Sorin Grindeanu, reacție față de protestul fermierilor: „Când vrei să fii ascultat și respectat, în primul rând trebuie să respecți cadrul legal”

Publicat: 12/01/2024, 19:59
Actualizat: 12/01/2024, 20:16

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consideră că protestatarii care blochează, vineri seara, unele artere de la marginea Capitalei, ar fi fost bine să fii solicitat o discuție cu autoritățile înainte de a decide să iasă în stradă.

Sorin Grindeanu aplaudă dialogul dintre autorități și fermierii protestatari, care a debutat vineri după-amiază, dar consideră că ar fi fost bine ca acesta să fie inițiat înainte de a ieși cu utilajele și a bloca artere rutiere la intrarea în București, după cum a declarat în platoul Digi24.

„Știu că sunt discuții, nu știu dacă s-au finalizat. Au început undeva în jurul orei 15:00, la Guvern, cu premierul și cu vicepremierul Neacșu. Știu că au fost reprezentanți ai celor care protestează. E foarte bine că există acest dialog. Mi-aș fi dorit ca lucrurile astea să se întâmple înainte, nu să se înceapă direct cu acțiuni, să zicem de acest tip”, a afirmat Sorin Grindeanu.

„Să începi direct acțiuni de tipul acesta e cel puțin ciudat”

El a precizat că, cel puțin în ceea ce privește Ministerul Transporturilor, nu a primit în ultimele două, trei săptămâni cereri pentru o întrevedere pentru consultări.

„Sigur, eu am periodic cu asociațiile de transportatori, dar să începi direct acțiuni de tipul acesta e cel puțin ciudat, dar e mai puțin important acest lucru. Cel mai important lucru ar fi ca să se înțeleagă și să să se găsească o soluție”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, invitat în direct în platou începând cu ora 19:00.

Potrivit jurnaliștilor, protestatarii au anunțat că vor continua să rămână în stradă, după ce discuțiile care au durat trei ore nu au dus la rezultatul așteptat de ei. Aceștia au trimis o listă cu 40 de revendicări, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi înființate mai multe grupuri de lucruri pentru a analiza aceste cerințe.

„E foarte bine, probabil că unul din grupurile de lucru, o să ni se transmită și nouă, va fi pe zona de transporturi, deși de exemplu, problema RCA, nu ține neapărat de transporturi”, a spus Sorin Grindeanu.

Rugat să comenteze situația protestatari din stradă, care blochează circulația, vicepremierul a subliniat obligația de a respecta legea.

„Toată lumea în această țară și atâta timp cât suntem o țară membră a Uniunii Europene, trebuie să respectăm legea. Am văzut că își doresc să intre în București fără a avea autorizație. Eu cred că atunci când vrei să fii conform legii, când vrei să fii ascultat și respectat, în primul rând trebuie să respecți cadrul legal. Înțeleg că au fost tot felul de discuții între prefect în ultimele zile și acești protestatari. Eu am avut discuții – văzând direct, vă spun sincer, văzând direct că există această acțiune de a veni spre București, am întrebat colegii dacă am fost contactați, dacă s-a dorit înainte să avem un dialog înainte de treaba aceasta și mi s-a spus că nu”,  a explicat Sorin Grindeanu.

El a spus că a contactat o parte din asociații, pentru a dialoga, iar o parte erau „ un pic un pic mirați că s-a ajuns direct la acțiuni așa, mai radicale”.

„RCA, de exemplu, nu ține de Ministerul Transporturi, vămile, la fel, nu țin de Ministerul Transporturilor, cântăririle din punctele de trecere a graniței, da, numai că nu o să le desființăm niciodată, așa cum unii își doresc, fiindcă nu e legal”, a spus ministrul.

„Nu putem să nu facem cântăriri. Eu cred că nu se poate lucrul acesta într-o țară membră a Uniunii Europene. Nu cred că nu putem să nu plătim rovinietă. Dacă ni se spune că pe camioane noile reglementări vor cere să avem GPS pe fiecare camion sau vom avea GPS – nu înțeleg de ce nu se vrea. N-aș vrea să speculeze. Nu înțeleg de ce nu se vrea acest lucru. Deocamdată, am văzut, că parte 0 nu vreau să generalizez – parte dintre cei din transporturi nu vor aceste lucruri. Eu vă spun că vor fi în continuare cântare în vămi, vom putea în perioada imediat următoare parte mare dintre ele să le modernizăm, unele au fost modernizate, investim să modernizăm și altele. Să știți că la cântărire efectiv ca timp pierdut în vămi e undeva între 40 și 50 de secunde. Nu din cauza cântăririi efective se pierde timpul în vămi și nu-și permite nimeni în toată Europa se elimine aceste lucruri”, a subliniat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a demontat și opinia exprimată de unele voci că transporturile ucrainene ar urma să beneficieze de prioritate în detrimentul camionagiilor români, mai ales în portul Constanța.

„Pot să-mi asum o parte de vină, poate n-am explicat eu și cei din portul Constanța foarte bine lucrurile cum au fost organizate și cum sunt organizate în port. Să știți că am făcut față două veri la rând la un aflux extraordinar sau record de mărfuri, având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina, fără foarte mari perturbații. Lucrurile au fost organizate fără ceea ce se spunea mai devreme. Și eu cred că asta e dintr-o lipsă de informare, ca și când camionagii din Ucraina intră în față – exclus așa ceva, nu este adevărat, asta este un lucru fals sau dacă s-a întâmplat punctual așa ceva este ilegal și vreau să mi se semnaleze. Dar vizavi de regulă, să existe o să intre înainte, asta este un lucru fals și este o manipulare pe care probabil unii o fac în aceste zile și dezinformează”, a sublinia Sorin Grindeanu.

USR, pe modul avion

El a fost rugat să comenteze prezența la proteste a doi lideri George Simion și Diana Șoșoacă și dacă se exploatează politic astfel de nemulțumiri.

„Eu mi-aș dori, știți așa, la modul general, să spun că, sigur, se fac greșeli, se fac greșeli și de partea guvernării. E normal, da, normal ar fi să fie din ce în ce mai puține. Există o parte a Opoziției care parcă e pe mod avion, adică nu există, nu există parte a Opoziției”, a spus vicepremierul, cu referire la foștii membri ai coaliției de guvernare.

„Domnii de la USR sunt pe modul-avion în acest moment și nu știu decât un lucru să spună despre justiție, dar când o veni vorba de Vlad Voiculescu, mod-avion, se aplică numai la alții sau de doamna de la Sectorul 1 –  iarăși se aplică numai la alții – și de două-trei puncte. În rest… Într-o țară democrată, trebuie să existe Putere și Opoziție. Dacă nu știi să-ți faci treaba de Opoziție, o o acaparează altcineva, care în cazul ăsta e prezentată de cei doi.

Întrebat dacă extremismul în România se datorează „modului-avion a USR”, Sorin Grindeanu a spus că „faptul că derapăm pe o zonă populistă și faptul că în acest moment ajungem să spunem că Opoziția în România e reprezentată de cei doi, Simion și Șoșoacă, e cauzată și de modul avion în care fac politică cel de la USR, nevenind cu propuneri concrete, nevenind cu politici publice, nu știm decât să critice, și asta într-un mod nefundamentat în ultima vreme. Eu îi știam pe domnii aceștia de la USR că sunt argumentați, că știu ce vorbesc. De vreo 2 ani mi se pare că sunt așa cum v-am spus mai devreme, dar nu-i treaba mea, e treaba lor că nu fac eu politica USR”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?