Antonescu, șah la PSD: amnistia și grațierea, întoarse pe ordinea de zi a Camerei „pentru a fi respinse”

Publicat: 17 02. 2014, 14:44
Actualizat: 31 07. 2014, 14:26

Președintele PNL, Crin Antonescu, a cerut reintroducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaților proiectul de lege privind amnistia și grațierea, tocmai ca aceasta să fie respinsă definitiv.

„Am convenit cu colegii liberali din comisia juridică să propună aducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru amnistiere și grațiere, să fie pus în discuție și să fie respins ca să nu mai planeze asupra Parlamentului în general, asupra coaliției de guvernare o temă falsă și anume aceea că ar dori printr-un demers legislativ încercat, eșuat, amânat, să ridice deasupra sau în afara legii colegi parlamentari sau demnitari politici. Credem că cel mai bun lucru de făcut este să limpezim această problemă, să încheiem un subiect care nu face bine nici Parlamentului, nici USL”, a declarat Antonescu, la Parlament.

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a stârnit tensiuni în USL la finele anului 2013. După ce deputații din Comisia juridică au dat raport favorabil inițiativei legislative, într-o ședință paralelă, alături de adoptarea unor amendamente controversate la Codul penal, liberalii au anunțat că nu susțin o astfel de lege. Din acest motiv, inițiativa legislativă privind amnistia și grațierea a fost retrasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, urmând a fi reluată la începutul lunii februarie. Chiar și așa, premierul Victor Ponta a anunțat, la începutul legislaturii parlamentare, că PSD „categoric nu mai susține acest proiect”, evitând însă să precizeze dacă votul va fi reluat în Parlament.