VIDEO | Cu „artă” se rezolvă problemele sistemice din România. Ce spune președintele Iohannis despre legea cu măsurile fiscal-bugetare?

Publicat: 20 09. 2023, 22:41
Actualizat: 20 09. 2023, 22:54

This browser does not support the video element.

Președintele Klaus Iohannis îl invită pe Marcel Ciolacu să descopere „arta” de a echilibra stoparea evaziunii fiscale cu folosirea banului public. Iohannis a transmis, de la New York, că România are probleme „sistemice” acumulate în 30 de ani, iar o lege nu le va rezolva.

Președintele a comentat pe marginea legii de asumare cu care Marcel Ciolacu va merge în Parlament, săptămâna viitoare, numind-o un „pas în direcția bună”. Dar, nu este suficient, în opinia lui Iohannis.

Este un pas în direcția bună. Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt, că acuma. Nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani. Este iarăși un lucru care e ușor de înțeles, dar pași trebuie făcuți.

După 8 ani la cârma țării, președintele României transmite că „nu mai putem închide ochii la evaziunea fiscală”. Iar premierului îi dă și un sfat: să descopere arta de veni cu cele mai bune soluții, pe termen scurt.

Nu putem să continuăm să ne facem că bani publici sunt de multe ori cheltuiți fără o eficiență foarte mare. Nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală și nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite. Cum se face asta? Sigur este o artă pe care trebuie să o descopere Guvernul și să vină cu acele măsuri care rezolvă problema și pe termen scurt, dar care rezolvă și problemele sistemice.

Guvernul a avut pe masă miercuri legea privind măsurile fiscal bugetare, în forma urcată în transparență de Ministerul Finanțelor. După adoptarea în Guvern, legea va ajunge la Parlament, unde poate fi amendată, chiar dacă nu este supusă procedurii legislative ordinare.

CITEȘTE ȘI:

LIVE VIDEO | Legea cu măsurile fiscale intră în primă lectură în ședința de Guvern. Ce anunță premierul Marcel Ciolacu?

VIDEO | Cum explică Boloș echilibrarea anunțată de Marcel Ciolacu: Estimările sunt prudente. Haideți să nu mai vedem partea apocaliptică a lucrurilor