DEZBATERE. Legea privind carantina, dezbătută în Senat. Ludovic Orban și Ministrul Justiției, chemați în Parlament /Președintele Senatului: „E nevoie de mai multe modificări”

DEZBATERE. Legea privind carantina, dezbătută în Senat. Ludovic Orban și Ministrul Justiției, chemați în Parlament /Președintele Senatului: „E nevoie de mai multe modificări”
Moțiunea de cenzura la adresa Guvernului Orban urmează să fie citită joi în Parlament
Publicat: 10/07/2020, 14:19
Actualizat: 10/07/2020, 15:01
Președinte al Camerei Deputaților și președinte interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu solicită pe Facebook că premierul Ludovic Orban și Ministrul Justiției Predoiu să fie prezenți în Parlament, „față în față cu CSM”, în cadrul dezbaterii cu privire la Legea carantinei, pe care o cataloghează că fiind „un lagăr medical”.
„Premierul Orban și Ministrul Justiției Predoiu trebuie să vină URGENT în Senatul României!! Unde românii trebuie apărați, nu abuzurile comise sub pretextul pandemiei!
Virusul nu are culoare politică, dar Prostia, Neputința și Lăcomia sunt vopsite în galben! Pentru a-și acoperi furturile, Guvernarea PNL lovește zi de zi în români.
Legea carantinei, trimisă de Guvern Parlamentului, este dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor și libertăților românilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice și o luăm acum de la capăt în Senat.
Le solicit prezența premierului și ministrului Justiției la dezbateri, față în față cu CSM, ONG-urile de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești, medici și pacienți!
În niciun caz NU vom permite transformarea țării în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberații! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetenței crase a PNL sunt românii!”, scrie Marcel Ciolacu pe Facebook.

Premierul Orban și Ministrul Justiției Predoiu trebuie să vină URGENT în Senatul României!! Unde românii trebuie…

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 10 iulie 2020

Comisia juridică a Senatului  dezbate vineri, de la ora 14.00, proiectul de lege propus de Guvern privind carantina şi izolarea adoptat joi de Camera Deputaţilor.

Comisia juridică urmează să dezbată, vineri, un raport pe proiectul de lege privind carantina. Pe parcursul acestei zile ar trebui să fie convocat şi Biroul permanent al Senatului, care să ia cunoştinţă de raport şi să introducă pe ordinea de zi a plenului tot vineri.

Președintele Senatului, social democratul Robert Cazanciuc a declarat că este nevoie de modificări, competenţe juridice, constituţionale, dar şi medicale, subliniind că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin de Guvern.

„E nevoie de mai multe modificări. Colegii de la Cameră au încercat să corecteze cât au putut de mult ieri, dar au avut foarte puține ore la dispoziție. Nu au fost prezenți toți cei care ar fi trebuit la aceste discuții, de exemplu CSM-ul pe care l-am invitat astăzi la Comisia Juridică. Am invitat și asociații care se ocupă de apărarea drepturilor fundamentale sau de apărarea drepturilor pacienților. (…)

 Ştiau foarte bine că drepturile omului nu pot fi restrânse prin ordin de Guvern. Parlamentul s-a mobilizat destul de rapid, dar nu putem să dăm cetăţenilor un act normativ care să nu poată fi aplicat. Nu e o lege doar pentru pandemia de COVID, e o lege cu caracter general, aşa cum îi spune şi titlul, ”măsuri de risc biologic şi epidemiologic”, a subliniat Cazanciuc.

Lege adoptată de Camera Deputaților, trimisă la Senat

Camera Deputaților a adoptat, joi seară, proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, cu 266 voturi pentru, 11 împotrivă, 8 abțineri.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților au votat mai multe modificări:

  • Un amendament  depus de PSD specifică că carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
  • Pentru persoanele asimptomatice, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital. Exceptia prevede situatiile în care, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.
  • Izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord
  • Medicii vor putea fi detaşaţi obligatoriu, pe o perioadă de maximum 30 de zile. Ordinul de detaşare nu se poate prelungi fără acordul persoanei în cauză. Ordinul poate fi atacat, în termen legal, la instanţa de contencios administrativ.

Legea și amendamentele discutate în Comisia Juridică pot fi consultate AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...