Iohannis amână desemnarea noului premier după Crăciun. Dragnea: Am aflat de la televizor, poate vrea să discute mai mult cu Shhaideh

Publicat: 22/12/2016, 15:58

„Consultările s-au încheiat, precizez, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de prim ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP, pe domnul Tomac. Între timp s-a constituit o coaliție în Parlament, formată din PSD-ALDE-UDMR. În consecință, în zilele următoare voi avea discuții cu acestea, iar desemnarea va avea loc după Crăiciun”, a declarat joi președintele.

„Fiecare cu ritmul lui. Am luat notă de anunțul președintelui. Noi eram pregătiți ca azi să facă anunțul. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunțul astăzi. Fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh. (…) Eram pregătiți să purtăm astăzi discuții, ca mâine, poimâine să votăm Guvernul în Parlament”, a declarat Dragnea la scurt timp după anunțul președintelui.

Miercuri, după consultările cu Iohannis, Liviu Dragnea a argumentat că în avanasarea acestei propuneri a ținut cont de două lucruri: de afirmațiile președintelui și ultima perioadă și de o lege în vigoare care pentru el nu este o „chestiune secundară”, chiar dacă este vorba despre „o condamnare nedreaptă” și „o lege neconstituțonală” ce i-au „îngrădit” dreptul să fie premier.

„Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, desemnată, pentru a putea forma rapid un Guvern (…) Sevil Shhaideh – a fost ministru al Dezvoltării și Administrației Publice (…) va fi propunerea de premier, iar eu voi fi responsabilul politic. Cu toții am văzut ce înseamnă o guvernare tehnocrată, cu oameni care n-au trecut printr-o campanie electorală și care nu știu ce înseamnă problemele, supărările, frustrările oamenilor. Va fi o monitorizare și o implicare efectivă”, a declarat liderul PSD după consultările de la Cotroceni, adăugând că delegația PSD-ALDE a venit la Cotroceni pentru a promova un dialog instituțional corect. „Nu avem de gând să pornim niciun conflict, dar dacă demersul nsotru, legitimitatea dată de vot nu vor fi respectate, vom acționa în consecință”, a mai transmis șeful social-democraților.

Dacă Iohannis refuză această propunere, reprezentanții PSD-ALDE nu vor veni cu o altă propunere, pentru că vor înțelege că nu se dorește ca cei care au câștigat alegerile să formeze Guvernul.

„Nu sunt de acord ca în România un om să fie decăzut din drepturi pe viață. Într-un stat de drept, într-o democrație corectă, acest lucru nu există, doar pentru genocid. Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere, punct. Dacă această propunere va fi refuzată, neexistând niciuun motiv constituțional, atunci am înețelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile să facă guvernul”, a transmis Liviu Dragnea.

Întrebat dacă lipsa de notorietate a lui Sevil Shhaideh este un dezavantaj pentru ocuparea funcției de premier, Dragnea a replicat că nu s-a făcut „concurs de vedete” și că Executivul va fi format din oameni care merg să muncească pentru români și care astfel vor dobândi notorietate, prin realizările pe care le vor avea.

„Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit, nu trebuie să inventeze lucruri, să-și imagineze, trebuie să ducă la îndeplinire un program de guvernare. E adevărat că e, probabil, cel mai greu program de guvernare propus vreodată în România, vor trebui să muncească, dar vor avea tot sprijinul. (…) Sevil are o autoritate foarte mare, câteodată prea mare”, a completat Dragnea.

Nicușor Dan: Shhaideh vine din „gașca Mazăre-Constantinescu”

Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat miercuri că Liviu Dragnea a anunțat o persoană fără anvergura necesară pentru poziția de premier, Sevil Shhaideh făcând parte din „gașca Mazăre-Constantinescu”. Întrebat ce a spus președintele depsre propunerea PSD, Dan a răspuns că „Iohannis reflectează”.

„Liviu Dragnea a anunțat o persoană fără anvergura necesară pentru poziția de premier. Singurul criteriu a fost acela a unei persoane loiale care să nu riște să-i ia partidul pe perioada cât este prim ministru, ceea ce e inacceptabil. Sevil Shhaideh e o persoană din gașca Mazăre-Constantinescu, care a venit în Ministerul Dezvoltării împreună cu PSD. Este o persoană pe care am cunoscut-o personal, care a susținut mutilarea Legii urbanismului, care să permită investiții imobiliare speculative”, a comentat liderul USR.

„E amuzant că partidul care se isteriza că ne cheamă Clotilde, Cosette sau Julien numește pe Sevil. USR salută diversitatea. Nu numele este motivul pentru care vom vota contra investirii”, a afirmat și fostul ministru Cristian Ghinea.

Băsescu: Nu avem nevoie de o guvernare ca în Iran

Președintele PMP Traian Băsescu a declarat, după consultările cu președintele Klaus Iohannis, că nu susține numirea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier, pentru că deși are o „reputație excepțională” ca profesionist și în comunitatea turco-tătară, Shhaideh are „experiență politică zero” și ar fi doar o interfață pentru Liviu Dragnea, ea nefiind „conectată la nucleul dur al PSD”. Băsescu a spus că nu este de dorit ca România să fie guvernată în stilul Iranului sau al altor republici islamice, unde există președinți sau premieri, dar țara este condusă din spate de ayatollahi. Băsescu l-a propus premier pe Eugen Tomac, în ideea că opoziția nu poate să spună că nu are nicio propunere.

„Are experiență politică zero, nu e conectată la nucleul dur decizional al PSD”, a spus Băsescu, subliniind că există un risc major ca prezumtivul prim-ministru să fie „o figură de fațadă”. „România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, ca în Iran”, a remarcat Băsescu.

Președintele Klaus Iohannis nu este „în cea mai fericită situație” la alegerea unei opțiuni de prim-ministru, a conchis președintele PMP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA