Tomac: Europa a demonstrat că rămâne unită și este capabilă să depășească orice criză

Publicat: 21 07. 2020, 17:51
Actualizat: 21 07. 2020, 17:53
Tomac: Europa a demonstrat că rămâne unită și este capabilă să depășească orice criză / Foto: Mediafax

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, după ce liderii statelor membre UE au aprobat un plan menit să susţină economia europeană afectată de criza coronavirusului, că „Europa a demonstrat că rămâne unită și este capabilă să depășească orice criză”.

Moment hotărâtor pentru Europa. Statele membre ale UE au ajuns la un acord istoric privind pachetul de recuperare și bugetul european.

Au fost negocieri dure, au existat dezacorduri majore, însă după cel mai lung summit de vară al Uniunii, 1.824 miliarde de euro vor fi direcționați spre ajutorarea statelor lovite puternic de această pandemie. Pachetul include un fond de redresare de 750 de miliarde, acordate sub formă de credite și împrumuturi, iar 1.074 miliarde de euro – cadrul financiar multianual pentru următorii 7 ani. Dintre aceștia, 79,9 miliarde de euro vor reveni României, bani pe care sper să îi valorificăm în totalitate”, a declarat Eugen Tomac, în cadrul unei postări pe Facebook.

Președintele PMP crede că Europa este capabilă să depășească orice criză.

„Cooperarea în astfel de momente dificile este esențială, iar Europa a demonstrat că rămâne unită și este capabilă să depășească orice criză”, a spus el.

Negocieri dure între liderii UE pe tema Fondului de relansare economică post-pandemie

„Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, extrem de important pentru România. Iată că după discuții foarte complicate, după 4 zile și 4 nopți de negociere am obținut pentru România 79,9 miliarde euro, pentru proiectele europene, o sumă impresionantă, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis vrea să folosească cei 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura, pentru a moderniza marile sisteme publice, pentru relansarea economică.

„80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică bugetul multianual, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie, în cel mai scurt timp va fi finalizat. Lucrăm și la planul național de relansare, care va fi prezentat CE pentru relansarea economică.

Până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos, e o zi importantă pentru România, pentru proiectul european. Acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, susține președintele.