Ce șanse are o femeie să răzbească în politica românească?”Figura luminoasă” a Elenei Udrea este un caz izolat? Avem de-aface „cu prea mult testosteron în politică”? Iată întrebările lacare au încercat să dea, joi, un răspuns doi consilieriprezidențiali, un profesor universitar și un consilier alprimului-ministru.
• „Cuocazia unei înmormântări, preotul unui sat din județul Sălaj, spuneceva de genul: «Să se odihnească în pace că a fost o femeie detreabă, gospodină, și-a crescut copiii și nu a umblat după funcțiipolitice așa cum fac altele!». Nu știam dacă să mă fac mică saumare, dacă mi se adresa mie, sau defunctei”, și-a începutpledoaria Andreea Vass (Paul), consilierapremierului Boc, stabilind ceea ce consideră a fi un adevărabsolut: „Nu există palmă mai dură dată unei femei decât să-i spui:«nu contezi!»”. Iar românii sunt experți în a da astfel de palme,dacă se ia în considerare procentul de 10% al reprezentăriifemeilor în funcțiile publice, de două ori mai mic decât celînregistrat în Uniunea Europeană și de trei ori mai scăzut decâtținta propusă de Bruxelles. Cel puțin asta reiese în urmadezbaterii organizate de Institutul de Studii Populare. Chiar șiprezența femeilor în Parlament lasă de dorit, deși procentul de9,6% este de trei ori mai mare decât cel ce reprezintă pondereafemeilor la șefia primăriilor. Concluzia?
• „Românii credsincer că au cele mai proaste femei din Europa și că suntincapabile să reprezinte pe cineva”, este de părere profesoruluniversitar Mihaela Miroiu, argumentând că înRomânia a fost instituit patriarhatul modern: „Se pleacă de lapresupoziția că femeile nu sunt competente. Însă, în privințareprezentării, competența înseamnă pregătirea în domenii deguvernare. Iar în România, peste 70% dintre absolvenții de științepolitice, administrație publică, sau sociologie sunt femei. Deci,problema competențelor e falsă”. La teza susținută de doamne asubscris și tabăra adversă.
• Consilierulprezidențial Sebastian Lăzăroiu a remarcat că„există prea mult testosteron în politică și avem nevoie demai multă tandrețe. Femeile sunt mult mai corecte șiconștiincioase, astfel că pot face treabă mai bună în politicădecât bărbații”. Există, însă și o altă perspectivă dincare lucrurile pot fi privite. A demonstrat-o consilierulprezidențial, Peter Eckstein Kovacs, care adescris, amuzat, situația partidului reprezentat de un singurdeputat femeie în parlament: „UDMR este cel maimacho partid din România”. De altfel, Ecksteina găsit și o asemănare între politica românească și cea maghiară,parlamentul de la Budapesta fiind compus în proporție de doar 11%din femei. Chiar și așa, a subliniat consilierul lui TraianBăsescu, legislativul stă mult mai bine decât executivul, la acestcapitol, precizând că: „În afară de figura luminoasă a doamneiministru Udrea, nu există nicio femeie, la nivelul Guvernului”.