De la „pedelistul Bute”, la „comuna liberală Pechea”: cum și-au revendicat parlamentarii victoria pugilistului român

Redactor:
Raul Florea
De la „pedelistul Bute”, la „comuna liberală Pechea”: cum și-au revendicat parlamentarii victoria pugilistului român
Ignorat de televiziunile autohtone, care nu au transmis meciul prin care și-a păstrat pentru a șasea oară titlul de campion mondial, pugilistul Lucian Bute a fost "valorificat" de către parlamentari.

Ignorat de televiziunile autohtone, care nu au transmis meciulprin care și-a păstrat pentru a șasea oară titlul de campionmondial, pugilistul Lucian Bute a fost „valorificat” de cătreparlamentari. Nu prin vreo recompensă, sau prin cererea deexplicații oficiale postului public de televiziune pentru refuzulde a difuza partida ce s-a derulat sâmbătă noaptea la Montreal, ciprin disputarea politică a campionului român. Confruntareaparlamentară s-a petrecut luni după-amiaza în plenul CamereiDeputaților, unde, de la tribună, democrat-liberalii l-aurevendicat pe Bute, catalogându-l drept „pedelist”, în timp cepeneliștii au ridicat pretenții asupra comunei sale natale, datădrept „liberală”.

Totul a pornit de la deputatul PSD Ioan Damian, care le-aamintit colgilor din Parlament despre cel de-al 27-lea mecicâștigat de Lucian Bute ca boxer profesionist, criticând totodatăimpasibilitatea postului public de televiziune. „Nu știu ce s-aîntâmplat, dar Televiziunea Română a refuzat o ofertă prietenoasă aclubului profesionist Interbox din Montreal. Era vorba de 100.000de euro pentru ca TVR să poată televiza acest meci, atât cât aînsemnat scena lui Ridzi și infinit mai puțin decât frunza luiUdrea”, a spus Damian, lansând un atac la adresa lideruluideputaților pedeliști, Mircea Toader: „Cu doar două luni în urmă,premierul Boc îi promisese personal lui Bute că va face mai multdecât să înlesnească televizarea meciului la București. Bute a fosturmărit la Montreal de 12 milioane de spectatori (probabil sereferă la telespectatori, n.r.), majoritatea canadieni, iar înfinal le-a mulțumit printre lacrimi acestora pentru sprijinulacordat. În același timp, la Pechea, la Galați, domnul Toader, înjudețul dumneavoastră, mama lui și tatăl lui plângeau după ce auaflat acest rezultat”. Numai că, surpriză, Mircea Toader s-a raliatdiscursului PSD, criticând-ul și el pe președintele TVR, AndiLăzescu: „Nu pot, ca gălățean, să nu susțin ce a spus colegul meudespre Lucian Bute, nu cred că există vreo justificare în a nutransmite, că e ora 5 dimineața, că putea fi retransmis mai târziuși va trebui în cadrul comisiei de specialitate să fie întrebat. Nucred că suma de 100.000 de euro este o problemă, pentru oricebuget. De Bute o să audă toată lumea, de numele președinteluiTVR… nici nu mai știu cum îl cheamă”.

Preda: „Pedeliștii nu fac rău altora, își fac răulor”

Luați, însă, de valul victoriei din box, deputații au revenitrapid la reflexele politicianiste. Penelistul Victor Paul Dobre aluat cuvântul, decretând drept „liberală” drept comuna Pechea,localitatea de baștină a campionului român: „E o comună liberală.În ce privește televiziunea vreau să vă spun că televiziuneapublică este așa cum ați dorit, așa cum ați impus în ciuda legii,un CA care face ca și dvs. ceea ce vrea și ceea ce îi spuneți. Nueste neutru, domnule Toader, așa că lăsați deamagogia acasă, nicinu ar fi trebuit să veniți la microfon”. La auzul unor asemeneapretenții, democrat-liberalii au reacționat prin deputatul CezarPreda: „Am venit să-mi cer scuze în numele colegilor mei pentru căs-a mai întâmplat să nu le nimerim întotdeauna. Aș face ocompletare: el este dintr-o comună liberală și este un pedelist,niciodată pedeliștii nu fac rău la alții, își fac rău lor”.Concluzia a fost stabilită de cei care au adus subiectul îndezbaterea plenului, pesedista Aura Vasile precizând ceea ce aînțeles din discursurile colegilor săi: „Nu știu dacă comuna Pecheaeste penelistă, nu știu dacă boxerul este pedist, dar necazul e căpediștii cu Boc și cu Guvernul fac rău întregii Românii”.

Inchide