VIDEO UPDATE | Florin Cîțu, la DNA / Fostul premier este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Publicat: 06/12/2023, 09:40
Actualizat: 06/12/2023, 14:11

Este prima zi de audieri la sediul DNA. La o săptămână de la ridicarea imunității în Senatul României, fostul prim-ministru Florin Cîțu ajunge în fața procurorilor, miercuri. 

UPDATE 14.00

„Calitatea de suspect se poate schimba”

Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru Gândul că urmează audierile pentru Florin Cîțu. În ceea ce privește calitatea de suspect, care i-a fost adusă la cunoștință fostului premier, aceasta poate fi modificată, în funcție de evoluția anchetei.

Imediat după această calitate, ne putem aștepta la o altă audiere și, în mod normal, așa cum am văzut și în alte dosare, calitatea procesuală din suspect se poate schimba oricând în inculpat ceea ce înseamnă că procurorii pregătesc inclusiv măsuri preventive în această cauză. La fel de bine poate fi păstrată această calitate de suspect și în continuarea cercetărilor, în funcție de probatoriul, administrat și de declarațiile date de către părți, calitatea să progreseze sau să rămân aceeași sau din contră să avanseze foarte rapid către trimiterea în judecată, a precizat avocatul Cuculis.

UPDATE 13.45

DNA a transmis că a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul CÎȚU FLORIN VASILEpentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

DNA face și precizări în comunicatul emis. Astfel:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

UPDATE 10.17

Florin Cîțu a ieșit de la audierile DNA. A stat în fața procurorilor în jur de 15 minute. Conform informațiilor, Florin Cîțu are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz

Fostul premier a spus la ieșire că nu poate să discute despre acest dosar. Dar, a precizat că adevărul va ieși la suprafață.

Astăzi, am venit și am luat act de acuzații, calitatea de suspect. Nu pot să fac declarații mai multe. Pot să vă spun că mi-am îndeplinit atribuțiile de prim-ministru cu respectarea legislației în vigoare și am încredere în justiție, a spus fostul premier.

Întrebat dacă a păgubit bugetul statului, așa cum sunt formulate acuzațiile, fostul premier a făcut trimitere la execuția bugetară din anul 2021.

Dacă vă uitați la execuția bugetară din anul 2021, veți vedea că este mai bună decât era estimată la începutul anului, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 09.55

Florin Cîțu a ajuns la sediul DNA, însoțit de avocatul său Mircea Sinescu, cu câteva minute înainte de ora 10, ora la care era așteptat. A fost întâmpinat de o mulțime de jurnaliști, dar și de protestatarul Marin Ceaușescu.

Fostul premier nu a dorit să ofere declarații, spunând că merge în interior, să vadă ce se întâmplă și că va vorbi la ieșire.

Știrea inițială

Este primul audiat din cei trei demnitari pe care DNA îi acuză de abuz în serviciu, în cazul foștilor miniștri, și complicitate la abuz în serviciu în cazul lui Florin Cîțu.

Și foștii miniștri Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu au fost citați de procurorii DNA, conform unor surse. Urmează ca cei doi să se prezinte în fața anchetatorilor săptămâna aceasta.

Anchetatorii îi vor adresa primele întrebări fostului premier și îi vor aduce la cunoștință calitatea pe care o are, de învinuit sau inculpat, spun sursele.

Conform procedurii, Florin Cîțu poate ieși după audieri liber, sub control judiciar sau cu măsura arestului preventiv.

DNA a făcut solicitări, pe 23 noiembrie, către Președinție și Senat pentru ridicarea imunității a doi foști miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și a fostului premier, actual senator, Florin Cîțu.

După anunțul DNA, senatorul a transmis că întreaga sa activitate a stat sub semnul „bunei credințe” și că este încrezător în actul de justiție.

Precizez ca întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și al respectării legii, în slujba românilor, a transmis Cîțu, pe 23 noiembrie.

Dosarul vaccinurilor: Prejudiciu de 1 miliard de euro

Potrivit referatului procurorilor, România nu era obligată să cumpere acele doze de vaccinuri, însă, ”în lipsa unui refuz explicit care trebuia transmis Comisiei Europene, a acceptat implicit Acordul de cumpărare”, ceea ce a dus la o comandă în data de 10.03.2021 de încă 8.055.394 doze inițiale de vaccin Pfizer.

Numărul dozelor de vaccin ”era suficient pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane”, fiind astfel prejudiciat bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 124.858.607 euro, la care se adaugă TVA, ”faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”.

Al doilea bon de comandă făcut de Vlad Voiculescu datează din 18.03.2021 și presupune cumpărarea a 6.390.404 doze inițiale de vaccin Moderna, suficient pentru vaccinarea a 27 de milioane de oameni, cu mult peste populația totală a României.

Prejudiciul creat în acest caz se ridică la suma de 149.663.262 euro, la care se adaugă TVA, spun anchetatorii.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO FILMUL ZILEI | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru

VIDEO | Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor: „Este o grenadă în curtea celor de la USR”

VIDEO USR pârăște DNA la C.E. / Acuzațiile pentru Cîțu, Voiculescu și Mihăilă sunt „o incriminare a mecanismului european de achiziție a vaccinurilor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto