Klaus Iohannis anunță că îl propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier: Alegerile anticipate sunt soluția corectă

Publicat: 06/02/2020, 20:00

Președintele Klaus Iohannis urmează să facă în cursul zilei de joi anunțul privind nominalizarea unui viitor premier, după ce Guvernul Orban a fost demis de Parlament, cu o zi înainte, prin moțiune de cenzură.

În urma consultărilor avute de președinte cu liderii celor mai importante partide politice, s-au conturat trei nume de posibili premieri: Ludovic Orban (din partea PNL),Remus Pricopie (din partea PSD și Pro-România) și Dacian Cioloș (din partea alianței USR-PLUS).

19:50Klaus Iohannis a semnat decretul prin care îl desemnează pe Orban pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier. Liderul PNL urmează să vină în Parlament în termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 6 februarie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, prevede decretul semnat de Klaus Iohannis.

Documentul a fost semnat la scurt timp după anunțul președintelui de la Palatul Cotroceni.

18:15Klaus Iohannis spune că speră să se ajungă cât mai repede la anticipate

„Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electoral înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede”, a spus Klaus Iohannis, la Cotroceni.

18:00Klaus Iohannis anunță că îl propune din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi seară, că îl desemnează, din nou, pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Iată discursul integral al președintelui Klaus Iohannis:

„Am terminat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și sunt în măsură să vă spun câteva concluzii pe care le-am tras.

În primul rând, să recapitulăm pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vină cu îmbunătățiri pe legislația electorală, pe măsuri economice, pe măsuri sociale, toate în interesul României și al românilor.

De asemenea, a dorit să repare greșelile care, evident, au fost făcute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de altă parte, avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări.

Deci, pe de-o parte un guvern care vrea să miște lucrurile, pe de cealaltă parte un PSD care dorește să oprească lucrurile.

Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. Partidul Național Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit să aducă îmbunătățiri legislației electorale cu privire la alegerile locale. În speță, a vrut să reintroducă, așa cum ar fi fost normal, alegerea primarului în două tururi. PSD nu a dorit, a depus moțiune, moțiunea a trecut ieri. Astăzi avem consultări.

După părerea mea, asta am spus și aseară, repet astăzi: soluția corectă, în această situație, în care avem un guvern care dorește să miște lucrurile, opțiune confirmată de români la alegerile din anul trecut. Și românii doresc să se miște lucrurile. Pe de cealaltă parte, avem un PSD care încă este foarte prezent în Parlament. Întoarcerea la electorat este soluția corectă, este soluția care satisface nevoia de democrație în România. Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt prima mea opțiune. Am prezentat partidelor această opțiune. Unii au fost de părere că e bine, alții au fost de părere că trebuie să se mai consulte în partid. Este normal și pot să înțeleg că majoritatea partidelor au nevoie de discuții interne în forurile lor pentru a lua o decizie în acest sens. Acest lucru sper să se întâmple foarte repede.

Dar, până atunci, cred că putem să facem următorul pas. Următorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane însărcinate cu formarea unui nou guvern.

Așadar, după ce m-am consultat cu toate partidele și formațiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban să formeze un nou guvern și să se prezinte în Parlament.”

Șeful statului a subliniat anterior că Guvernul Orban a vrut reformarea statului și a venit cu măsuri „în favoarea României”, spre deosebire de PSD.

„Avem un guvern liberal care a venit cu o agendă reformatoare, a dorit să reformeze multe programe, să vina cu îmbunătățiri pe legislația electorală, măsuri economice și sociale în inetersul României,. A dorit să repare greșelile care au fost făcute de guvernele PSD. Pe de altă parte avem un PSD care are încă foarte mulți parlamentari și care se opune acestor schimbări. Un guvern care vrea să miște lucrurile și un PSD care dorește să oprească lucrurile. Doar ultimul exemplu cred că este elocvent. PNL prin Guvernul Orban a dorit să aducă îmbunătățiri legilsatiei electorale cu privire la alegerile locale. A vrut să reintroduca alegerea primarilor în două tururi. PSD a deps moțiune și a trecut”, a completat Iohannis.

16:30Consultările președintelui Klaus Iohannis cu delegația Pro Europa au început, joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură.

Victor Ponta a declarat, la ieșirea de la consultări, că votul din Parlament pentru învestirea viitorului guvern depine exclusiv de PSD, iar președintele Iohannis ar trebui să țină cont de acest lucru. „PSD are majoritate și fără Pro România, în ambele birouri permanente. Calendarul depinde în totalitate de decizia reprezentanților PSD, fără să putem noi sau altcineva să îl influențeze”, a declarat Ponta.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și liderul Pro România,Victor Ponta, au anunțat miercuri că îl vor propune pentru funcția de premier pe Remus Pricopie.

16:15Călin Popescu Tăriceanu: Soluția alegerilor anticipate – nepotrivită; economia de timp este una nesemnificativă.

