Patronatele din construcții, apel la liderii Coaliției: „Codul amenajării teritoriului reclamă o analiză atentă”

Patronatele din construcții, apel la liderii Coaliției: „Codul amenajării teritoriului reclamă o analiză atentă”
Publicat: 27/11/2023, 13:00

Conducerea Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) le-a trimis o scrisoare deschisă liderilor Coaliției, Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), și Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), pentru a le solicita susținerea în contextul dezbaterilor din Camera Deputaților privind proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Patronatele din construcții atrag atenția, în scrisoarea adresată lui Marcel Ciolacu și lui Nicolae Ciucă, asupra importanței și a posibilelor implicații ale unei legi insuficient dezbătute.

Amplul proiect legislativ a fost înregistrat în prima parte a lunii aprilie la Senat, unde a fost adoptat tacit, după depășirea termenului de dezbatere, la începutul lunii iunie. Ulterior, pe 16 iunie, a ajuns la Camera Deputaților, unde așteaptă avize de la 12 comisii, dinte care doar patru s-au pronunțat, și raport de admitere sau respingere de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

„Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat în prezent în Comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, este cel mai important și complex act normativ pentru sectorul construcții. De aceea, considerăm că pentru adoptare, acesta încă reclamă o analiză atentă și găsirea unui echilibru între așteptări și solicitări legitime ale mediului de afaceri și autorităților avizatoare, între dreptul investitorilor/proprietarilor de a construi, interesul public și obligația de a nu fi afectați nici cei care realizează dezvoltări imobiliare, nici ceilalți membri ai comunităților locale, care au sau își doresc o locuință”, se arată în scrisoarea semnată de director general al FPSC, Adriana Iftime.

Posibile blocaje în piața imobiliară

Reprezentantul FPSC atrage atenția că proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor poate provoca litigii și blocaje în activitatea economică.

„Pentru a se evita litigii ce pot genera blocaje în piața imobiliară, cauzatoare de pagube majore în toate sistemele societății, subliniem că trebuie apreciate just termenele ce dau dreptul la informare sau contestarea deciziilor/actelor care ar putea intra în conflict cu prevederile legale, atât pentru dezvoltatorii/proprietarii de terenuri care investesc în această piață, cât și pentru cetățenii care vor beneficia de spațiul construit”, a transmis director general al FPSC.

Adriana Iftime amintește și de importanța pe care o are domeniul în construcția bugetului.

„Pentru asigurarea stabilității unei industrii care contribuie substanțial atât la colectările bugetare, prin plata obligațiilor fiscale și a taxelor aferente muncii, cât și la sustenabilitatea celorlalte ramuri, este esențială asigurarea unui cadru legislativ predictibil, de natură a încuraja investițiile. Astfel, conștienți fiind de importanța pe care o reprezintă dezvoltarea pieței imobiliare pentru viitorii beneficiari, pentru mediul de afaceri, pentru stabilitatea locurilor de muncă, deci pentru economia națională în ansamblu, dar și pentru situarea României într-o poziție relevantă și comparabilă la nivel european din punct de vedere al standardelor locuirii, vă rugăm sa acordați tot sprijinul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, pentru a analiza toate propunerile de amendamente depuse, inclusiv de către reprezentanții mediului de afaceri”, se arată în scrisoarea deschisă.

FPSC este singura organizaţie reprezentativă din România la nivel de sector de activitate „Construcții Civile și Industriale” și este constituită din cinci patronate din domeniul construcțiilor: Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta  (PPTT), Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), Asociația Română a Distribuitorilor de Metale (ARDIMET) și Patronatul Drumarilor din România.

Piața construcțiilor a ajuns la aproape 90 de miliarde de lei anul trecut, contribuind la formarea Produsului Intern Brut cu o pondere de 6,3% în 2022, potrivit INS, și contribuind la creșterea PIB-ului cu 0,7%.

La un PIB de 1.409.783,9 de milioane de lei, prețuri curente, realizat, conform datelor provizorii, construcțiile au ajuns la nivelul de 89.570,2 de milioane de lei prețuri curente, anul trecut.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie