PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii

PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 26/04/2012, 02:39

Părerea sociologilor este unanimă: Victor Ponta este marelecâștigător al scandalului Voicu. El a acționat rapid, gestionândbine situația creată, fapt care va diminua efectele negative pecare acest scandal le va avea asupra PSD.

Fostul senator social democrat Vasile Dâncu, sociolog șidirector CSOP-IRES, este de părere că PSD a reacționat bine,procedând diferit față de celelalte cazuri cu o conotațieasemănătoare. „S-a delimitat rapid de unul dintre senatorii săi,care era în conflict cu legea. E foarte posibil ca acest fapt săamortizeze șocul pe care l-ar putea avea un asemenea scandalpublic”, spune Dâncu. El precizează că, deocamdată, este greu deestimat care va fi amplitudinea undei de șoc a scandalului înrândul opiniei publice și cum va înregistra aceasta, în cele dinurmă, reacția PSD. „În alte scandaluri, atunci când am măsurat,când am făcut focus-grupuri, principalul aspect incriminat derepondenți nu era prezența unui delincvent în staff-ul sau înrândurile unui partid ci, mai degrabă, tendința unor politicieni dea face scut în jurul acestuia. Era principalul aspect, care crea oimagine proastă, în rândul opiniei publice”.

Cătălin Stoica – CURS: „Momentul Voicu – o oportunitatepentru Ponta”

Directorul CURS, Cătălin Stoica, spune că efectele negative alescandalului Voicu asupra PSD pot fi limitate printr-o strategie demanagemnt eficient al crizei. „Sigur că afilierea politică a luiVoicu la acest partid va face ca principalele lovituri să leîncaseze PSD, formațiune care era percepută, oricum, ca având înrândurile sale mai multe persoane corupte”, afirmă Stoica. El esteînsă de părere că Ponta a luat câteva măsuri foarte bune, care arputea diminua impactul negativ. „A spus că vor vota pentrutrimiterea în judecată, văd, de asemenea, că unele persoaneasociate lui Voicu au început să-și piardă puterea în PSD. Euconsider că momentul acesta poate reprezenta o oportunitate pentruPonta în încercarea de a reforma partidul, dacă el dorește, cuadevărat, acest lucru”, a mai spus directorul CURS.

În opinia sa, episodul Voicu va avea repercusiuni asupraîntregii clase politice, acesta confirmând rezultatele sondajelorși anume „că politicieni sunt iremediabili corupți, căparlamentarii nu reprezintă interesele cetățenilor decât într-omică ori foarte mică măsură și că sistemul de justiție genereazăneîncredere”. „Lovitura de imagine dată în cazul unei persoane dinPSD poate fi folosită cu abilitate, pentru liniștirea spiritelor,și în interiorul altor partide, inclusiv PDL. Sunt mulți în toateaceste formațiuni politice, care acum se gândesc, probabil, nu dacăau fost vreodată înregistrați sau interceptați, ci în careafacere”.

Dan Gherguț – INSOMAR: „Nu se pune problema uneisancțiuni la urne”

Dan Gherguț, director INSOMAR, a fost de părere că, pe termenscurt, e posibil ca PSD „să descarce”, într-o anumită măsură,efectele negative ale cazului Voicu, dar că nu se pune problemaunei sancțiuni la urne. „După părerea mea, conducerea PSDgestionează destul de bine situația și își creează nișe decomunicare, prin care să pareze cumva efectul acesta negativ”,spune Gherguț. El consideră că pe termen lung, și în perspectivaalegerilor, faptul că acum, la vârful partidului, au loc nișteschimbări, va compensa, dacă nu chiar va excede efectele negativedin această perioadă. „Într-un termen de șase luni, un an de zile,ca efect în opinia publică, evenimentul se va stinge. E posibiltotuși, ca inamicii lor politici să căuta orice prilej pentru a-lreaducă în actualitate”, a opinat directorul INSOMAR

Alin Teodorescu: „Nu va avea efect asupra intenției devot”

Fostul strateg al PSD, sociologul Alin Teodorescu, este ferm îna nega posibilitatea unei „descărcări negative” a cazului Voicu înPSD. „Nu va avea niciun efect asupra intenției de vot. Are, însă,efect asupra încrederii în Justiție și în Administrație. Ponta s-amișcat bine, declarând că nu se amestecă în treburile Justiției.Ceea ce a fost foarte corect”.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
REGELE asfaltului din CONSTANȚA a prins un CONTRACT impresionant la Tulcea!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Este absolut obligatoriu pentru toată România! Un medic a spus exact ce trebuie să facă...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...