ULUITOR. „Am recuperat 3 ani de zile”. Anunț de ultima oră despre Autostrada Unirii

Publicat: 27 06. 2020, 17:48
Autostrada Iasi - Tg Mures, printre cele mai așteptate drumuri din România

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, sâmbătă, că prin adoptarea în ultima ședință de guvern a unei OUG privind Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, „guvernul a făcut un pas foarte mare”, recuperând „nu mai puţin de trei ani”.

Costel Alexe, care este şi liderul PNL Iaşi, a spus că prin Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică şi completează Legea 219 din 2018, privind aprobarea obiectivului de investiţii a Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, se acordă o derogare de la prevederile legislaţiei naţionale privind regimul de protecţie al ariilor naturale protejate.

„În această săptămână la Bucureşti guvernul a făcut un pas foarte mare pentru autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni. Prin ordonanţa de modificare a OUG 291/2018 de completare a legii privind aprobarea obiectivului de investiţii a autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, cunoscută ca Autostrada Unirii, am înaintat enorm. Practic, prin adoptarea aceste ordonanţe în şedinţa de joi am recuperat nu mai puţin de trei ani de zile”, a afirmat ministrul Costel Alexe în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi.

Autostrada Unirii, pași mici înainte

Ministrul Mediului a subliniat că prin modificările aduse de ordonanţa de urgenţă proiectul construirii podului de peste Prut, la Ungheni, reprezintă „o componentă importantă a Autostrăzii Unirii”.

„Se asigură un nou punct de trecere peste frontiera cu Republica Moldova. Deci, în judeţul Iaşi pe lângă podul de la Sculeni vom mai avea încă un pod care ne va ajuta în relaţia cu fraţii noştri de peste Prut”, a spus ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.

Conform acestuia, în urma negocierilor purtate cu oficialii din Republica Moldova a fost stabilită şi o variantă de amplasament al acestui pod.

Modificările mai includ şi faptul că este permisă dezvoltarea Autostrăzii Unirii prin zona tronsonului Ditrău – Târgu Neamţ, km 75 – 95.

„În mod similar cu podul de peste Prut, pentru tronsonul de autostradă Ditrău – Târgu Neamţ, km 75-95, care ar putea intersecta marginal rezervaţia de zimbri peste care se suprapune atât Parcul Naţional Natural Vânători Neamţ, cât şi două arii naturale de interes comunitar, se acordă aceeaşi derogare în vederea parcurgerii procedurii de evaluare adecvată în urma căreia se vor stabili condiţiile în care poate fi realizat acest tronson. Evaluarea va ţine cont de toate obiectivele specifice de conservare, de parametrizare a acestora pe fiecare tip de specie şi habitat existent în conformitate cu cerinţele directivelor europene. Evident, directiva habitate, şi directiva păsări”, a mai spus ministrul Alexe.