Ponta: Procurorii ar trebui să evite situații ridicole, precum anchetarea manechinelor lui Mazăre

Publicat: 09 08. 2012, 13:03
Actualizat: 07 03. 2017, 07:01

Premierul Victor Ponta a făcut, joi, un apel la procurori să evite situațiile ridicole, el dând exemplu în acest sens anchetarea manechinelor lui Radu Mazăre care au votat la referendum în costume de baie, premierul subliniind faptul că „bunul gust și prostul gust” nu sunt consemnate în Codul Penal.

„Vreau să spun un lucru și nu-l spun ca ministru interimar al Justiției, îl spun ca fost procuror. Mă aștept și fac un apel la foștii mei colegi să evite pe cât posibil situațiile ridicole. Nu mi s-a părut deloc amuzant, deși probabil că este, să văd că sunt anchetate manechinele domnului Mazăre. Cred că procurorii din această țară trebuie să prindă criminali, trebuie să prindă violatori, trebuie să ancheteze oameni corupți, trebuie să ancheteze tâlhari, (pe-n.r.) manechinele lui Mazăre nu e nevoie să le ancheteze procurorii”, a spus premierul, aflat la Ministerul Justiției.

Ponta a reiterat faptul că apelul său trebuie să fie perceput ca venind din partea unei persoane care iubește această profesie mai presus de orice.

„Fac acest apel ca fost procuror, țin la meseria de fost procuror și la prestigiul acestei meserii mai mult decât la orice altceva. Prestigiul de om politic e ceva mult mai confuz, dar când ești procuror sau judecător ai un anumit statut. Te pui să le anchetezi pe fetele lui Mazăre? Cred că se întâmplă foarte infracțiuni pe litoral în acest moment, vorbesc de furturi, violuri, crime, care chiar trebuie anchetate și trebuie trași (autorii-n.r.) la răspundere penală. Aș vrea să văd că se păstrează cu adevărat prestigiul și seriozitatea magistraților”, a spus Ponta.

Premierul și-a arătat convingerea că mesajul său va fi perceput în mod pozitiv și de președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

„Lucrul ăsta sunt convins că va fi recepționat în mod pozitiv și nu se va mai considera domnul Zegrean amenințat cumva într-un fel sau altul”, a precizat primul-ministru, făcând aluzie la scrisoarea trimisă de președintele CCR Comisiei de la Veneția.

Întrebat de presă dacă, atunci când vorbește de prestigiu, are în vedere faptul că unele persoane au mers la o consultare populară în chiloți, Victor Ponta a spus că nu poate fi nimeni anchetat pentru aceasta.

„Bunul gust și prostul gust nu sunt trecute în Codul Penal”, a precizat premierul.