VIDEO: Premierul intervine în scandalul „azilelor groazei” și cere demiteri. Marcel Ciolacu: DIICOT să ancheteze cu prioritate

Publicat: 07 07. 2023, 12:51
Actualizat: 07 07. 2023, 13:28

This browser does not support the video element.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut, vineri, destituiri, în urma dezvăluirilor din „azilele groazei”. Trei instituții au intrat în vizorul șefului Executivului: două autorități naționale și una județeană.

Astfel, Ciolacu a cerut demisia președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, care are atribuții în controlul centrelor de îngrijire.

Premierul a făcut un apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov și la primarul sectorului 3 să demită de urgență conducerea DGASPC-urilor locale.

Am văzut ce s-a întâmplat în acele „azile ale groazei”, așa cum au fost denumite, pe bună dreptate, de către presă. Oameni în vârstă, oameni bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați, au fost, efectiv, torturați. Eu, personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă, a declarat Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Potrivit premierului, anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au transmis conducerii ANPIS, către autorizare, imagini care nu aveau nicio legătură cu realitatea.

Acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede. Și îi solicit domnului ministru al Muncii ca, astăzi, conducerea ANPIS să fie destituită și conducerea AJPIS Ilfov.

De asemenea, Ciolacu i-a spus ministrului Justiției, Alina Gorghiu, să aibă o discuție cu conducerea DIICOT, pentru ca această anchetă să fie o prioritate. Iar ministrului de Interne i-a cerut clarificări referitoare la motivele pentru care nu s-au luat măsuri.

Ciolacu așteaptă răspuns duminică, atunci când i-a convocat, la guvern, pe miniștrii Muncii, Justiției, Internelor, Sănătății și Dezvoltării.

CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV | În ”azilele groazei”, pacienții erau ținuți nespălați cu zilele: ”Hai că arunc o cană de apă pe ei, am luat mirosul de transpirație!”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”