VIDEO | Marcel Ciolacu a discutat cu John Kerry, reprezentantul special al președintelui Joe Biden pe probleme climatice

Publicat: 06/09/2023, 16:23
Actualizat: 06/09/2023, 18:28

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit miercuri, pe trimisul special al președintelui SUA Joe Biden pe probleme climatice, John Kerry. Acesta va participa la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări defășurat la București – un format diplomatic susținut de SUA și care reunește mai multe state din estul și centrul Europei.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentantul special pentru climă al președintelui SUA. Întâlnirea dintre cei doi oficiali este menită să demonstreaze preocuparea României pentru problemele legate de schimbările climatice și confirmă angajamentul României de a contribui la eforturile globale de combatere a încălzirii globale (European Green Deal).

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent. Ele au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și pot provoca daune ireversibile ecosistemelor și vieții pe Pământ. Tocmai de aceea, este esențial ca statele să coopereze și să găsească soluții comune pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a proteja planeta noastră.

Prin întâlnirea cu John Kerry, premierul Marcel Ciolacu subliniază angajamentul României în ceea ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice. În discuțiile purtate, s-au abordat diverse aspecte legate de politica climatică, precum reducerea emisiilor de carbon, dezvoltarea energiei regenerabile, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, dar și despre efectele războiului din Ucraina.

Este foarte importantă prezența dvs. la Inițiativa celor Trei Mări, mai ales în afară de faptul că România și Statele Unite, sunt parteneri strategici în ceea ce privește securitatea, sunt un context a unei crizei care nu atinge numai România și țările care au granițele cu Ucraina în urma războiului totalul incorect în partea Federației Ruse, a transmis premierul Marcel Ciolacu la începutul întălnirii cu John Kerry.

Întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și John Kerry este un semnal puternic că România este hotărâtă să acționeze în lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin colaborarea cu partenerii internaționali și prin adoptarea unor politici publice eficiente, România poate juca un rol semnificativ în reducerea impactului negativ al activităților umane asupra mediului înconjurător și în protejarea planetei pentru generațiile viitoare.

Proiectul Phoenix – trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici SMR

Jhon Kerry a fost prezent și la o întălnire organizată la Universitatea Politehnica din București. Aici oficalul SUA a anunțat propunerile de proiecte câștigătoare, selectate în urma unei competiții, respectiv parteneri din Slovacia, Polonia și Cehia care vor face parte din Proiectul Phoenix și vor primi sprijin pentru studii de fezabilitate privind trecerea de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici.

Statele Unite ale Amercii (SUA) și-au manifestat sprijinul deschis în ceea ce privește construcția mini-reactoarelor de la Doicești, Dâmbovița.

SUA rămân partener de încredere pentru România! Mai mult chiar, parteneriatul strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR, pe care l-am demarat ca ministru al Energiei, cu susținerea președintelui Klaus Iohannis și a premierului PNL Nicolae Ciucă, se consolidează pe zi ce trece, a declarat Virgil Popescu, fost ministru al Enrgiei.

Recent, John Kerry a vorbit despre efectele schimbărilor climatice la Summitul african pentru climă, desfășurat în urmă cu puțin timp: „Din 1988, Statele Unite și alte țări au făcut pași uriași pentru a răspunde acestei realități. Mama Natură nu alege între emisiile unei țări și cele ale altei. Ceea ce o afectează pe Mama Natură sunt emisiile totale care intră în atmosferă”.

Kerry a fost al 68-lea secretar de stat al SUA, în timpul mandatului președintelui Barack Obama, avându-l ca adjunct pe actualul secretar de stat american, Anthony Blinken.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Klaus Iohannis după întâlnirea cu președintele Austriei: Apreciez sprijinul pentru aderarea României la Schengen

UPDATE VIDEO | Secretarul de stat american, Antony Blinken, este la Kiev, unde va anunța un nou ajutor în valoare de 1 miliard dolari

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Oamenii sunt uluiți când află ce vârstă are acest bărbat. Cum reușește să păcălească procesul...
FOTO EXPLOZIV! L-am prins pe Vali Vijelie cu „pofta inimii”. A posedat-o pe stradă
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
O firmă italiană de top face sute de angajări în noua fabrică de la Satu...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
Cum a ajuns să arate mormântul Stelei Popescu! Imagini incredibile de la locul de veci...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
DOVADA că Titanicul NU s-a scufundat! O fotografie din 1912 arată...
Decizie pentru permisele de conducere din România. Cine poate să îl obțină mai devreme
Fostul model celebru care a ajuns să se îmbrace din gunoaie! Imaginile recente când probează...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”M-am simțit foarte vinovată față de fetița mică” Victoria Răileanu, la un pas de a...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
În 1816, Pământul nu a avut vară. Ce s-a întâmplat?