PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii

PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 02:39

Părerea sociologilor este unanimă: Victor Ponta este marelecâștigător al scandalului Voicu. El a acționat rapid, gestionândbine situația creată, fapt care va diminua efectele negative pecare acest scandal le va avea asupra PSD.

Fostul senator social democrat Vasile Dâncu, sociolog șidirector CSOP-IRES, este de părere că PSD a reacționat bine,procedând diferit față de celelalte cazuri cu o conotațieasemănătoare. „S-a delimitat rapid de unul dintre senatorii săi,care era în conflict cu legea. E foarte posibil ca acest fapt săamortizeze șocul pe care l-ar putea avea un asemenea scandalpublic”, spune Dâncu. El precizează că, deocamdată, este greu deestimat care va fi amplitudinea undei de șoc a scandalului înrândul opiniei publice și cum va înregistra aceasta, în cele dinurmă, reacția PSD. „În alte scandaluri, atunci când am măsurat,când am făcut focus-grupuri, principalul aspect incriminat derepondenți nu era prezența unui delincvent în staff-ul sau înrândurile unui partid ci, mai degrabă, tendința unor politicieni dea face scut în jurul acestuia. Era principalul aspect, care crea oimagine proastă, în rândul opiniei publice”.

Cătălin Stoica – CURS: „Momentul Voicu – o oportunitatepentru Ponta”

Directorul CURS, Cătălin Stoica, spune că efectele negative alescandalului Voicu asupra PSD pot fi limitate printr-o strategie demanagemnt eficient al crizei. „Sigur că afilierea politică a luiVoicu la acest partid va face ca principalele lovituri să leîncaseze PSD, formațiune care era percepută, oricum, ca având înrândurile sale mai multe persoane corupte”, afirmă Stoica. El esteînsă de părere că Ponta a luat câteva măsuri foarte bune, care arputea diminua impactul negativ. „A spus că vor vota pentrutrimiterea în judecată, văd, de asemenea, că unele persoaneasociate lui Voicu au început să-și piardă puterea în PSD. Euconsider că momentul acesta poate reprezenta o oportunitate pentruPonta în încercarea de a reforma partidul, dacă el dorește, cuadevărat, acest lucru”, a mai spus directorul CURS.

În opinia sa, episodul Voicu va avea repercusiuni asupraîntregii clase politice, acesta confirmând rezultatele sondajelorși anume „că politicieni sunt iremediabili corupți, căparlamentarii nu reprezintă interesele cetățenilor decât într-omică ori foarte mică măsură și că sistemul de justiție genereazăneîncredere”. „Lovitura de imagine dată în cazul unei persoane dinPSD poate fi folosită cu abilitate, pentru liniștirea spiritelor,și în interiorul altor partide, inclusiv PDL. Sunt mulți în toateaceste formațiuni politice, care acum se gândesc, probabil, nu dacăau fost vreodată înregistrați sau interceptați, ci în careafacere”.

Dan Gherguț – INSOMAR: „Nu se pune problema uneisancțiuni la urne”

Dan Gherguț, director INSOMAR, a fost de părere că, pe termenscurt, e posibil ca PSD „să descarce”, într-o anumită măsură,efectele negative ale cazului Voicu, dar că nu se pune problemaunei sancțiuni la urne. „După părerea mea, conducerea PSDgestionează destul de bine situația și își creează nișe decomunicare, prin care să pareze cumva efectul acesta negativ”,spune Gherguț. El consideră că pe termen lung, și în perspectivaalegerilor, faptul că acum, la vârful partidului, au loc nișteschimbări, va compensa, dacă nu chiar va excede efectele negativedin această perioadă. „Într-un termen de șase luni, un an de zile,ca efect în opinia publică, evenimentul se va stinge. E posibiltotuși, ca inamicii lor politici să căuta orice prilej pentru a-lreaducă în actualitate”, a opinat directorul INSOMAR

Alin Teodorescu: „Nu va avea efect asupra intenției devot”

Fostul strateg al PSD, sociologul Alin Teodorescu, este ferm îna nega posibilitatea unei „descărcări negative” a cazului Voicu înPSD. „Nu va avea niciun efect asupra intenției de vot. Are, însă,efect asupra încrederii în Justiție și în Administrație. Ponta s-amișcat bine, declarând că nu se amestecă în treburile Justiției.Ceea ce a fost foarte corect”.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Ora de iarnă 2021. Nu se mai dă ceasul? Anunț pentru toți românii
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021