Președintele ALDE a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că soluția alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecințe negative în plan politic și economic, iar timpul câștigat față de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

„Constituția prevede niște pași care sunt extrem de anevoioși și consumatori de timp. Drumul până la alegerile anticipate înseamnă aproximativ patru luni de zile, care creează o serie de consecințe defavorabile. Constituția României nu este una care să faciliteze recurgerea la soluția alegerilor anticipate, din contră. Consecințele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează în toată această perioadă un imens blocaj legislativ, economic. De aceea i-am spus președintelui că ni se pare această soluție nepotrivită, mai ales că economia de timp la care se ajunge este una nesemnificativă. Alegerile anticipate ar putea să fie organizate cu aproximativ trei – patru luni înainte de alegerile la termen”, a declarat Tăriceanu.

15:20 Consultări la Cotroceni | Au început discuțiile președintelui Klaus Iohannis cu delegația PMP.

Președintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu reprezentanții PMP în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură.
Delegația Partidului Mișcarea Populară a fost formată din: Marius Pașcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

15:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD pentru funcția de prim-ministru

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea nu a prezentat un candidat propriu pentru funcția de premier și nu îl va susține nici pe candidatul PSD.
„Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcția de prim-ministru. (…) Votul pe moțiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Și am spus că nu avem o propunere pentru funcția de prim-ministru”, a declarat Kelemen Hunor.

14:00 Liderul USR Dan Barna a declarat, după ieșirea de la consultările cu președintele Iohannis, că alianța USR-Plus susține varianta intrării în alegerile anticipate, deci va vota împotriva premierului care va fi nominalizat de Klaus Iohannis.

„Am făcut și o propunere de premier, aceasta este Dacian Cioloș”, a precizat Dan Barna.

„Am avut consultarile cu președintele României, urmare a succesului moțiunii de cenzură, din păcate. I-am transmis poziția USR, declarată timp de 2 ani de zile: alegerile anticipate. Vom susține scenariul alegerilor anticipate foarte clar, ne vom asigura că următorul guvern nu va avea susținere în Palament”, a spus șeful USR.

13:15Consultările PSD cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru au luat final.

Delegația social-democraților care a discutat cu șeful statului a fost formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Liderul PSD Marcel Ciolacu consideră că n-ar fi legală desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după ce a fost dat jos prin moțiune de cenzură. „Am luat și eu act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou premier, după ce a fost dat jos în Parlament de cea mai importantă majoritate din istoria post-decembristă. Nu știu cât de legală este desemnarea domnului Orban, din nou, ca prim-ministru, nu știu, nu sunt specialist. Domnul Orban dovedește că în continuare nu iese din logica abuzului de putere și a OUG-urilor date noaptea fără avize”, a spus Marcel Ciolacu.

Anterior, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

„Mandatul nostru e foarte clar: avem o propunere de prim-ministru în persoana lui Remus Pricopie. Suntem două forțe politice care susținem aceeași propunere. Cu alte cuvinte, am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. PSD și ProRomânia, în acest moment, au numărul cel mai mare de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

PSD și Pro România îl susțin pe rectorul Remus Pricopie pentru funcția de premier, a anunțat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament.

Orban: Cele 25 de OUG vor fi publicate în Monitorul Oficial. Există o procedură

PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru. La 13.30, președintele va primi delegația formată din membrii USR, urmând cele ale UDMR, PMP, ALDE, ProEuropa și delegația grupului parlamentar al minorităților naționale.

12:30PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru.

Delegația liberalilor care a discutat cu șeful statului a fost formată din liderul PNL, Ludovic Orban, Florin Cîțu, Robert Sighiartău și Iulian Dumitrescu.

Ludovic Orban a confirmat că propunerea liberalilor pentru funcția de premier este „persoana președintelui PNL, subsemnatul, Ludovic Orban” și că parlamentarii formațiunii vor vota pentru respingerea celor două propuneri de guvern, pentru a se ajunge la anticipate.

„Am prezentat președintelui României mandatul care a fost decis astăzi în reuniunea biroului politic național al PNL. Propunerea de premier constă în persoana președintelui partidului, respectiv subsemnatul, Ludovic Orban. De asemenea, i-am prezentat președintelui decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat premierul Orban.

PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu aceeași formulă de miniștri. „Sunt foarte mulțumit de activitatea miniștrilor. Sunt oameni onești, au avut realizări spectaculoase, putem continua în aceeași formulă. Din punctul meu de vedere, se poate ajunge la alegeri anticipate”, a declarat Ludovic Orban după ieșirea de la consultări.

Orban consideră că PNL are un sprijin în USR, PMP, ALDE și minorități. Ludovic Orban a anunțat, joi, că echipa de negociere a PNL va purta discuții cu partenerii politici „pentru a defini o poziție comună care să determine declanșarea anticipatelor”. Președintele liberalilor consideră că USR, PMP, ALDE, grupul minorităților au fost alături de liberali în multe cazuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului