Băsescu, un „ultim apel” la Pleșu: N-aș vrea să spun public lucruri care să nu îi placă, despre cum l-am văzut eu ca și consilier

Băsescu, un ultim apel la Pleșu: N-aș vrea să spun public lucruri care să nu îi placă, despre cum l-am văzut eu ca și consilier
Publicat: 23/04/2012, 19:31

Președintele Traian Băsescu susține că face un ultim apel ladecență la Andrei Pleșu, șeful statului adăugând că nu ar dori săspună public lucruri care să nu îi placă acestuia despre perioadaîn care era consilier la Cotroceni.

„Văd că domnul Pleșu a făcut o preocupare zilnicăaproape legată de mine. Uite, n-aș vrea să spun public lucruri caresă nu îi placă lui Pleșu despre cum l-am văzut eu ca și consilier.Și îl invit la decență. Este ultimul apel la decență pe care îl facla Andrei Pleșu”, a spus șeful statului, la B1, referindu-se ladeclarațiile făcute de fostul său consilier care a susținut cășeful statului nu are respect pentru oamenii cu carte.

Întrebat și despre faptul că Andrei Pleșu a spus despre el căavea o formă de curaj pe care nu o mai are, Băsescu a răspuns:”Curaj am, slavă Domnului! Dacă se referă la intratul în mulțime,trebuie să vă spun că nu mă feresc de mulțime. Pe de altă parte,atât timp cât știi reacția, că fluieră, că… ce rost are să teduci în mulțime? E ca și cum ai provoca. În niciun caz în calitatede președinte nu ai dreptul să provoci oamenii. Deci este ochestiune de bun simț”.

Șeful statului a adăugat că în continuare merge și înrestaurante, și în magazine, dar că nu a mai avut ocazii, de laZiua Unirii, de a se duce în locuri unde să fie adunatămulțimea.

„Nici n-a mai fost ocazia – în afară de ziua unirii de la Iași -să mă mai duc undeva. Nu prea mai primesc invitații de la primari”,a explicat el râzând.

Andrei Pleșu a declarat, într-un interviu postat pe blogary.ro,că „pragmatismul notoriu” l-a făcut pe Traian Băsescu să simtă că”dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali”, subliniind că eimportant de știut că președintele nu a făcut aceasta fiindcă ariubi cultura și pe intelectuali.

„Pragmatismul notoriu al președintelui l-a făcut să simtă rapidcă dă foarte bine să fie înconjurat de intelectuali. Nu uita cum acâștigat el primele alegeri. Când a câștigat împotriva lui Năstase,intelectualii sunt cei care l-au votat și, în general, miculprocent de oameni care erau, în principiu, din categoriaanti-Năstase, anti-Iliescu. Ăștia, în general, erau intelectuali.Atunci a apărut normal ca el să mizeze pe ăștia, deși nu este sigurcă e convingerea lui intimă că sunt utilizabili”, a declarat AndreiPleșu, fost consilier prezidențial, într-un interviu postat peblogary.ro.

El a adăugat că, în opinia sa, Adriana Săftoiu, care a fostalături de șeful statului mai mulți ani, a jucat un rol în a-isugera că ar fi bine să fie „anturat de câteva nume care să aibă oanumită greutate”.

„Opțiunea lui și criteriile lui au fost pragmatice, nuintelectuale, să nu ne facem iluzii. Deci cine își imaginează că ela spus: Mă, mie îmi trebuie niște băieți fini, oameni citiți, iaratunci îi aleg pe cutare și pe cutare… Nu! El a spus: Mie mi-artrebui să ies pe scenă anturat de o echipă care să sune frumos laureche, ceea ce a și făcut, dar e important să știm că n-a făcut-ofiindcă iubește cultura și pe intelectuali. Experiența meapersonală cu el este că el nu are niciun fel de respect și desimpatie umană pentru oamenii de carte. El, în sinea lui, are unhohot de râs când se gândește la băieții ăștia”, a mai spusPleșu.

De asemenea, fostul consilier l-a catalogat pe șeful statului cafiind pragmatic și inteligent.

El a menționat că nu a simțit, când era consilier prezidențial,nevoie de admirație.

„Respectul dispare rapid, pentru că respectul pentru unintelectual este respectul implicit pentru carte și pentru culturăși pentru postura intelectualului. Traian Băsescu – o spun nu ca unreproș, e o tipologie, eu am avut prieteni, rude, care au avutaceastă psihologie (…) Sunt foarte mulți oameni pentru care a fiintelectual este o fandoseală”, a mai spus fostul consilierprezidențial.

Andrei Pleșu a fost numit consilier prezidențial în decembrie2004, cînd președintele Traian Băsescu a preluat primul mandat deșef al statului. El a demisionat din funcție în mai 2005.

Miruna Badea, [email protected]

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021