LEGEA BUGETULUI ȘI PREACUVIOASELE AMENDAMENTE. 13 mii de amendamente, unul din 5 prevede fonduri pentru biserici – EXCLUSIV

LEGEA BUGETULUI ȘI PREACUVIOASELE AMENDAMENTE. 13 mii de amendamente, unul din 5 prevede fonduri pentru biserici - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 01:44

Construcția de clopotnițe, împrejmuirea cu garduri a unorcimitire, repararea acoperișurilor de biserici și construcția desăli de mese multifuncționale pentru lăcașuri de cult au constituitsubiectul a circa 2.400 de amendamente din totalul celor 13.500depuse de parlamentari la proiectul Legii bugetului de stat pe2011. Ceea ce înseamnă că aproape unul din cinci amendamente sereferă la biserici.

Sumele solicitate cu acest scop depășesc 2 milioane euro,potrivit unor calcule gândul. Toateamendamentele urmează să fie dezbătute în următoarele zile, chiardacă numai 35 dintre ele, adică 0,25%, au fost declarate ca fiindadmise de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.Senatorii și deputații din toate partidele parlamentare s-auînghesuit să propună amendamente legate de lăcașurile de cult, fiecă sunt ortodoxe, evanghelice sau penticostale.

„Susținerea tuturor instituțiilor religioase, indiferent decult, ar trebui să fie o prioritate a statului, respectiv abugetului de stat, mai ales într-o perioadă de criză”, arată unadintre motivațiile depuse de parlamentari. Ca surse de finanțarepentru aceste investiții, parlamentarii au luat în calcul de laFondul de Rezervă la dispoziția Guvernului și până la cel alSecretariatului General al Guvernului (SGG), al MinisteruluiApărării Naționale și bugetul Administrației Prezidențiale. O altăsursă de finanțare pe care o au în vedere senatorii și deputațiipentru investițiile în lăcașurile de cult este „diminuareacorespunzătoare a programului de dezvoltarea infrastructurii și aunor baze sportive din spațiul rural”.

1,7 milioane euro pentru 320 de biserici

De departe, campion în propunerea de amendamente la acest capitoleste grupul parlamentar PSD+PC din Camera Deputaților, care apropus, printre altele, suplimentarea bugetului SecretariatuluiGeneral al Guvernului cu 7.190.000 lei, circa 1,7 milioane euro,pentru continuarea lucrărilor de întreținere sau curente la 320 debiserici, din aproape toate cultele. Motivația este că „sumelerepartizate pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate lanivelul județelor nu au acoperit niciodată necesarul pentru acesteservicii”, arată autorii amendamentului. O altă propunere aaceluiași grup vizează reparații și consolidări la nu mai puțin de26 de biserici ortodoxe din toată țara, sursa de finanțare indicatăfiind bugetul Ministerului Apărării, care ar urma să suplimentezecu circa 300 mii lei bugetul SGG, la capitolul „Cultură, recreereși religie”.

Nici bisericile din străinătate nu au fost uitate. Deputatul PDLCălian Petru a cerut, printr-un amendament la Legea bugetului destat, suma de 2 milioane lei pentru „Episcopia Ortodoxă a Spanieiși Portugaliei – Catedrala ortodoxă română Madrid dindiaspora”.

Sală de mese multifuncțională pentru biserica dinFlorești

Pentru „îmbunătățirea infrastructurii rurale și creșterea graduluide civilizație”, un grup de opt parlamentari PNL, în frunte cuEugen Nicolăescu, au formulat un amendament prin care cereaualocarea sumei de 225 mii lei pentru execuția unei săli de mesemultifuncționale la Biserica Ortodoxă Florești, județulPrahova.

La rândul lor, deputații PSD Gheorghe Ana, Ion Stan, Ion Dumitru șiAdrian Țuțuianu sunt autorii unui amendament prin care au cerut cadin bugetul Administrației Prezidențiale pe 2011 să se aloce circa1,5 milioane lei pentru restaurările mai multor biserici din țară,printre care Biserica din lemn „Duminica tuturor sfinților” șiParohia Pucioasa II.

Garduri pentru șase cimitire

La solicitarea locuitorilor comunei Dor Mărunt din județulCălărași, senatorul Nedelcu Vasile, de la Grupul Parlamentar Mixt,a propus suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentruCulte cu 200 mii lei. Destinația banilor ar fi ” împrejmuirea celor6 (șase) cimitire cu gard, din satul Dor Mărunt – 3 buc., satulDilga – 1 buc., satul Înfrățirea – 1 buc. și satul Ogoru – 1buc.”

Toate amendamentele referitoare la lăcașurile de cult figureazăcu propunerea din partea comisiilor de specialitate de a firespinse, însă ele vor intra în dezbatarea legii bugetului, dupăcum au explicat pentru gândul reprezentanți ai secretariatuluiCamerei Deputaților.

PNL vrea reducerea bugetului AdministrațieiPrezidențiale

Grupurile parlamentare reunite PNL, în frunte cu Eugen Nicolăescuși Daniel Chițoiu, au semnat un amendament la proiectul legiibugetului prin care au cerut diminuarea bugetului AdministrațieiPrezidențiale de la 29.272 mii lei, cât era propus pentru 2011, la28.261 mii lei, execuția preliminată în 2010.

„Nu se justifică creșterea bugetului AdministrațieiPrezidențiale, mai ales că această creștere se regăsește în nivelulcrescut al bunurilor și serviciilor în 2011. În contextul crizeieconomice și al unui buget de austeritate impus ordonatorilorprincipali de credite, considerăm că și Administrația Prezidențialăîși poate finanța acțiunile și investițiile în limitele bugetuluianului 2010 – execuție preliminată. Surplusul ar putea fi utilizat,spre exemplu, pentru creșterea bugetului Ministerului Muncii,pentru a păstra nivelul indemnizației pentru creșterea copilului încuantumul existent, pentru o perioadă de 2 ani”, arată autoriiamendamentului.

La nivelul comisiilor de specialitate, această propunere a fostrespinsă, „întrucât sumele stabilite pe destinațiile din bugetulAdministrației Prezidențiale au fost dimensionate în concordanță cuatribuțiile și politica sa în domeniu”.

Ce prevăd amendamentele admise

Între cele 35 de amendamente admise de comisiile de specialitatefigurează unele care vizează „asigurarea unui regim de impozitaremai relaxat pentru microîntreprinderi”, suplimentarea bugetuluiÎnaltei Curți de Casație și Justiție cu suma de 10.000 mii lei,majorarea bugetului Curții de Conturi. O altă propunere admisă încomisii se referă la Ministerul Finanțelor care se va putea”încadra în numărul maxim de posturi prevăzut pentru anul 2011 întermen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legiibugetului”.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
BOMBĂ! Roșii OTRĂVITE în România. Secretul divulgat de un producător local
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Situația este îngrijorătoare în România
Infern la Vamă. Români blocați pentru că le lipsește un document. Coadă de kilometri
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...