Guvernul negociază cu FMI scăderea taxelor pe salarii. Ce câștigi și ce pierzi

Guvernul negociază cu FMI scăderea taxelor pe salarii. Ce câștigi și ce pierzi
Publicat: 23/04/2012, 19:24
Actualizat: 24/04/2012, 01:53

Guvernul va negocia cu oficialii FMI, a căror vizită oficialăîncepe astăzi (miercuri, n.r.) o eventuală scădere a contribuțiilorsociale plătite pentru fiecare angajat în parte, dar șiposibilitatea de a micșora cota unică de la 16% la 12%. Pe lista culucruri pe care Executivul ar vrea să le taie se află însă șiindemnizațiile acordate mamelor, dar și pensiile, prin impozitare.Micșorarea contribuțiilor sociale aplicate salariilor de la 44% la41%, în total, ar urma să fie aplicată părții plătite de cătreangajatori. Salariații ar putea avea și ei de câștigat însă dacă seva scădea nivelul cotei unice cu patru puncte procentuale, după cumau declarat recent pentru gândul surse din PDL.

Fondul vrea să știe care ar fi impactulmăsurilor

FMI este însă reticent privind aceste propuneri, motivulprincipal fiind că Guvernul nu a estimat încă, în mod concret,impactul acestor propuneri asupra bugetului și nici nu a propusmăsuri care să compenseze scăderea veniturilor la buget în urmarelaxării fiscale.
„Trebuie văzut exact care este impactul asupra fondurilor sociale,inclusiv pe fondurile de pensii”, a declarat pentru gândul MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI. „Fondul de pensii esteîn acest moment într-o situație delicată. Sustenabilitatea lui petermen lung este foarte importantă. Aprobarea legii pensiilor estede asemenea importantă. Această idee care a apărut vizavi descăderea constribuțiilor sociale inclusiv la segmentul de pensiitrebuie discutată”, a adăugat el.

Adoptarea celor două măsuri de reducere a contribuțiilor ar urmasă aducă o „gaură” de circa 2,2 miliarde de euro în bugetul destat, conform estimărilor PDL, adică 1,8% din PIB. Sursele PDLsusțin că vor încerca să convingă FMI să permită României undeficit bugetar mai mare de 4,4% din PIB, cât este convenit înmomentul de față. Respectarea acestei ținte este oricum o provocaredeosebită pentru Guvern atât timp cât doar la bugetul de pensii destat se va înregistra un deficit de 3,5 miliarde de euro, dacă nuse aplică legea pensiilor în forma actuală, respectiv aproape 3%din PIB, ceea ce înseamnă că, dacă veniturile rămân la acelașinivel ca anul acesta, statul poate cheltui cu doar 1,2 miliarde deeuro mai mult decât încasează.
Tonny Lybek, șeful misiunii FMI în România, susține, la rândul său,că principala problemă în aplicarea acestor măsuri este respectareațintei de deficit bugetar de 6,8% pentru anul în curs, dar și pecea pentru anul viitor. Mai mult decât atât, oficialul Fonduluilasă de înțeles că Guvernul are și așa destule probleme înrespectarea deficitului impus pentru 2010 din cauza arieratelor,respectiv a datoriilor pe care statul le are către mediul privat.El a subliniat că este, oricum, „neobișnuit” ca FMI să acorde detrei ori la rând o derogare de la țintele stabilite în acord,situație care s-a întâmplat cu România când a venit vorba dearierate.

FMI: Impozitarea pensiilor, o discuție care va avealoc

O sursă importantă de venit, care ar putea acoperi o parte din”gaura” de 2,2 miliarde de euro, ar putea fi impozitarea tuturorpensiilor, respectiv și a celor de sub 1.000 de lei. În momentul defață se impozitează cu 16% doar suma care depășește plafonul de1.000 de lei. O altă sursă de bani pentru buget ar putea șireducerea, pentru al doilea an consecutiv, a indemnizațiiloracordate mamelor. Tănăsescu susține însă că discuția despreimpozitarea pensiilor nu va avea o finalitate concretă. „Legat deproblema impozitării pensiilor… o vom discuta. Nu cred însă că vafi un subiect care să ducă la ceva. În momentul de față cred căRomânia nu are nevoie de noi impozite și taxe”, a explicatoficialul FMI. Președintele Traian Băsescu a propus în vară, în modpublic, impozitarea tuturor veniturilor ca măsură de redresare abugetului de stat, respectiv a tuturor pensiilor.

Cel mai prost curs din ultimele trei luni

Cursul a depășit marți nivelul de 4,3 lei pentru un euro, monedanațională ajungând astfel la cea mai proastă cotație față de ceaeuropeană din ultimele trei luni. Dealerii susțin că principalulmotiv pentru pasa proastă a leului este tensiunea de pe scenapolitică, respectiv posibilitatea ca Guvernul să cadă în urmamoțiunii de cenzură, caz în care cursul ar putea urca până la 4,4lei/euro, când investitorii așteaptă intervenția BNR.

Bulgaria nu are nevoie de FMI

Guvernul de la Sofia nu are nevoie nici de ajutorul FMI, dar nicide mărirea taxelor și impozitelor pentru a ieși mai repede dincriză. Anunțul a fost făcut de Simeon Djankov, ministrul de Finanțebulgar, conform Novinite. El a subliniat că Bulgaria va ieși dincriză fără împrumuturi externe. Anul acesta economia bulgară arputea crește cu până la 0,4% din PIB. În ianuarie Bulgaria aintrodus un impozit fix de 10% pe toate nivelurile de venit.

Citeșteși:

Ce crede reprezentantul român laFMI despre reducerea cotei unice la 12%: Nu e o ideebună

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Europa se zguduie din temelii! Criza care va lovi dur și România. Va ține până...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021