• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Băsescu primește două avertismente de la CNCD pentru declarațiile privind „țiganii care cerșesc” în Finlanda și „urmașii cu dizabilități” ai regelui

Băsescu primește două avertismente de la CNCD pentru declarațiile privind „țiganii care cerșesc” în Finlanda și „urmașii cu dizabilități” ai regelui
Președintele Traian Băsescu a fost sancționat cu avertisment în două dosare discutate astăzi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care au avut ca obiect declarațiile șefului statului referitoare la "țiganii care cerșesc" în Finlanda și "urmașii cu dizabilități" ai unui monarh.

Președintele Traian Băsescu a fost sancționat cu avertisment în două dosare discutate astăzi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care au avut ca obiect declarațiile șefului statului referitoare la „țiganii care cerșesc” în Finlanda și „urmașii cu dizabilități” ai unui monarh. Potrivit unor surse din CNCD, deciziile au fost luate cu 5 voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

Invitat într-o emisiune televizată, președintele Traian Băsescu a comentat opoziția Finlandei la aderarea României la Schengen făcând referire la romii din România care cerșesc la Helsinki. „Nu poți să îi spui finlandezului, țiganii nu au fost la Helsinki și nu au cerșit. Ce poate să facă diplomația când Guvernul constată că țiganii cerșesc agresiv, au început să fure prin autobuze, ce poate să facă diplomația pentru că acolo e reacția opiniei publice”, a spus șeful statului.

În aceeași emisiune, Băsescu a afirmat referindu-se la monarhie că „80% din români sunt convins că vor să își aleagă șeful de stat. Bun, rău, dar știu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viață și mai lasă și moștenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilități, ce te faci? Rămâi cu el șef de stat?”.

Membrii CNCD au calificat cele două declarații ca fiind fapte de discriminare, sancțiunea decisă fiind avertismentul.

Acesta este cel de-al treilea avertisment primit de șeful statului de la CNCD, după cel din 2007 din cazul „țigancă împuțită”. Atunci Băsescu a contestat decizia Combaterii Discriminării, iar după un eșec la Curtea de Apel București, a obținut anularea deciziei la Înalta Curte. Potrivit Mediafax, magistrații au mai dispus anularea punctelor din hotărârea CNCD, din care reieșea că gestul șefului statului ar fi fost o contravenție, statuând însă că „țigancă împuțită” este discriminatorie.

Inchide