DOSARUL abuzului în serviciu de la ROMSILVA. Pesedistul Ion Dumitru a cumpărat un tanc când era șef al instituției. Astăzi a fost achitat. VIDEO

Redactor:
Gândul
DOSARUL abuzului în serviciu de la ROMSILVA. Pesedistul Ion Dumitru a cumpărat un tanc când era șef al instituției. Astăzi a fost achitat. VIDEO
Deputatul PSD Ion Dumitru și ceilalți inculpați din dosarul privind achiziționarea supraevaluată a unui tanc au fost achitați de Secția penală a instanței supreme, decizia putând fi contestată la Completul de cinci judecători.

Deputatul PSD Ion Dumitru și ceilalți inculpați din dosarul privind achiziționarea supraevaluată a unui tanc au fost achitați de Secția penală a instanței supreme, decizia putând fi contestată la Completul de cinci judecători.

Motivul de achitare a fost, conform minutei deciziei, articolul 10, alineatul d din Codul de procedură penală, care prevede că exercitatea acțiunii penale este împiedicată dacă lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii.

Potrivit decizie instanței, au fost achitați Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintilă Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu și Bogdan Stanciu.

Totodată, instanța a respins ca nefondată acțiunea civilă a Romsilva.

Decizia poate fi atacată cu recurs în zece zile la Completul de cinci judecători.

În acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, așa cum a reieșit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un șasiu de tanc tip T 34 care avea în față montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braț hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv așezării de obstacole, de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicații civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilitățile tehnologice ale acestuia, raportul preț/economicitate/eficiență și să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era însoțit de nici un fel de document în afara celor vamale și a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanție, certificat de omologare etc.

Din iulie 2003 și până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

În anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva (instituție de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier național) a acceptat discutarea în Consiliul de Administrație a unei propuneri de achiziționare prin licitație a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deținea în realitate utilajul – Eufrat SRL- făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcția Silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităților din domeniul forestier.

La întocmirea notei de fundamentare și a caietului de sarcini nu numai că au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, mai mult, au fost trecute caracteristici menite să alunge firmele concurente, iar prețul de achiziție propus era identic cu cel din ofertă, susțin anchetatorii.

Procurorii spun că achiziția utilajului a avut loc cu în condițiile nerespectării legislației privind achizițiile publice, a legii finanțele publice, a Legii controlului financiar preventiv propriu, precum și cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP.

Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil și necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744 la sută, paguba în dauna RNP ridicându-se la 8.685.695.760 de lei vechi, sumă cu care Regia Romsilva s-a constituit parte civilă în cauză.

Acesta este cel de-al doilea dosar în care Ion Dumitru este jduecat.

În celălalt dosar, în urmă cu doi ani, deputatul a fost achitat definitiv în legătură cu acuzațiile de abuz în serviciu legat de achizițiile de armament, echipament de lucru și accesorii de vânătoare.

Cătălin Lupășteanu, [email protected]

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Ce se întâmplă cu elevii din clasele terminale în cazul unui...
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
O fetiță s-a născut în autospeciala SMURD. Salvator: „A fost cea mai intensă senzație pe...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide