21 de deputați și-au angajat rudele. „În cine poți avea încredere, dacă nu în soție?”

21 de deputați și-au angajat rudele. „În cine poți avea încredere, dacă nu în soție?”
Consilier, șef de cabinet, expert, referent sau șofer - orice funcție ți se poate potrivi dacă ești fiu, fiică sau soție de parlamentar care caută consilieri. 21 de deputați, din aproape toate partidele, și-au angajat rudele la birourile parlamentare.

Ea a insistat că fiul ei este calificat pentru a lucra caexpert, neavând nicio interdicție legală pentru a-l angaja: „Esteexpert de calculator. Nu este o interdicție, cabinetul esteparlamentar, iar angajările nu s-au făcut prin concurs”. DeputatulPSD Ghiorghe Vasile Gliga a angajat-o șefă de cabinet pe ElenaGliga, pe lângă alți doi consilieri, cei trei fiind remunerați, înluna februarie, cu 8.424 de lei. Deputatul PSD Marian Neacșu aangajat-o ca referent pe Cristina Monica Neacșu, iar pentru ea șiîncă o persoană social-democratul a alocat 4.228 de lei. Și colegasa de partid, Oana Niculescu-Mizil, l-a angajat la biroulparlamentar pe Lid Niculescu-Mizil-Ștefănescu, în timp cesocial-democratul Florin -Costin Pâslaru îl are drept consilier peFlorin Alexandru Ioan Pâslaru.

„Mda… e fiica mea. Care-i problema?”

Nici UDMR-iștii nu au stat deoparte. Kerekes Karoly a angajat-ola biroul său parlamentar pe Kerekes Szilard în calitate deconsilier, iar Pal Arpad pe fiica sa, Pal Katalin, ca șefă decabinet. „Mda.. e fiica mea. Care-i problema?”, ne-a răspunsderanjat Pal Arpad atunci când l-am întrebat despre aceastăsituație. El a explicat apoi că fiica sa are studiile necesarepentru a ocupa această funcție, iar el își asumă răspunderea și,dacă este o problemă, atunci o va da afară: „Nu e nici un secret,nu știu de ce ar putea fi o problemă. Eu sunt printre parlamentariicare muncesc pentru comunitate și sunt în regulă cu toate. Situațiase va rezolva, o voi schimba din funcție dacă asta este oproblemă”. Și colegul său, Palfi Mozes – Zoltan, beneficiază deserviciile lui Palfi Tunde Ilona în calitate de consilier, iardeputatul UDMR Peto Csilla – Maria are un singur angajat albiroului parlamentar, pe Peto Dalma Csilla în calitate de șef decabinet, remunerată în februarie cu 4.851 de lei.

21 de deputați și-au angajat rudele în cadrul cabinetelorparlamentare, o arată un docu­ment prezentat, ieri, de agențiaNewsIn. Agenția publică o listă de 22 de nume de deputați care auapelat la serviciile soției, soțului sau fiicei la cabinet.

Aceștia sunt: Ioan Cindrea, Sonia-Maria Drăghici, GhiorgheVasile Glica, Mircea Grosaru, Stelică Iacob Strugaru, Miron Ignat,Luminița Iordache, Kere­kes Karoly, Longher Ghervazen, Mate AndrasLevente, Merka Adrian-Miroslav, Niculae Mircovici, Marian Neacșu,Oana Niculescu-Mizil, Pal Arpad, Palfi Mozes-Zoltan, Florin CostinPâslaru, Peto Csila-Maria, Mihai Radan, Neculai Rebenciuc și IoanTimiș. Radu Moldovan, cel de-al 22-lea, spune că este vorba de ocoincidență de nume, Vlăduț Trifan Moldovan, nefiind rudă cu el.Senatul a refuzat să dea o listă similară.

Deși legea nu prevede nici o interdicție în ceea ce priveșteremunerarea rudelor parlamentarilor prin intermediul bugetelor decare dispun aleșii, rămâne, totuși, problema morală. Cum se poatetrece și peste acest mic impediment, au explicat pentru Gândul,deputații în cauză.

„Nu e niciun fel de nepotism. Păi, dacă dumneavoastrăconsiderați că cineva care are facultate în științe economice și înlitere nu îți poate fi de folos…”, ne-a expus deputatul PDL deBotoșani Neculai Rebenciuc motivele pentru care a angajat-o pefiica sa, Carmen Rebenciuc, pe postul de consilier personal:”Contractul e doar până în iulie și nu îl voi prelungi. Am avutnevoie de un consilier pe perioada când s-au discutat amendamentelepe legea bugetului. Iar în al doilea rând pe cine puteam să aduc dela Botoșani și să stea în aceeași casă cu mine la București?Tocmai, am încercat să economisesc. Am angajat-o cu studii medii,chiar dacă avea facultate, și i-am dat 1100 de lei pe lună, tocmaica să nu am discuții”. De „discuții” nu a avut parte niciproaspătul demisionar din PNL, pedelistul Ioan Timiș, care aexplicat pentru Gândul de ce și-a pus nevasta în frunteacabinetului său din Hațeg: „În cine poți avea încredere, dacă nu însoție? M-a ajutat în campanie, de la lipit afișe, la coordonare. Măajută în primul rând la declarațiile politice și la proiectele delege și mă ține la curent cu informațiile din județ. Expertiza severifică în campanie, dar cred că e de ajuns să spun că estelicențiată în științe economice”.

Pesediștii-fruntași la nepotism

Cei mai mulți aleși care și-au promovat soțiile, copiii saunepoții în funcții la propriile cabinete parlamentare suntsocial-democrații, rudele fiind plătite din suma forfetară deaproximativ 5.000 RON. Liderul PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea,și-a angajat soția, pe Amalia Cindrea, pe postul de consilier labiroul său, în luna februarie alocându-i un salariu de 5.763 lei.”Suma este exagerată”, se scuză deputatul social-democrat,precizând că ar fi vorba, de fapt, despre 1.500 lei. Cindrea nuneagă însă că și-a angajat-o drept consilier pe soția sa: „A fostsubprefect și a fost dată afară din motive politice. Acum îșidesfășoară activitatea pe lângă alți patru consilieri din cabinetulmeu. Are o activitate permanentă”. Întrebat dacă i se pare normalca parlamentarii să-și promoveze rudele în funcții, acesta arăspuns imediat: „Nu este ilegal”.

„Fiul meu este expert de calculator”

Colega sa de partid, Sonia-Maria Drăghici, și-a angajat fiul, peDoru Vladimir Drăghici, ca expert. „Este plătit cu tarif orar,adică în funcție de cât lucrează. Nu știu să spun cât primește peoră”, ne-a mărturisit Sonia-Maria Drăghici…..(Citește mai departe în paginaurmătoare)

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
×
Inchide