MApN despre cazul locotenentului protestatar: Gheorghe Alexandru propunea desființarea Parlamentului; SMG a luat cunoștință cu consternare

MApN despre cazul locotenentului protestatar: Gheorghe Alexandru propunea desființarea Parlamentului; SMG a luat cunoștință cu consternare
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 03:21

Conducerea SMG a luat la cunoștință „cu consternare” de activitățile și propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru, informează MApN, menționând că acesta susținea dizolvarea sau desființarea Parlamentului, invocarea stării de urgență și preluarea administrării statului de către Armată.

„Conducerea Statului Major General a luat la cunoștință, cu consternare, de activitățile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum și de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aerienă din Câmpia Turzii, privind «soluțiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea țării în această perioadă»”, informează MApN.

Ministrul precizează că locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit, miercuri, la raportul comandantului unității militare în care este încadrat, pentru a-i expune acestuia gestul participării sale la mitingul de protest organizat în Piața Universității și pentru a-i prezenta „viziunea sa asupra administrării statului român” și „soluțiile sale pentru situația actuală”.

Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca, potrivit regulamentelor militare, această problematică să fie considerată un raport, să fie înaintată ierarhic conducerii Statului Major General și să i se răspundă până la data de 26 ianuarie, ora 16.00.

MApN arată că „dintre așa-zisele soluții prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru și făcute publice de către acesta, sub forma unor declarații susținute în fața reprezentanților mass media”, se remarcă cererea de dizolvare sau desființare a Parlamentului, invocarea stării de urgență în țară, conducerea țării și administrarea statului român de către Armată.

MApN precizează că locotenentul a propus „să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele țării, iar ofițerului să îi revină 50% din puterea de decizie”.

De asemenea, MApN mai spune că printre soluțiile prezentate de locotenent figurează și aducerea regelui ca șef al statului și instaurarea monarhiei constituționale.

Potrivit MApN, după participarea locotenentului la manifestațiile de la Piața Universității, comandantul Flotilei 71 Aerienă din Câmpia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului
de judecată al ofițerilor și judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru.

La aceeași dată, ofițerul a refuzat să ia la cunoștință, prin semnătură, de conținutul ordinului comandantului unității prin care este trimis în fața Consiliului de judecată, deși acesta i-a fost citit și prezentat spre semnare.

„Evaluarea Consiliului de judecată va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar în cadrul ședinței de judecată analiza va viza încălcarea de către locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și a regulamentelor militare. Toate acțiunile și declarațiile făcute de ofițer se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare”, precizează MApN.

Ministerul spune că hotărârea Consiliului de judecată al ofițerilor din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii va fi făcută publică, după pronunțarea acesteia.

„Precizăm că Armata este o instituție cu reguli și norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toți militarii, iar încadrarea în serviciul militar impune asumarea respectării cu strictețe a legilor țării, a regulamentelor militare și a normelor de disciplină specifice Armatei Române. În toate armatele statelor membre NATO există acte normative care trebuie respectate, disciplina militară constând în respectarea de către militari a normelor de ordine și comportament obligatorii”, subliniază Ministerul Apărării.

Un militar în uniformă și-a facut apariția, luni seară, în Piața Universității, cu declarații de susținere la adresa protestatarilor, afirmând că „s-a săturat de batjocura din această țară”.

El le-a reamintit protestatarilor din piață că 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică și să continue manifestațiile, precizând că nu a venit să scandeze împotriva președintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, însă „deasupra lui este poporul”.

Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, în vârstă de 27 de ani, încadrat la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii.

„Știu exact la ce mă expun venind aici, veți vedea și dumneavoastră mâine”, a spus militarul, referindu-se la faptul că va fi pedepsit pentru încălcarea regulamentului militar, care interzice participarea cadrelor militare la mitinguri și manifestații și părăsirea neautorizată a garnizoanei. El a precizat că avea voie de la superiori să meargă doar până la Sibiu, însă a decis să ia trenul până la București, asumându-și toate consecințele, și că nu a mai comunicat cu superiorii săi, ba chiar și-a dezactivat telefoanele și le-a scos bateria, de teama de a nu fi ascultat. El a afirmat că exprimă solidaritatea Armatei cu protestatarii și că vorbește în numele unui grup de colegi, cărora le-a și încredințat „un document de 12 pagini pe un stick” în cazul în care el va fi arestat.

Locotenentul a declarat, într-un interviu la un post de televiziune, că a fost inspirat să vină la protest de „gestul pe care l-a făcut Raed Arafat”, care a fost catalizatorul acțiunii lui, și de faptul că Armata este instituția în care populația are cea mai mare încredere.

Locotenentul Alexandru Gheorghe, care și-a făcut apariția, luni seară, în uniformă, în Piața Universității, cu declarații de susținere la adresa protestatarilor, a declarat, joi, că se simte amenințat și nu mai doarme acasă deoarece este urmărit de o mașină neagră.

Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Motivul real pentru care Roxana Nemeș s-a căsătorit cu Cătălin Hagima. A fost obligată să…
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop joi, 23 septembrie 2021. O zodie își poate schimba locul de muncă
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Cele mai bune SUV-uri mici. NOI sau RULATE, mașinile astea merită fiecare bănuț
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
„China a răspândit Covid-19 cu bună știință și a anunțat restul lumii foarte târziu“. Acuzațiile...
HOROSCOP. Această zodie va fi părăsită astăzi de partenerul de viață
MISTERUL celebrului CRANIU cu urechi a fost în sfârșit ELUCIDAT după sute de ani. „Este...
Cele mai ciudate marcaje de pe șoselele României. Localnicii se minunează de apariția lor
Prințul Harry și Meghan Markle, decizie surpriză la final de 2021. Ce vor să facă...
PORTUL Constanța își REPARĂ șalupele, prin procedură SIMPLIFICATĂ, la Sorena S.A.
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
SCENARIUL ROȘU! Lista a fost actualizată și poate fi consultată aici. Ce devine STRICT INTERZIS
BOMBA DIMINEȚII despre PFIZER! Anunțul venit chiar ÎN MIEZ DE NOAPTE. Este răsturnare totală de...
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...