Marcel Ciolacu: Mi se pare corect ca primii care renunță la pensiile speciale să fie parlamentarii PSD

Publicat: 17 02. 2021, 21:59
Actualizat: 17 02. 2021, 22:19
(FOTO: Facebook)

Parlamentarii au avut, miercuri, pe masă trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale – două de la partidele de guvernare şi unul de la PSD. Membrii Comisiei pentru Statut au hotărât, miercuri, să elaboreze raportul pentru proiectul PSD. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut câteva precizări miercuri, în direct la Antena 3, după alegerea poiectului de către Comisia pentru Statut.

Este o decizie politică, și mie mi se pare corectă, că primii care renunță la aceste indemnizații speciale să fie parlamentarii Partidului Social Democrat. Și încă o dată am dovedit că proiectul nostru a fost cel mai viabil pentru a intră cu el în plen. Din acest moment nu mai există nicio scuză. Prin ordonanță de urgență Guvernul poate modifica aceste venituri. (…) Guvernul are această posibilitate. Singurele pe care nu le puteau modifica erau cele ale parlamentarilor pentru care trebuia lege distinctă prin Parlament pentru modificarea statutului. (…) Domnul Cîțu poate să dea ordonanță de urgență și să modifice aceste venituri. (…) Vom vedea dacă vor să facă dreptatea până la capăt”, a precizat Ciolacu.

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat, miercuri, în şedinţa comună de plen, înfiinţarea Comisiei permanente pentru statut

Aceasta este comisia care trebuia să elaboreze raportul la cele trei proiecte de lege depuse de PNL, USR-PLUS şi PSD şi care vizează, toate, desfiinţarea pensiilor speciale pentru senatori şi deputaţi.

Întrucât au existat trei proiecte concurente care au acelaşi obiectiv – desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor – membrii Comisiei au hotărât să elaboreze raportul pentru proiectul PSD. Acest raport – şi nu proiectul de lege depus de iniţiatori – a fost cel supus votului  și aprobat în plen.

Ludovic Orban îl contrazice pe Kelemen Hunor (UDMR): Impozitarea pensiilor speciale nu este o soluție

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a declarat – miercuri – că nu este de acord cu ideea impozitării pensiilor speciale. Declarația acestuia vine în contextul în care, anterior, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a propus impozitarea pensiilor mari mari decât salariul președintelui, informează Digi24.

Nu este o soluție. Nu poți să impozitezi doar veniturile din pensii. Există principii constituționale privind justa distribuție a sarcinei fiscale. Când impozitezi, impozitezi veniturile în sine, nu veniturile dintr-o anumită natură. Nu poți să impozitezi diferențiat doar pensiile și celelalte venituri din salarii sau dividente să nu le impozitezi”, a declarat Orban.