Gabriela Firea: Sperăm la alegeri anticipate, în primăvară, iar până atunci la un guvern de tranziție

Publicat: 05 10. 2021, 22:16
Actualizat: 05 10. 2021, 22:54
Gabriela Firea: Sperăm la alegeri anticipate, în primăvară, iar până atunci la un guvern de tranziție / Senatorul PSD Gabriela Firea / Sursa: Facebook

Senatoarea PSD Gabriela Firea anunță că în Biroul Politic al PSD se va lua o decizie în privința planului cu care partidul se va prezenta în fața președintelui Klaus Iohannis. Firea a răspuns, la Antena3, că nu este exclus ca PSD să avanseze totuși o propunere de premier, cu condiția ca Iohannis să le acorde dreptul social-democraților să își găsească o majoritate parlamentară.

Firea a precizat că o variantă de premier poate fi Alexandru Rafila, dar, așa cum spune tradiția, o propunere poate fi și președintele partidului (Marcel Ciolacu).

Pe de altă parte, Gabriela Firea arată că social democrații speră la alegeri anticipate în primăvară, iar până atunci la un guvern de tranziție. Senatoarea a reamintit că Iohannis nu a oferit PSD-ului posibilitatea să dea un premier, deși a câștigat alegerile în decembrie, 2020.

Totul pornește de la declația președintelui Klaus Iohannis, care a spus că, în mandatul său, nu va da niciodată candidatura la funcția de premier unui membru PSD. Este o greșeală majoră, având în vedere că PSD a câștigat alegerile parlamentare. În alte țări europene, primul partid care a câștigat alegerile a dat și premierul (…) Dacă Iohannis își schimbă poziția, putem discuta (despre varianta ca PSD să își asume guvernarea – n.red). În ce ne privește, noi sperăm la alegeri anticipate, în primăvară, iar până atunci la un guvern de tranziție. Asta este situația, cei care au gestionat prost guvernarea sunt încă la putere, iar cei care am câștigat alegerile suntem în opoziție”, a spus Firea.

Întrebată cu cine ar defila PSD pentru funcția de premier, Firea a punctat că deputatul Alexndru Rafila rămâne o opțiune, dar și președintele partidului poate fi o variantă, respectiv Marcel Ciolacu.

„Președinte (Klaus Iohannis – n.red) să facă ce fac toți președintii și să acorde încredere primului partid (PSD – n. red) să propună primul ministru și să își găsească propria variantă de majoritate parlamentară”, a subliniat Gabriela Firea.

Senatoarea social-democrată a atras atenția că nu își închipuie cum USR PLUS va mai putea intra la guvernare alătrui de PNL, după ce s-au făcut în toate felurile.

„S-au făcut reciproc hoți, corupți, în văzul tuturor. S-au acuzat de toate relele pământului… Și apoi cum mai vii în fața națiunii să spui aceasta este coaliția de guvernare”, a comentat Firea.