LIVE VIDEO | Legea cu măsurile fiscale intră în primă lectură în ședința de Guvern. Ce anunță premierul Marcel Ciolacu?

Publicat: 20/09/2023, 18:47
Actualizat: 20/09/2023, 19:07

Guvernul s-a reunit miercuri seara pentru a dezbate, în primă lectură, proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României. 

Proiectul de lege cuprinde măsuri fiscale, măsuri de disciplină economico-financiară și descentralizarea unor servicii publice și măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale.

Mircuri, premierul Marcel Ciolacu a spus că „nicio țară normală la cap nu mai poate continua așa”, referindu-se la cele peste 500 de modificări fiscale din ultimii șapte ani.

La finalul ședinței, Ministrul Finanțelor va participa la o conferință de presă.

Declarațiile premierului Ciolacu:

Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal-bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele. Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezare a sistemului fiscal pe baze echitabil.

Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziuni. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente: reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale, iar elementele cheie ale proiectului sunt legate de supraimpozitare a luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de asigurare a echității fiscale între contribuabili.

Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi. Trebuie ca și statul să dea un exemplu.

Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar, tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Cu salariul la stat de 8.000 lei nu pot cere vouchere de vacanță plus indemnizație de hrană. Cei cu salarii mici vor primi în continuare vouchere. Chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super-bugetarilor. În plus, nu mai poți să fii șefi la o companie de stat cu zeci de consilieri, secretari și bonusuri uriașe și tu să fii pe pierderi.

Un capitol important reprezintă măsurile de reducere a fraudei, a evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit esigiliu, ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice. Am ținut mult la supra-impozitarea luxului, a viciului și mai ales a profiturilor excesive.

Cred cu tărie că sunt necesare și legitime, mai ales în această perioadă. Cine are proprietăți scumpe, de peste 500.000 euro sau mașini scumpe este normal să plătească mai mult.

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și ulterior jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării.

Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate pe care o pro-pun de 2 ani de zile, de când eram în opoziție, că marile companii să plătească măcar nivelul minim al unei companii românești.

Avem însă grijă ca investițiile acestor mari companii, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate în calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală excepțiilor și privilegiilor fiscale.

Aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 de miliarde de lei, aproape 5% din PIB. Nu putem continua cu acest sistem ciuruit fiscal, care a devenit un paradis fiscal. În paralel însă, creștem salariul minim pe economie. Majorarea este de 10% la cel general, de la 3000 la 3300 și cu 12,5% în construcții de la 4000 la 4500. Fine nu, mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale, eni evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu vorbește despre noile modificări fiscale: „Nu sunt de acord la cluburi să fie TVA 5%, ca la cărți și proteze”

Consultări la Palatul Victoria între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții societății civile

VIDEO | Moțiunea împotriva Guvernului stă în pixul UDMR. Marcel Ciolacu: Sper să mă fi ridicat la nivelul așteptărilor colegilor din UDMR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...