Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării: „Am toată convingerea că acest cod de urbanism va fi tratat cu maximă seriozitate la nivelul Parlamentului”

Publicat: 20 12. 2023, 07:47

This browser does not support the video element.

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, și-a declarat convingerea că proiectul-mamut de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor va fi analizat și amendat cu toată responsabilitatea de membrii comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților pe masa cărora se află în prezent.

Adrian-Ioan Veștea a vorbit, luni seara, despre stadiul Proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care a fost aprobat în ședința de Guvern din 29 martie, după ce a fost elaborat, pus în dezbatere publică și înaintat Cabinetului Ciucă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, înainte ca el să preia acest mandat.

„Cred că există cadru în care fiecare primărie în parte își poate stabili anumite reglementări, dacă le consideră de cuviință și nu are niciun rost ca tu să îngrădești un anumit drept, fie că vorbim de – știu eu – proprietatea cuiva pe care îl obligi să și-o gestioneze într-un anumit fel, fiindcă fiecare comunitate are o anumită viziune de dezvoltare”, a declarat ministrul Adrian-Ioan Veștea, luni seara, la emisiunea „PUNCTUL CULMINANT, cu Victor Ciutacu”, de la Romania TV.

„Am toată convingerea că acest cod de urbanism va fi tratat cu maximă seriozitate la nivelul Parlamentului, fiindcă, după cum am demonstrat, în administrația publică locală se regăsesc atât primari PNL cât și primari PSD, iar eu am toată convingerea că sunt în măsură să gestioneze o astfel de situație”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Traseul proiectului – mamut

Amplul proiect legislativ a fost înregistrat în prima parte a lunii aprilie la Senat, unde a fost adoptat tacit, după depășirea termenului de dezbatare, la începutul lunii iunie. Ulterior, pe 16 iunie, a ajuns la Camera Deputaților, unde așteaptă avize de la 12 comisii, dinte care doar patru s-au pronunțat, și raport de admitere sau respingere de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

Recent, conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)  le-a trimis o scrisoare deschisă liderilor Coaliției, Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), și Nicolae Ciucă, președinteșe Partidului Naționa Liberal (PNL), pentru a le solicita susținerea în contextul dezbaterilor din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților privind proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Patronatele din constucții atrag atenția, în scrisoarea adresată liderilor Coaliției, asupra pericolelor și a posibilelor implicați ale unei legi insuficient dezbătute.

Nu este nici pe departe prima reacție pe care o provoacă acest proiect-mamut.

Geo Mărgescu, membru în Consiliul Director AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) și CEO Forte Partners, a precizat, recent, în cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, că un teren privat nu poate fi declarat spațiu verde decât printr-o expropriere și prin despăgubire. Potrivit reprezentantului AREI, noul Cod al Urbanismului ar trebui să definească foarte clar acest aspect, pentru a nu se ajunge la abuzuri.

Acesta a atras atenția că dezvoltatorii imobiliari serioși au nevoie de predictibilitate, în sensul în care autoritățile trebuie să asigure faptul că o legislație valabilă la momentul depunerii unui certificat de urbanism trebuie respectată până la finalul construcției.

Și Antoanela Comșa, membru în Consiliul Director AREI (Asociația Investitorilor de Real Estate din România) și președinte al Granvia Group a precizat luni seară în emisiunea „Gândul Exclusiv” că noul Cod al Urbanimului este un act normativ util, dar care ar avea și anumite scăpări. O problemă ridicată de Antoanela Comșa este cea privind posibilitatea ca o autoritate locală să declare un spațiu privat ca fiind spațiu verde, fără expropriere.