Cele 12 state participante la I3M se unesc pentru o regiune rezilientă între cele trei mări: Baltică, Adriatică și Marea Neagră

Publicat: 06 09. 2023, 19:35
Actualizat: 06 09. 2023, 19:35

Inițiativa celor Trei Mări a adoptat o declarație comună, la summitul de la București, prin care condamnă ferm actele ilicite și iresponsabile ale Federației Ruse, care pun în pericol securitatea și stabilitatea europeană și globală.

În documentul comun se stipulează și determinarea celor 12 state de a acționa „în deplină sinergie cu strategiile-cheie ale UE: Strategia de Securitate Economică, Strategia Industrială a Pactului Verde European, Deceniul Digital și strategia Global Gateway, precum și de a rămâne angajați în favoarea obiectivului principal de consolidare a parteneriatului transatlantic, ca mijloc de consolidare în continuare a Inițiativei.

În cadrul summitului a fost votată în unanimitatea primirea Greciei ca participant la Inițiativă. Este o decizie importantă, care indică atractivitatea Inițiativei și potențialul acesteia de dezvoltare a infrastructurii strategice din regiune, a precizat Klaus Iohannis, la conferința de presă de la finalul summitului.

De asemenea, a fost consens pe acordarea calității de stat participant asociat Ucrainei și Republicii Moldova.

Această decizie este expresia recalibrării relației Inițiativei cu vecinătatea sa strategică, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Un alt rezultat semnificativ al summitului, anunțat de președintele Iohannis, îl reprezintă susținerea statelor participante pentru crearea unui Fond de Inovare al Inițiativei.

Acest nou instrument, cu flexibilitate sporită, va fi complementar vehiculelor financiare deja existente, axându-se preponderent pe tehnologii avansate aplicate în domeniile prioritare ale Inițiativei.

Foto: Administrația Prezidențială

 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele Austriei: Apreciez sprijinul pentru aderarea României la Schengen

VIDEO | Marcel Ciolacu a discutat cu John Kerry, reprezentantul special al președintelui Joe Biden pe probleme climatice