LIVE-UPDATE | VIDEO Vama Calafat, blocată. Consultări între reprezentanţii ministerelor, transportatori şi fermieri/Ce decizii s-au luat

Publicat: 13/01/2024, 19:28
Actualizat: 13/01/2024, 19:40
19:16

UPDATE | VIDEO| Fermierii și transportatorii au blocat vama Calafat

Vama Calafat este blocată din nou, pentru a treia zi, de protestul fermierilor și transportatorilor. Zeci de tractoare și camioane au blocat punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria.

Sâmbătă seara, vama Calafat este blocată în totalitate. Acolo sunt zeci de utilaje agricole, dar și camioane. De altfel, multe dintre acestea au fost încuiate și abandonate de către proprietari, care le-au lăsat și au plecat acasă. Fermierii și transportatorii spun că acesta este un alt semn de protest. Aceștia se vor întoarce duminică dimineață după autovehicule, cu speranța că lucrurile se vor schimba după negocierile din această seară. Astăzi este a treia zi la rând când Vama Calafat este blocată de către protestatari. De altfel, în această seară a fost blocată și Vama Bechet, însă acolo mare parte dintre protestatari s-au retras.

18:17

Ministrul Agriculturii ajunge la o înțelegere cu reprezentanții protestatarilor

În urma întâlnirii cu ministrul Agriculturii, s-au convenit câteva măsuri care vor fi luate în următoarea ședință de guvern:

  1. Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR și a celei B1 cu TR1 precum și înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregristrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV și respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicării dispozițiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României ;
  1. Ordonanța de urgență privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenței.

De asemenea, măsura compensării în cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022, va fi luată printr-un act normativ, care ar trebui să fie adoptat în Guvern, până la data de 15 februarie 2024. Ulterior, plata de va efectua până la data de 31 mai 2024.

S-a decis și acordarea sumei de 100 Euro pe UVM la vaca de carne, porc și pasăre.

S-a convenit ca discuțiile privind sistemul zootehnic să aibă loc în data de luni, 15 ianuarie 2024, și în prezența reprezentanților sectorului zootehnic.

În ce privește condiționalitățile GAEC 7 și GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea României, în Consiliul de Miniștri, de către 15 state, și a fost trimis către Comisie pentru a aproba derogarea.

De asemenea, a fost creat fondul de risc din care s-a reținut un cuantum de 3%, ceea ce reprezintă suma de 100 milioane Euro, după cum urmează:

a) 40 milioane Euro din subvenții;

b) 30 milioane Euro de la UE, sumă solicitată și aprobată;

c) 30 milioane Euro de la bugetul national.

Până la data de 31 ianuarie a.c. se așteaptă procesele verbale de calamități aferente anului 2023, și va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

16:47

Lider al fermierilor, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii: Am cerut amânarea ratelor

Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis.

Dănuţ Andruş a declarat sâmbătă că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri care fuseseră solicitate de protestatari.

Printre solicitări s-a aflat şi măsura amânării ratelor, Andruş explicând că este vorba de “acea ordonanţă de urgenţă care se află la avizare în Consiliul Concurenţei cu promisiunea că este trecută în proxima şedinţă de guvern”, conform News.ro.

O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturil din toamna anului 2022.

“Măsura a treia este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022, ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai. Aici ne referim şi la măsura acordării de 100 de euro UMV pe vaca de carne şi metiş, măsura acordării a 100 de euro Uvm de porc şi măsura acordării a 100 de euro UVM de pasăre”, a mai explicat fermierul.

De asemenea, el a mai afirmat că până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023.

Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns:

“Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul.

„Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor.

“Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100%  fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene, cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.

El consideră că acest proiect este încheiat.

„Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.

15:48

Fermierii au încercat să ajungă în Vama Calafat, dar au fost blocați de Poliție

Fermierii au încercat să ajungă în Vama Calafat, dar au fost blocați de Poliție.

Ei au mers cu tractoarele pe câmp pentru a ajunge în punctul de trecere a frontierei, dar polițiștii le-au blocat toate intrările.

14:54

Discuțiile au fost reprogramate. Noul calendar anunțat de Guvern

„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate astfel:

Astăzi:
Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor
Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor

Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și bune soluții la probleme legitime ridicate de transportatori și fermieri”, au transmis, sâmbătă, după o primă rundă de negocieri, oficialii Guvernului.

14:41

Clubul Fermierilor Români a transmis reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Guvernului o listă de revendicări

Clubul Fermierilor Români a anunțat, într-un comunicat de presă, o listă cu 14 revendicări pentru Guvern.

Lista de revendicări poate fi consultată aici.

12:31

Intrările în municipiul Craiova au fost blocate de transportatorii și fermierii care protestează

Intrările în municipiul Craiova au fost blocate de transportatorii și fermierii care protestează.

Reprezentanţii Guvernului au transmis calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii care protestează pe Centura Capitalei şi în ţară. 

„Guvernul României le-a transmis reprezentanţilor transportatorilor şi fermierilor un calendar de discuţii cu miniştrii şi reprezentanţii unor instituţii publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate. Întâlnirile vor avea loc astăzi după următorul program:
  • ora 12.00 – Ministerul Agriculturii;
  • ora 13.00 – Ministerul Transporturilor;
  • ora 14.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară;
  • ora 15.00 – Ministerul Finanţelor”, precizează Executivul, într-un comunicat de presă.

Guvernul îşi probează astfel disponibilitatea de a găsi soluţii concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori şi fermieri.

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora, conform News.ro.

Cu toate acestea, transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu şeful Executivului au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.

Guvernul transmite calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii / Sursa foto: GÂNDUL
Guvernul transmite calendarul discuţiilor cu transportatorii şi fermierii / Sursa foto: GÂNDUL

Infotrafic: Trafic restricționat pe sensul de mers către Capitală, în localitatea Afumați

„În contextul protestelor transportatorilor și ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, județul Ilfov, traficul rutier se desfășoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricționată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor.

Pentru reducerea riscului rutier, recomandăm conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de trafic și de drum, să ia în considerare că distanța de frânare crește pe un carosabil umed sau alunecos, să-și asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă și geamuri laterale și să folosească luminile de ceață dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen”, conform Centrului Infotrafic din cadrul Poliției Române.

Vă recomandăm să citiți și:

Sorin Grindeanu, reacție față de protestul fermierilor: „Când vrei să fii ascultat și respectat, în primul rând trebuie să respecți cadrul legal”

UPDATE VIDEO| Prefectul Capitalei discută cu transportatorii/ Delegația protestatarilor a ajuns la Guvern pentru consultări cu Marcel Ciolacu

LIVE-UPDATE | A treia zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor. Cum s-a încheiat întâlnirea de la Guvern / Ciolacu a cerut grupuri de lucru

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”