună unde merg, de ce merg, câți litri de benzină s-au consumatși așa mai departe”, explică el. Anul trecut, BNR a înregistrat unprofit brut record, de circa 1,1 miliarde de euro. Profitul netînsă a fost de numai aproximativ 70 de milioane de euro.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide