Iohannis a promulgat Codul de procedură fiscală

Redactor:
Adelina Dragomir
Iohannis a promulgat Codul de procedură fiscală
Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind Codul de procedură fiscală, a anunțat Administrația Prezidențială.

Codul de Procedură Fiscală a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, în 24 iunie, dată la care a fost aprobat și Codul Fiscal.

Decizia a fost luată de deputați cu 306 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și o abținere.

Proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală a fost adoptat de Senat, prima cameră sesizată, în 28 aprilie, fiind înregistrate 67 de voturi „pentru”, 5 abțineri și 17 „împotrivă”.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat la acel moment, la Senat, că prin noul Cod de procedură fiscală se dorește „simplificarea procedurilor administrative de recuperare a creanțelor fiscale, îmbunătățirea echilibrului drepturilor și obligațiilor celor două părți ale raportului juridic fiscal, respectiv contribuabil și organul fiscal, dar și clarificarea unora dintre instituțiile juridice susceptibile de interpretare”.

Un alt obiectiv constă în „asigurarea unei stabilități și predictibilități pe termen lung a normelor scrise în actul normativ propus a fi rescris”.

Totodată, se are în vederea simplificarea procedurilor de administrare a creanțelor fiscale, „claritate și accesibilitate prin eliminarea interpretărilor”, prin corectarea neconcordanțelor existente în prezent între Codul de procedură fiscală și Codul Fiscal sau alte legi speciale.

Teodorovici a precizat că o altă prioritate a documentului este „o eficiență a activității de administrare a impozitelor și taxelor”.

Vineri, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului spre reexaminare proiectul legii Codului Fiscal, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o „riguroasă analiză” a implicațiilor asupra bugetului consolidat.

Inchide