DECIZIE. Senatorii au amânat votul asupra proiectului de lege privind carantina. Orban: Fiecare zi în care nu intră în vigoare înseamnă un risc major pentru creșterea răspândirii virusului

DECIZIE. Senatorii au amânat votul asupra proiectului de lege privind carantina. Orban: Fiecare zi în care nu intră în vigoare înseamnă un risc major pentru creșterea răspândirii virusului
Moțiunea de cenzura la adresa Guvernului Orban urmează să fie citită joi în Parlament
Publicat: 11/07/2020, 13:09
Actualizat: 11/07/2020, 18:44

Votul în plenul Senatului privind proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, adoptat și depus de Guvern spre dezbaterea Parlamentului în procedură de urgență, a fost amânat, sâmbătă, pentru data de luni. Ludovic Orban a transmit „un mesaj de revoltă și de indignare” față de decizia care, potrivit premierului, înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare.

Amânarea votului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost decisă sâmbătă, în cadrul discuțiile din Comisia juridică, la solicitarea PSD. Termenul pentru votul din plen a fost stabilit pentru luni dimineața, la ora 9.30, potrivit Mediafax.

Senatorii juriști au avut pe ordinea de zi proiectul, după ce, vineri, acesta a fost dezbătutde membrii comisiei și s-au cerut clarificări. Chiar președintele Camerei Deputaților și președinte interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a solicitat, printr-o postare pe Facebook, premierului Ludovic Orban și ministrului Justiției, Cătălina Predoiu, să fie prezenți în Parlament în cadrul dezbaterii cu privire la Legea carantinei, pe care o cataloghează că fiind „un lagăr medical”.

Prezent la Tulcea, premierul a transmis vineri că această chemare în Parlament este o încercare de tergiversare și că a trimis la dezbateri responsabili însărcinați să participe.

Orban: „Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate”

După aflarea deciziei de amânare a votului, premierul Ludovic Orban a avertizat, sâmbătă, că fiecare zi de întârziere în aplicarea legii constuie un risc major pentru răspândirea virusului.

„Transmit un mesaj de revoltă și de indignare față de amânarea dezbaterii și aprobării de către Senat a legii care să ne pună la dispoziție instrumentele de luptă indispensabile de care avem nevoie în lupta împotriva epidemiei. Amânarea adoptării legii înseamnă o creștere dramatică a riscului de infectare. Repet, în toate țările democratice din lume autoritățile au la dispoziție aceste instrumente, care sunt carantina, izolarea la domiciliu, posibilitatea de a trata pacienții sub control medical. În momentul de față, Guvernul și autoritățile din România sunt lipsite de acest instrument vital”, a spus Ludovic Orban, la finalul videoconferinței avute cu prefecții la sediul MAI.

Șeful Guvernului a atras atenția că autoritățile nu au nicio posibilitate pentru a lua măsuri, mai ales în contextul în care mai multe persoane au cerut externarea din spitale.

„Au ieșit din spital foarte mulți pacienți, nu am avut posibilitatea să determinăm izolarea la domiciliu și tratarea la domiciliu a pacienților. La ora actuală, în urma anchetelor epidemiologice nu avem această pârghie de a decide izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, există riscul ca persoanele care sunt infectate sau sunt suspecte să se plimbe liber în societate fără nicio posibilitate din partea noastră de a dispune măsurile de izolare a lor”, a mai spus premierul, citat de Mediafax.

Premierul a susținut, încă o dată, că PSD trage de timp. „Nu pot să înțeleg de ce se amînă adoptarea acestui act normativ. Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege însemană un risc major pentru creșterea răspândirii virusului în comunitate. Nu pot să înțeleg de ce PSD se încăpățânează să tragă de timp, să ne pună bețe în roate”, a mai declarat Ludovic Orban.

În replică, PSD a transmis, printr-o postare pe Facebook: „Nimic nu poate justifica, nici starea de alertă, nici măcar cea de urgență, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”.

Traseul legii

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat, joi, de Camera Deputaților, cu 266 voturi pentru, 11 împotrivă, 8 abțineri.

Acesta a fost discutat și aprobat în ședința de Guvern de luni, după ce a fost armonizat cu decizia Curții Constituționale. CCR publicase motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat că internarea şi carantinarea obligatorie a pacienţilor COVID-19, prin ordin de ministru, sunt neconstituţionale, astfel că ordinul de ministru a fost suspendat.

Premierul și ministrul Sănătății au făcut de atunci apel la o dezbatere de urgență în Parlament, pentru ca responsabilii să aibă pârghii eficiente în lupta cu noul coronavirus.

Și președintele a solicitat, de câteva ori în ultimele zile, pentru ca aleșii să adopte cât mai rapid noua legislație, un apel la o colaborare loială între instituțiile statului.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, un nou record în ceea ce privește numărul de noi îmbolnăviri. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 698 de noi cazuri de COVID-19.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani