Foștii prefecți îl amenință pe Ludovic Orban cu procese: Am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra nelegalității acestor hotărâri

Redactor:
Corespondenti
Foștii prefecți îl amenință pe Ludovic Orban cu procese: Am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra nelegalității acestor hotărâri
Mai mulți prefecți au semnat o plângere prealabilă pe care i-au trimis-o lui Victor Orban, în care susțin că prefecții care i-au înlocuit nu îndeplinesc condițiile legale pentru aceste funcții. Ei amenință că se vor adresa instanței dacă hotărârile de numire nu vor fi „puse în legalitate".

Printre foștii prefecți care au semnat petiția se numără și Nicolae Drăghia, fost reprezentant al Guvernului în județul Mehedinți. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că a semnat plângerea prealabilă care i-a fost trimisă premierului Orban la finalul săptămânii trecute.

Nicolae Drăghia spune că grupul foștilor prefecți nu contestă deciziile de înlocuire din funcție, ci hotărârile prin care au fost numiți 31 de noi prefecți și subprefecți. Potrivit acestuia, mulți dintre aceștia nu îndeplinesc condițiile legale pentru a ocupa aceste funcții.

„Noi am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra nelegalității acestor hotărâri, nu în raport cu noi. Noi suntem doar persoane interesate și încercăm să respectăm legea. Numirile lor au fost ilegale din punct de vedere al deținerii calității de cursant pentru această funcție, unii dintre ei. Alții sunt la cabinete parlamentare și nu puteau să fie ca funcție publică, etc. Nu am făcut această plângere prealabilă pentru noi, ca persoane publice sau foști prefecți. Hotărârile prin care am fost noi înlocuiți, asta este o altă problemă și asta ne-o rezolvăm noi, personal”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Drăghia, fostul prefect al județului Mehedinți.

Acesta spune că singurul lucru pe care-l așteaptă de la premier este „să pună în legalitate aceste hotărâri”. În caz contrar, va fi deschisă o acțiune pe rolul Curții de Apel București.

Fostul prefect de Mehedinți spune că el nu a contestat decizia de numire a succesorului său pentru că nu este cazul, dar își va cere în instanță funcția care i-a fost luată.

„Eu, de exemplu, sunt înalt funcționar public și poate singurul și cel mai vechi din această zonă. Și după activități excepționale, vine această….de fapt, eu am mai câștigat o rundă de bătălii și în guvernul Cioloș, cu o schimbare ilegală cu aceleași personaje, dar mă rog… În plângerea prealabilă nu este inclus și Mehedințiul. Aici nu este cazul”, a mai spus Nicolae Drăghia.

Și fostul prefect al județului Iași s-a alăturat grupului nemulțumiților. Marian Șerbescu a declarat corespondentului MEDIAFAX că a semnat plângerea prealabilă din solidaritate cu ceilalți, dar nu știe dacă v-a ajunge în instanță pentru că nu are ce-i reproșa succesorului său.

„Toți prefecții au fost contactați de un avocat, noi am dat un accept de reprezentare. E un avocat din București care a făcut o plângere prealabilă, care spune că posturile de prefecți și subprefecți trebuie ocupate de înalți funcționari. Eu am semnat în semn de solidaritate cu colegii din țară, pentru că Marian Grigoraș (actualul prefect al Iașului-n.r.) are cursurile, el a mai fost prefect, deci nu e cazul la noi. Eu am dat împuternicire acestui avocat să facă plângerea prealabilă, dar până la acțiunea efectivă în instanță mai este timp. Avocatul a făcut această plângere prealabilă în numele Asociației Prefecților și Subprefecților. Eu nu știu dacă continui cu eventuala acțiune în instanță, pentru că la Iași nu e cazul. Ei contestă că au fost multiple numiri de prefecți și subprefecți care nu au cursurile de înalți funcționari”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian Șerbescu, fost prefect al Iașului.

 

Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
E o bruneta superba! Maria este cea mai sexy fiica de fotbalist roman. Wow, cum...
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Simona Halep a dat LOVITURA! Vestea cea mare a venit în urmă cu scurt timp....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
Gina Pistol, fortata sa se retraga din televiziune! Sarcina e in PERICOL?
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
ULTIMĂ ORĂ! Andreea Marin revine în televiziune. E OFICIAL! Anunțul tocmai a fost făcut
ȘCOLILE rămân închise. DECIZIA ministrului…
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide