Întâlnire la Cotroceni. Băsescu vrea consultări cu guvernul. Ponta, pentru Gândul: „Merg singur”

Întâlnire la Cotroceni. Băsescu vrea consultări cu guvernul. Ponta, pentru Gândul: Merg singur
Publicat: 06/11/2012, 19:41
Actualizat: 07/07/2016, 14:27

Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta urmează să aibă mâine, la ora 11.00, o discuție cu ușile închise, la Palatul Cotroceni. Confirmată de Victor Ponta, întâlnirea a fost propusă de Traian Băsescu, printr-o scrisoare adresată premierului în care îl invită guvernul la consultări, invocând articolul 86 din Constituție: „Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită”.

Contactat de gândul, șeful guvernului a precizat că va merge singur la întâlnirea de mâine.

Potrivit premierului, discuția va viza obligațiile externe ale României, negocierile cu FMI, Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție, precum și bugetul multianual la nivelul UE pentru perioada 2014-2020. „Președintele Băsescu mi-a adresat o solicitare, în baza prevederilor constituționale, să avem o consultare pe aceste teme importante și bineînțeles că am răspuns pozitiv. Nici nu aveam cum să nu răspund”, a spus Ponta.

În lista temelor avansate de Palatul Cotrocenoi pentru discuțiile cu guvernul se numără, pe lângă cele enumerate de Ponta și măsurile avute în vedere pentru reluarea plăților în programele derulate cu fonduri europene, ca și bugetul României pe 2013.

Întâlnirea apare în contextul în care delegația Fondului Monetar Internațional a ajuns astăzi la București pentru o nouă misiune de evaluare. Un subiect fierbinte îl constituie însă mandatul pe care Victor Ponta a anunțat că i-l va cere lui Traian Băsescu pentru a participa în locul președintelui la Consiliul European din 22-23 noiembrie unde se va decide cadrul bugetar multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Anterior, contactați de gândul, purtătorii de cuvânt ai guvernului și președinției nu au infirmat această informație, sugerând însă că întâlnirea nu va avea caracter public. „Nu confirm, nici nu infirm. Ceea ce pot să vă spun este că agenda de mâine a președintelui nu conține activități publice”, a declarat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al președintelui.

O poziție similară a avut și Andrei Zaharescu. „Nu pot să infirm, nici să confirm. Programul oficial al premierului pentru mâine se cunoaște întotdeauna seara”, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului. După confirmarea premierului, întâlnirea a apărut în programul oficial, fiind programată miercuri la ora 11.00.

Președintele și premierul nu s-au mai întâlnit față în față de la ultima reuniune a CSAT, din 27 septembrie, când Ponta a plecat după doar câteva minute după ce Băsescu a deschis subiectul lipsei de finanțare în domeniul apărării și a avertizat că va ieși public să vorbească despre acest lucru. Public, premierul a motivat că ceea ce l-a nemulțumit a fost subiectul „megaministerului de Externe” pe care șeful statului îl dorea înființat la Cotroceni.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...