Frunzăverde confirmă negocierile PNL – PPE: Eu negociez intrarea PNL în PPE, vom intra anul acesta

Publicat: 07 03. 2014, 19:13
Actualizat: 19 05. 2015, 01:00

Vicepreședintele PNL, Sorin Frunzăverde, a declarat pentru gândul că negociază cu liderii PPE intrarea liberalilor în grupul popularilor europeni. Potrivit acestuia, negocierile PNL se poartă cu Joseph Daul, președintele PPE. Liderul PNL, Crin Antonescu, îl contrazice pe Sorin Frunzăverde și a precizat pentru gândul că Frunzăverde nu a primit un mandat de negociere cu PPE.

Până în prezent, reprezentanții popularilor europeni au fost rezervați în declarații, în privința intrării PNL în această familie politică europeană. În aceste zile, la Dublin, are loc Congresul PPE, la care participă președintele Traian Băsescu, dar și reprezentanți ai PDL, UDMR și PNȚCD.

„Eu duc negocierile cu PPE, cu președintele Joseph Daul”, a precizat pentru gândul Frunzăverde. Surse din conducerea PNL au declarat la sfârșitul lunii februarie, că între liderii liberali și cei din PPE au existat mai multe contacte neoficiale, în care se negociază trecerea europarlamentarilor PNL, după alegerile din 25 mai, în grupul popular european.

„După alegerile europarlamentare în Parlamentul European vor exista trei grupuri politice mari: socialiștii, popularii și euroscepticii. La eurosceptici nu avem ce căuta, cu socialiștii nu putem discuta, iar în aceste condiții, popularii reprezintă singura variantă, mai ales că cei din grupul ALDE își vor diminua ponderea în Parlamentul European după alegerile din mai”, au declarat pentru gândul surse din conducerea PNL.

Potrivit acestora, au existat deja o serie de contacte între membrii ai conducerii PPE și președintele PNL, Crin Antonescu, în care s-a discutat despre varianta trecerii liberalilor români la PPE.

Liberalii se tem de ponderea redusă pe care o avea în PE după 25 mai, data la care sunt programate alegerile europarlamentare, grupul ALDE din care fac în prezent parte.

Conducerea liberalilor nu exclude varianta unui Congres extraordinar al PNL înainte de europarlamentare, în care să fie eliminată din Statut prevederea potrivit căreia PNL este membru al ALDE și Internaționalei Liberale

În Statutul PNL a fost înscris la Congresul din februarie 2013 că „Partidul Național Liberal este un partid liberal, membru al Alianței Liberalilor și Democraților Europeni și al Internaționalei Liberale. Partidul Național Liberal își asumă istoria și tradiția sa, reprezentarea ideilor și valorilor liberale, civice și ale dreptei democratice românești”.

Atuul PNL în negocierile cu PPE

Cei din PNL mizează pe negocierile purtate până la alegerile europarlamentare, în condițiile în care liberalii pot profita de bătălia dură care există în Uniunea Europeană, între populari și socialiști pentru viitorul post de președinte al Comisiei Europene.

În prezent, PPE este cel mai mare grup european, poziție pe care riscă însă să o piardă în contextul în care, față de momentul alegerilor din 2009, socialiștii au câștigat teren în mai multe țări între care și România.

Pe 25 mai, România va trimite în Parlamentul European 32 de europarlamentari, iar cei din PPE mizează în prezent pe cei PDL și UDMR, singurele formațiuni politice românești membre ale familiei popularilor. O eventuală alăturare a PNL grupului popular din Parlamentul European, poate aduce acestuia între șapte și nouă euparlamentari în plus, în funcție de scorul obținut de liberali la alegeri.

În schimb, noua construcție de stânga – USD (PSD – PC – UNPR) poate trimite în Parlamentul European între 12 și 14 europarlamentari.

În aceste condiții, dacă PNL s-ar alătura popularilor europeni, aceștia ar aduna în grupul lor europarlamentarii liberali, PDL și UDMR. PDL are ca țintă un obiectiv de 20% la europarlamentare ceea ce ar însemna 7 europarlamentari, iar UDMR, dacă atinge pragul electoral, poate aduce la rândul ei încă unu sau doi europarlamentari.

Poziția PDL și UDMR

Sorin Frunzăverde a precizat că niciun partid nu are drept de veto asupra intrării PNL în PPE.
În mod practic, trecerea PNL la PPE este un proces care poate dura, după declanșarea procedurilor oficiale, între șase luni și câțiva ani, în funcție de relațiile fiecărui partid, dar și de interesele politice ale familei europene.

Surse din PDL au declarat pentru gândul că, în principiu, o astfel de mutare nu se poate realiza decât după data de 25 mai. După alegerile europarlamentare, PNL ar avea două opțiuni: fie decide trecerea fiecărui europarlamentar liberal la grupul PPE din Parlamentul European, prin solicitare individuală, fie alege varianta intrării ca grup în familia popularilor – scenariul cel mai probabil -, pentru care are însă nevoie de  recomandarea PDL și UDMR.

În ceea ce privește PDL, deschiderea pentru o astfel de discuție există, însă o negociere efectivă este anticipată după 25 mai, în funcție și de semnalele venite dispre Bruxelles.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a evitat să se pronunțe tranșant asupra intrării PNL în PPE, afirmând că Uniunea își va exprima această poziție în momentul în care liberalii vor face solicitarea oficială. Cu toate acestea, el a numit PNL un partid „de stânga, de centru – stânga”.