RETROSPECTIVĂ 2023 | Dosarul Vaccinurilor. Ion Cristoiu: Este un dosar pe înțelesul tuturor

Publicat: 30 12. 2023, 11:39

This browser does not support the video element.

În anul 2023, DNA a deschis un „dosar mediatic”. Așa a numit scriitorul și publicistul Ion Cristoiu ancheta penală demarată de procurori pe numele foștilor demnitari Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Dosarul achiziției de vaccinuri convine foarte mult coaliției de guvernare, a declarat Ion Cristoiu la Gândul Exclusiv, oferind și argumente.

Acest dosar a convenit mult PSD-ului și coaliției de guvernare din mai multe motive. În primul rând, după pandemie s-a simțit nevoia de sânge. Se paria că nu se va face. (…) Al doilea motiv estecă era nevoie de o acoperire a unor afaceri adevărate printr-o afacere care, din punct de vedere juridic, nu are nicio valoare, deoarece dosarul juridic nu rezistă. E o decizie politică.

În analiza sa, scriitorul și publicistul a remarcat trăsăturile „medatice” ale acestui dosar, care a fost făcut „pe înțelesul tuturor”: prezentarea prejudiciului în sumă rotundă, 1 miliard, și alegerea personajelor.

Dacă vă uitați la caracteristicile acestui dosar, veți vedea talentul de prozator de proză proastă al celor care l-au făcut. În primul rând, nu se spune că sunt 993 de milioane. E 1 miliard. Sună mai bine. Adică, acest dosar trebuia înțeles de toți. (…) Este dosar un pe înțelesul tuturor, nu trebuie să-l explici. Altă caracteristică este antrenarea unor nume sonore, dar care nu înseamnă nimic pentru sistem. Cîțu nu înseamnă nimic. Adică, s-a ales premierul, nu Gheorghiță, nu Arafat. Vlad Voiculescu era ușor de sacrificat, ca dovadă că pe Barna nu l-au implicat. (…) Nu întâmplător l-au ales pe Voiculescu, pentru că se știa că va face gură, ceea ce s-a și întâmplat.

Urmărește interviul integral.