PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii

Redactor:
Marian Sultănoiu
PSD pierde puțin, Victor Ponta marele câștigător al scandalului Voicu. Ce spun sociologii
Părerea sociologilor este unanimă: Victor Ponta este marele câștigător al scandalului Voicu. El a acționat rapid, gestionând bine situația creată, fapt care va diminua efectele negative pe care acest scandal le va avea asupra PSD.

Părerea sociologilor este unanimă: Victor Ponta este marelecâștigător al scandalului Voicu. El a acționat rapid, gestionândbine situația creată, fapt care va diminua efectele negative pecare acest scandal le va avea asupra PSD.

Fostul senator social democrat Vasile Dâncu, sociolog șidirector CSOP-IRES, este de părere că PSD a reacționat bine,procedând diferit față de celelalte cazuri cu o conotațieasemănătoare. „S-a delimitat rapid de unul dintre senatorii săi,care era în conflict cu legea. E foarte posibil ca acest fapt săamortizeze șocul pe care l-ar putea avea un asemenea scandalpublic”, spune Dâncu. El precizează că, deocamdată, este greu deestimat care va fi amplitudinea undei de șoc a scandalului înrândul opiniei publice și cum va înregistra aceasta, în cele dinurmă, reacția PSD. „În alte scandaluri, atunci când am măsurat,când am făcut focus-grupuri, principalul aspect incriminat derepondenți nu era prezența unui delincvent în staff-ul sau înrândurile unui partid ci, mai degrabă, tendința unor politicieni dea face scut în jurul acestuia. Era principalul aspect, care crea oimagine proastă, în rândul opiniei publice”.

Cătălin Stoica – CURS: „Momentul Voicu – o oportunitatepentru Ponta”

Directorul CURS, Cătălin Stoica, spune că efectele negative alescandalului Voicu asupra PSD pot fi limitate printr-o strategie demanagemnt eficient al crizei. „Sigur că afilierea politică a luiVoicu la acest partid va face ca principalele lovituri să leîncaseze PSD, formațiune care era percepută, oricum, ca având înrândurile sale mai multe persoane corupte”, afirmă Stoica. El esteînsă de părere că Ponta a luat câteva măsuri foarte bune, care arputea diminua impactul negativ. „A spus că vor vota pentrutrimiterea în judecată, văd, de asemenea, că unele persoaneasociate lui Voicu au început să-și piardă puterea în PSD. Euconsider că momentul acesta poate reprezenta o oportunitate pentruPonta în încercarea de a reforma partidul, dacă el dorește, cuadevărat, acest lucru”, a mai spus directorul CURS.

În opinia sa, episodul Voicu va avea repercusiuni asupraîntregii clase politice, acesta confirmând rezultatele sondajelorși anume „că politicieni sunt iremediabili corupți, căparlamentarii nu reprezintă interesele cetățenilor decât într-omică ori foarte mică măsură și că sistemul de justiție genereazăneîncredere”. „Lovitura de imagine dată în cazul unei persoane dinPSD poate fi folosită cu abilitate, pentru liniștirea spiritelor,și în interiorul altor partide, inclusiv PDL. Sunt mulți în toateaceste formațiuni politice, care acum se gândesc, probabil, nu dacăau fost vreodată înregistrați sau interceptați, ci în careafacere”.

Dan Gherguț – INSOMAR: „Nu se pune problema uneisancțiuni la urne”

Dan Gherguț, director INSOMAR, a fost de părere că, pe termenscurt, e posibil ca PSD „să descarce”, într-o anumită măsură,efectele negative ale cazului Voicu, dar că nu se pune problemaunei sancțiuni la urne. „După părerea mea, conducerea PSDgestionează destul de bine situația și își creează nișe decomunicare, prin care să pareze cumva efectul acesta negativ”,spune Gherguț. El consideră că pe termen lung, și în perspectivaalegerilor, faptul că acum, la vârful partidului, au loc nișteschimbări, va compensa, dacă nu chiar va excede efectele negativedin această perioadă. „Într-un termen de șase luni, un an de zile,ca efect în opinia publică, evenimentul se va stinge. E posibiltotuși, ca inamicii lor politici să căuta orice prilej pentru a-lreaducă în actualitate”, a opinat directorul INSOMAR

Alin Teodorescu: „Nu va avea efect asupra intenției devot”

Fostul strateg al PSD, sociologul Alin Teodorescu, este ferm îna nega posibilitatea unei „descărcări negative” a cazului Voicu înPSD. „Nu va avea niciun efect asupra intenției de vot. Are, însă,efect asupra încrederii în Justiție și în Administrație. Ponta s-amișcat bine, declarând că nu se amestecă în treburile Justiției.Ceea ce a fost foarte corect”.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide